Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 04:01

Όχι στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παντοκράτορα

Αποφασισμένοι να σταματήσουν με κάθε τρόπο τις εργασίες κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας, οι οποίοι πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής λαϊκή συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο.

Στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε εκτενής αναφορά στο ιστορικό του έργου και στις ενέργειες που έχει προχωρήσει η Πρωτοβουλία Πολιτών εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές αγανάκτησης και οργής από πολίτες κατά των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώην και νυν, ζητώντας να πάρουν πλέον ξεκάθαρη θέση για την κατασκευή του έργου.

IMG 6372

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, ο οποίος δεσμεύτηκε να τους συναντήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ χθες το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών αναφέρθηκαν στο ιστορικό του ζητήματος και ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει.

IMG 6369

Στο ψήφισμα που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας αναφέρεται:

«Η επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε από την λαϊκή συνέλευση στις 22 -7-12 στο εργατικό κέντρο μετά από πρόσκληση της πρωτοβουλίας πολιτών Πρέβεζας , λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

-Τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος που απορρέει από την έναρξη των εργασιών της κατασκευής του έργου.

- Το γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβούλιου Επικρατείας στην προσφυγή πολιτών της Πρέβεζας.

-Την ανυπολόγιστη καταστροφή της ακτής Παντοκράτορα και του περιβάλλοντος χώρου του άλσους του Πεδίου βολής, ενώ το έργο θα εξυπηρετεί ελαχίστους, 4-5 τον αριθμό, αλιείς του Παντοκράτορα.

ΨΗΦΙΖΕΙ

-Αντιτασσόμαστε στη εσπευσμένη έναρξη των εργασιών του λιμενικού καταφυγίου ενός τεράστιου φαραωνικού έργου με μπαστούνι 70 μέτρων και φιλοξενίας πάνω από 80 βαρκών σε πρώτη φάση. Αναρωτιόμαστε για ποιους άραγε προορίζεται;

- Θεωρούμε ότι το έργο αυτό και η κατασκευή μαρίνας από ιδιώτη στο λιμάνι της Πρέβεζας εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ξεπουλήματος των ακτών της Ελλάδας αντί πινακίου φακής . Το έργο κρύβει την ουσία των επιδιώξεων του που είναι η εκδίωξη των ψαράδων από το λιμάνι στην Πρέβεζα, βάζοντάς τους σε περιπέτειες λόγω της έκθεσή τους στην ανοιχτή θάλασσα και βλάπτοντας τους οικονομικά.

- Eχουμε την άποψη ότι ανάπτυξη είναι ο σεβασμός στο έργο της φύσης και όχι η τσιμεντοποίηση, η μόλυνση, η αλλοίωση του τοπίου με τους καταστροφικούς εκβραχισμούς, ο κλονισμός της οικολογικής ισορροπίας της ιχθυοπανίδας και της ομαλής τροφοδοσίας του Αμβρακικού με ψάρια. Το έργο γίνεται ακριβώς στην πορεία εξόδου των ψαριών προς το Ιόνιο για να γεννήσουν.

Κοινοποιούμε αυτό το ψήφισμα στο λαό του δήμου και της πόλης καλώντας τον σε επαγρύπνηση.

-Ζητούμε από τον Δήμαρχο Πρέβεζας και το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα του έργου το όποιο γίνεται σε συνθήκες χρεοκοπίας της χώρας μας και πετιούνται άσκοπα εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες της πόλης και του δήμου αλλά κατασκευαστικά συμφέροντα.

- ZHTOYME ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΡΑ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ».

Για αντικειμενικές δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί έκανε λόγο ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που έχει εγκατασταθεί στο σημείο ο εργολάβος του έργου ίσως είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι.

«Θα δούμε το θέμα με σεβασμό αλλά θα πρέπει να γνωρίσουμε όλες τις απόψεις, τι προβλέπει η μελέτη και τι γνωμοδοτήσεις υπάρχουν προκειμένου να έχουμε μια εμπεριστατωμένη θέση και μια σφαιρική άποψη» τόνισε ο κ. Μπαϊλης υπογραμμίζοντας πως θα έρθει σε επαφή με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο, ενώ στο μεσοδιάστημα οι νομικές υπηρεσίες του δήμου θα μεριμνήσουν προκειμένου να εξετάσουν σε τι στάδιο βρίσκεται η προσφυγή στο ΣτΕ.

IMG 6373

«Εμείς είμαστε υπέρ της κίνησης των πολιτών και θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιαννάκης, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσοβίλης δήλωσε τη στήριξη της παράταξής του στον αγώνα των πολιτών.

IMG 6374

«Είναι σίγουρο ότι το έργο αυτό καταστρέφει το περιβάλλον και είναι βέβαιο ότι δεν γίνεται για την κάλυψη των αναγκών των αλιέων της περιοχής. Για μας είναι φανερό γιατί γίνεται. Το κεφάλαιο και η Ε.Ε. στηρίζουν αυτό τον καταλυτικό τρόπο ανάπτυξης προκειμένου να βρουν πεδία κερδοφορίας, να φτιάξουν μαρίνες, να κερδίσουν από αυτή την περιοχή και βέβαια σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων» είπε ο κ. Τσοβίλης επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στην πρώην Νομαρχία και ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να γίνει στον Παντοκράτορα.

IMG 6375

«Ο Δημόσιος Χώρος είναι με το μέρος των συνδημοτών μας οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αυτό το ζήτημα, το οποίο το ξεκινήσαμε μαζί πριν 3 χρόνια και οπωσδήποτε αποδέχεται την κατάθεση του σημερινού ψηφίσματος που κατέθεσαν» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος», ενώ κλείνοντας το θέμα αποφασίστηκε να επανέλθει προς συζήτηση σε ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.