Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 20:43

Κλειστό το Δημόσιο ΙΕΚ και στην Πρέβεζα-Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Κλειστά συνεχίζουν να παραμένουν τα δημόσια ΙΕΚ της χώρας, τα οποία έπρεπε να λειτουργούν από την 1η Οκτώβρη, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των σπουδαστών αλλά και των εκπαιδευτών.

oristikh eggrafh

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του ΔΙΕΚ Πρέβεζας κ. Γιάννη Αναγνωστάκη μας επιβεβαίωσε πως δυστυχώς και στο ΔΙΕΚ Πρέβεζας προς το παρόν δεν γίνονται μαθήματα στα 11 τμήματα που έχει το ΙΕΚ, ενώ θα έπρεπε κανονικά να είχαν ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου.

«Δεχόμαστε καθημερινά οχλήσεις από σπουδαστές που ρωτούν για το πότε θα ξεκινήσει η κατάρτιση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση» τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για να χαθεί το εξάμηνο.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ από την πλευρά της απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, καλώντας τον να βάλει τέλος στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και των ίδιων, οι οποίοι περιμένουν να εργαστούν.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τα δημόσια σχολεία και τα Δημόσια ΙΕΚ να είναι ακόμα κλειστά. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει εκπαιδευτική βαθμίδα που το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου παραμένει ανενεργή; Μόνο τα ελληνικά ΙΕΚ και έτσι οδηγούνται οι καταρτιζόμενοι στα αντίστοιχα ιδιωτικά» αναφέρουν στην επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θ. Φορτσάκης με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη ρωτά γιατί δεν έχουν καταβληθεί έως σήμερα τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο καθώς και πότε πρόκειται να καταβληθούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα ΔΙΕΚ παραμένουν κλειστά αφού δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα 30 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα, καθώς δεν έχουν πληρωθεί και τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου, ωστόσο αργά το απόγευμα το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως τα μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός του Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν τις κύριες δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης του ΥΠ. Π. Ε. Θ.

Για την τρέχουσα περίοδο και πριν την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, καταβλήθηκε ουσιαστική προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου σε συνεργασία με τους διευθυντές των Δ. Ι. Ε. Κ. για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών κατάρτισης των τοπικών κοινωνιών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπήρξε ο εξορθολογισμός των προτάσεων νέων ειδικοτήτων.

Τόσο οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου -για τη λειτουργία των Δ. Ι. Ε. Κ. - έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τις επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού κενού του τρέχοντος έτους οδήγησαν τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στο να καθυστερήσουν την προκήρυξη για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψηφίους εκπαιδευτές. Παρόλα αυτά έχει ληφθεί μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η έναρξη του τρέχοντος εξαμήνου σπουδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός του Νοεμβρίου.