Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 19:49

«Μπλόκο» σε έργο 40 εκατομ. ευρώ στο παραλιακό μέτωπο της Π.Ε. Πρέβεζας - Επικοινωνία Μπαϊλη-Καλογιάννη – Όλο το ρεπορτάζ

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Ηπείρου με έγγραφό της προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, δηλώνει πως απορρίπτει την αίτηση χρηματοδότησης του έργου «ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του πρώην ΔΗΜΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ (νυν ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ) ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ και ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με δημόσια δαπάνη 44,643,583.81 ευρώ.

Η αίτηση είχε υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013/αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» - «Έργα υποψήφια για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Η σχετική εξέλιξη «δυναμιτίζει» ένα έργο που είχε πολυδιαφημιστεί για την περιοχή μας, ενώ σε επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, κα Τατιάνα Καλογιάννη, δόθηκαν εγγυήσεις πως το έργο τελικά θα προχωρήσει.

97fb783ad8a41d8a26a3b37bc5b49a3f L

Στο σχετικό έγγραφο για την απόρριψη της χρηματοδότησης, αναφέρεται ότι η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά για τους κάτωθι λόγους:

 

-Ο Δικαιούχος που υποβάλλει την πρόταση έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης της πράξης;

- Χρηματοοικονομική ανάλυση προσδιορισμού του προς χρηματοδότηση ποσού (για έργα που παράγουν έσοδα) ή βεβαίωση μη παραγωγής εσόδων.

  • Λοιπά στοιχεία που προσδιορίζονται στην πρόσκληση, αφορούν την επαρκή πληρότητα και ωριμότητα της προτεινόμενης πράξης και αναγράφονται στο έντυπο Ε. Απαιτείται η εγκεκριμένη υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση με τους Κύριους του έργου για τον ορισμό του Φορέα Υλοποίησης και Πληρωμής του έργου.

  • Σε ότι αφορά την τεχνικοοικονομική μελέτη θα πρέπει να αναλυθούν τα συνολικά κόστη στα είδη των δαπανών όπως τελικά θα διαμορφωθούν και τα υποέργα.

  • Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των εσόδων να ληφθεί υπόψη η παράγραφος 2.3 των οδηγιών σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες της υποδομής και τον/τους φορέα/είς εκμετάλλευσης.

  • Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις πρέπει να προσδιοριστεί πως προκύπτει το ποσό που ζητείται, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και να εκτιμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσής με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

  • Δεν συσχετίζονται τα μήκη των προς κατασκευή δικτύων που αναφέρονται στις τεχνικές μελέτες με αυτά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (υπάρχει σημαντική διαφορά στα μήκη του προτεινόμενου δικτύου και στον αριθμό των φρεατίων). Δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές εγκρίσεις/γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται από την αρμόδια διεύθυνση λιμενικών υποδομών και της κτηματικής υπηρεσίας. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των τευχών της μελέτης : Δεν υπάρχουν αναλυτικές προμετρήσεις για την κατασκευή της ΕΕΛ και δεν υπάρχει τεχνική περιγραφή με διαχωρισμό του φυσικού αντικειμένου των δυο υποέργων κατασκευής των δικτύων και διαχωρισμός των αντίστοιχων προμετρήσεων.