Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015 12:34

Με πίσω ή μπροστά «βήματα» προχωρά η δημιουργία Θερμαλιστικού Κέντρου στην Πρέβεζα; - Μελέτη εκπόνησε η ΣΔΙΠΕ για την περιοχή μας

Πολύς λόγος έχει γίνει την τελευταία δεκαετία για τη στρατηγική του Δήμου Πρέβεζας, αναφορικά με τη δημιουργία ενός Θερμαλιστικού Κέντρου στην Πρέβεζα, που θα αποτελεί «στολίδι» και πρότυπο αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών, που βρίσκονται στην περιοχή Παλαιοσάραγα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 είχε γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ), για τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης του «φυσικού πλούτου» που έχουμε την τύχη να βρίσκεται στην Πρέβεζα, ενώ έγιναν αναφορές και σε μία σειρά άλλα έργα.

Πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (Σ.Δ.Ι.Π.Ε.), ενέκρινε ένα ποσό της τάξεως των 61.500 ευρώ για εκπόνηση-παράδοση μελετών που συντάχθηκαν από την Αναπτυξιακή Ελληνική Θερμαλιστική Εταιρεία, προς όφελος μελών του Συνδέσμου. Για το Δήμο Πρέβεζας, σύμφωνα με τη σχετική λίστα διατέθηκαν 5.000 ευρώ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Νέσσερης, υπεύθυνος του Δήμου για τα Ιαματικά Λουτρά, ο οποίος και παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα είχε μιλήσει παλαιότερα στο atpreveza.gr (διαβάστε ΕΔΩ), τονίζοντας την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα όποια «εμπόδια» και να περάσει η Πρέβεζα σε ένα Θερμαλιστικό Κέντρο που θα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Παρ' όλα αυτά η Πρέβεζα προχωρά με πίσω ή μπροστά «βήματα»;

Ο ΕΟΤ είναι ξεκάθαρος ως προς τις οδηγίες του:

 

«Στόχος μας είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως θερμαλιστικού τουριστικού προορισμού μέσα από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ανάπτυξη νέων υποδομών και εγκαταστάσεων και την ένταξη μας στη διασυνοριακή συνεργασία μέσα στο ευρωπαϊκό δίκτυο.

 

Σήμερα απαιτείται:

  • στοχευμένη προβολή του εξειδικευμένου ιαματικού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας

  • διευκόλυνση των διαδικασιών αναγνώρισης, αδειοδότησης και πιστοποίησης, ανάπτυξη σύγχρονων και ποιοτικών καταλυμάτων

  • ανάπτυξη επαρκούς δικτύου μεταφορών προς τους θερμαλιστικούς προορισμούς (ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση)

  • αξιοποίηση του επενδυτικού νόμου

  • αξιοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 24/2011

  • εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού

  • δημιουργία θερμαλιστικών κέντρων στο χωροταξικό του τουρισμού

  • ένταξη αναπτυξιακών δράσεων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ 2014-2020

  • αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό όπως Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας».

 

Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος Πρέβεζας να ανταποκριθεί στα παραπάνω, για μία μορφή τουρισμού που μπορεί να φέρει επισκέπτες από όλο τον κόσμο στην Πρέβεζα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Ακόμη κι αν είναι έτοιμος ο Δήμος Πρέβεζας, ακόμη κι αν έχει φτάσει σε ένα σημείο που να μπορεί να διεκδικήσει το όραμά του για τα Λουτρά της πόλης-που προφανώς δεν είναι αυτή τη στιγμή, λόγω και του οικονομικοκοινωνικού περιβάλλοντος-, γιατί δεν έχει παρουσιάσει το project του στους πολίτες;

Άλλωστε με το τελευταίο σημείο των οδηγιών του ΕΟΤ, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης είναι κάθετα αντίθετος, όπως και πολλοί από το δημοτικό συμβούλιο.

Το ζήτημα είναι αν προχωρούν όλα τα υπόλοιπα...