Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 17:11

Πρόσληψη καρδιολόγου στο ΓΝ Πρέβεζας – Σε «συναγερμό» για νέο μπλακ άουτ στην παθολογική – Δήλωση Μπάρκα για ΠΟΕΔΗΝ

Η είδηση της πρόσληψης μίας επικουρικού καρδιολόγου στο ΓΝ Πρέβεζας, με τριετή σύμβαση, έφτασε ως ακόμη ένα καλό νέο στο πολύπαθο Νοσοκομείο της πόλης. Ήρθε να προστεθεί στις αναγγελίες πρόσληψεις τριών ακόμη επικουρικών γιατρών (νεφρολόγος για ένα έτος, παθολόγος για τρία έτη, ουρολόγος για ένα έτος).

Σε πρώτη φάση φαίνεται πως οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας και τα «αντανακλαστικά» του Υπουργείου λειτούργησαν. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπ' όψη τα εξής:

Ο επικουρικός νεφρολόγος δεν εμφανίστηκε και είναι αμφίβολο αν θα έρθει στην Πρέβεζα να αναλάβει καθήκοντα. Την ίδια ώρα -οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza- δεν είναι βέβαιο πως θα προλάβει να έρθει μέχρι τη Δευτέρα (δεν έχει επικοινωνήσει με το Νοσοκομείο), ο επικουρικός παθολόγος, για να κρατήσει κι αυτός με τους υπάρχοντες δύο γιατρούς όρθια μία βασική κλινική του ΓΝ Πρέβεζας που εκπέμπει SOS.

Μην ξεχνάμε πως ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Μπαϊλης είχε προειδοποιήσει στις 7 Νοεμβρίου ότι: «... το Νοσοκομείο μετά τις 21 δεν θα έχει γιατρούς στην Παθολογική Κλινική».

Ας υποθέσουμε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο τα πράγματα μπορούν να «μπαλωθούν». Από Δευτέρα; Έχει σημάνει λοιπόν και πάλι «συναγερμός» για να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο, που θα σημάνει και το «λουκέτο», αναφορικά με τις εφημερίες, στη βασικότατη κλινική του Νοσοκομείου, η οποία έχει κρατηθεί όρθια χάρη στην τεράστια προσπάθεια του προσωπικού μέχρι στιγμής.

Γίνεται σαφές ότι η «βόμβα» στο ΕΣΥ και στο Νομό Πρέβεζας έχει πλέον «σκάσει», όπως και σε μεγάλα Νοσοκομεία (Παπαγεωργίου. ΑΧΕΠΑ κ.α.) και καλείται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να δώσει λύσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά το σεισμό της Λευκάδας, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας δέχεται ακόμη μεγαλύτερο όγκο περιστατικών.

 

 

Αιχμηρή δήλωση του Κώστα Μπάρκα για την ΠΟΕΔΗΝ

 

 

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.), ο Κώστας Μπάρκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Πέφτει στο “κενό” η προσπάθεια των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του παλιού δικομματισμού να παρουσιάσουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως “μια από τα ίδια’’ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι αιχμές που αφήνουν για τη κυβερνητική εκπρόσωπο, κ. Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και τα στοιχεία που παρουσίασαν στην ανακοίνωσή τους σχετικά με τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, αποτελούν μυθοπλασίες και δε συνάδουν με το ήθος και τη κουλτούρα ανθρώπων που συμμετέχουν και διαμορφώνουν το δημόσιο διάλογο».

 

 

Στην παρακάτω δήλωση προέβη και ο κ. Τάκης Νικολόπουλος, Ακτινολόγος στο ΓΝ Πρέβεζας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ:

«Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ μετατρέπει βλάβες μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας (όπως του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Πρέβεζας) σε ευφάνταστα σενάρια συνομωσιολογίας, παραβλέποντας το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν.

Ιδού ορισμένα στοιχεία προς γνώση, προβληματισμό (και συμμόρφωση):

1. Ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Πρέβεζας έμεινε εκτός λειτουργίας από 15 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου λόγω βλάβης της λυχνίας, η οποία και αντικατασ τάθηκε εν μέσω μάλιστα των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls). Για την ιστορία τα

προηγούμενα χρόνια παρόμοιες βλάβες κράτησαν κλειστούς τους αξονικούς των νοσοκομείων της περιοχής έως και 8 μήνες (πχ ΓΝ –ΚΥ Φιλιατών – 2013) προκειμένου να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι δαπάνες αλλαγής λυχνίας.

2. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, για τον πληθυσμό της Ηπείρου και της Λευκάδας (περίπου 360.000- απογραφή 2011), αναλογούν 7-8 αξονικοί τομογράφοι.

Σήμερα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής 6 σε ακτινοδιαγνωστικά τμήματα και 1 σε ακτινοθεραπευτικό και 4 στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Αρτα 1,Πρέβεζα 1, Θεσπρωτία 1). Αντίστοιχα, αναλογούν 2-3 μαγνητικοί τομογράφοι, ενώ σήμερα λειτουργούν 2 στα δημόσια νοσοκομεία των Ιωαννίνων και 6 (!) στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Αρτα 2, Πρέβεζα1, Θεσπρωτία 1). Σημειωτέον ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα οποία συστηματικά παραβιάστηκαν, καταργήθηκαν και επισήμως επί υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη.

3. Η μη ύπαρξη και εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και η έλλειψη κεντρικού ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, μέτρα τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη εξαγγελθεί την τελευταία δεκαετία και ουδέποτε προχώρησαν, έχουν εκτοξεύσει τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες πανελλαδικά σε δυσθεώρητα ύψη (εως και 10 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις χώρες της Δ. Ευρώπης) με ότι αυτό συνεπάγεται. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τιμολόγηση των εξετάσεων που ισχύει ευνοεί τη ροή των χρημάτων στον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός των νοσοκομείων.

Χωρίς αμφιβολία, εκτός από το προσωπικό που λείπει δραματικά από τα νοσοκομεία, εκτός από τα μέτρα που απαιτούνται για να διαρραγεί οριστικά η πελατειακή σχέση των ασθενών με τα μεγάλα κυρίως νοσοκομεία του κέντρου, χρειάζεται και η ανανέωση του πεπαλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Μόνο που τα κονδύλια βρίσκονται σε άλλα κανάλια διαπλοκής, που λειτουργούν εδώ και χρόνια, και όχι στη βλάβη των 15 ημερών του αξονικού τομογράφου της Πρέβεζας».