Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 16:35

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών-85 περιστατικά έχει καταγράψει το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Πρέβεζας

85 περιστατικά άσκησης βίας κατά των γυναικών κατέγραψε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Πρέβεζας από την ίδρυσή του έως σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «η Πρέβεζα». Αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο μέλλον αφού το φαινόμενο δυστυχώς εξαιτίας της οικονομικής δίνης αλλά και άλλων παραγόντων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Σ' αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί το ότι στο κέντρο κάθε μήνα καταγράφονται δύο με τρία περιστατικά για συζυγική και ενδοοικογενειακή βία που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δύο περιπτώσεις αφορούν σωματεμπορία και σε άλλες δύο περιπτώσεις τα θύματα είναι έφηβες ενώ ήδη έχουν φέρει αποτέλεσμα οι ενημερωτικές ημερίδες ανά το νομό που απευθύνονται σε όλες εκείνες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να τολμήσουν να μιλήσουν, καθώς και το σύνθημα «Δεν είσαι μόνη- Δεν είσαι η μόνη».

Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια του κέντρου έγιναν πριν από ένα χρόνο και σ΄ αυτό απευθύνονται γυναίκες από την πόλη, την Πάργα αλλά και από γειτονικούς νομούς ενώ σύμφωνα με τα στελέχη του κέντρου ευχής έργον θα ήταν στο μέλλον να μιλάμε μόνο για πρόληψη και λιγότερο για την αντιμετώπιση της βίας που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική απομόνωση, τον οικονομικό έλεγχο και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές που ωθούν ένα άτομο να ζει υπό ένα διαρκή φόβο. Συνδέεται δε άρρηκτα με την καταπάτηση των κυρίαρχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ασφάλειας και ισότητας μέσα στην οικογένεια και τη νομική προστασία

43afcb176a53d3dfc2489a96f35cf33d L

Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Μια Παγκόσμια Ημέρα που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν δεχτεί λεκτική, σωματική, ψυχολογική, οικονομική ή σεξουαλική βία. Γυναίκες οι οποίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οίκτο αλλά με στοργή και αγάπη από όλη την κοινωνία.