Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 02:15

Μονοπάτια φύσης,ιστορίας και πολιτισμού στην Ήπειρο-Τι σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου

Στη σύνδεση των προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου με τα αρχαία θέατρα της περιοχής, μέσω της δημιουργίας 7 διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος, στοχεύει η περιφέρεια Ηπείρου κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από τη δημιουργία των Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

IMG 9581

Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, ήδη σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο μιας μεγαλόπνοης πρότασης, θα επιχειρηθεί να γίνει σύνδεση των προστατευόμενων περιοχών μέσω της δημιουργίας 7 διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος (μονοπάτια φύσης-ιστορίας και πολιτισμού) με τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

Πιο αναλυτικά οι διαδρομές θα είναι:

1η διαδρομή: Αρχαία Νικόπολη-Αρχαία Κασσώπη-Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης 88 χιλιόμετρα

2η διαδρομή: Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης-Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων 81 χιλιόμετρα

3η διαδρομή: Αρχαία Κασσώπη-Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων 95 χιλιόμετρα

4η διαδρομή: Πύλες Άδη-Νεκρομαντείο 27 χιλιόμετρα

5η διαδρομή: Δρόμος Ρωμαϊκού Υδραγωγείου: Αρχαία Νικόπολη-Πηγές Αγ. Γεωργίου 46 χιλιόμετρα

6η διαδρομή: Πηγές Αγίου Γεωργίου-Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας 28 χιλιόμετρα

7η διαδρομή: Πηγές Αγίου Γεωργίου-Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης 51 χιλιόμετρα

IMG 9575

«Το έργο αφορά τη δημιουργία νέων μονοπατιών και τη σύνδεσή τους με υφιστάμενα μονοπάτια με στόχο την εσωτερική ένωση της Ηπείρου από το ζωντανό δίκτυο μονοπατιών και οι ενέργειες που έχουμε προτείνει και οι οποίες θα γίνουν σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης είναι: διανοίξεις σε κάποια σημεία, σήμανση: ταμπελάκια, πινακίδες στις διασταυρώσεις, πινακίδες πληροφόρησης και ερμηνείας περιβάλλοντος, δημιουργία υπαίθριων πλατωμάτων σε σημεία με θέα προς τα μνημεία ή αξιόλογα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας πως η σύνδεση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου με διαδρομές ερμηνείας περιβάλλοντος, αφενός θα δώσει μεγάλη ώθηση στην προβολή των προστατευόμενων περιοχών και αφετέρου θα ενισχύσει το καινοτόμο έργο «Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» προσδίδοντάς του περιβαλλοντική διάσταση.

διαδρομη

«Μιλάμε για μια σύνδεση με την ιστορία αλλά και το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου. Με τη σύνδεση αυτή ξαναζωντανεύουν τα μονοπάτια της Ηπείρου, οι επισκέπτες και οι Ηπειρώτες ξαναποκτούν άνετη πρόσβαση σε σημεία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Δίνεται η δυνατότητα μια ξεχωριστής εμπειρίας επαφής με την Ηπειρώτικη φύση. Δίνεται η δυνατότητα για τη διατήρηση σημαντικών φυσικών τοπίων και την παροχή εναλλακτικών συνδέσεων μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών. Ενθαρρύνεται η τοπική ταυτότητα και υπερηφάνεια (πρόσβαση στους ιστορικούς και πολιτιστικούς πόρους της περιοχής). Επιπλέον η σύνδεση αυτή θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα αφού θα ενισχυθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θα ξαναζωντανέψουν οι ορεινοί οικισμοί» σημείωσε ο κ. Ιωάννου σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης έχουν περιληφθεί και έργα για την αξιοποίηση και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ποταμών Αχέροντα, Λούρου και παρεμβάσεις προκειμένου να γίνουν πλωτοί δίνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη.

Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως η επινόηση τρόπων σύνδεσης των αρχαίων μνημείων και του φυσικού τοπίου, δημιουργεί προϋποθέσεις για την υποβοήθηση και βίωση μιας ολιστικής εμπειρίας επίσκεψης στην Ήπειρο και κάλεσε τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών να συμβάλλουν αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, προστατεύοντας παράλληλα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών με αξιόλογα στοιχεία βιοποικιλότητας.