Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 03:17

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγροτική Τράπεζα Πρέβεζας

Την αντίθεσή τους στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας της ΑΤΕ αλλά και στην πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ εξέφρασαν οι φορείς που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε έξω από την Αγροτική Τράπεζα και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου Θεόδωρος Χάιδος τάχθηκε αντίθετος στην πώληση της ΑΤΕ υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της Αγροτικής Τράπεζας πρέπει να είναι η στήριξη του αγώνα των κτηνοτρόφων και γενικότερα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος των Νέων Αγροτών Λεωνίδας Ραβανός δήλωσε κάθετα αντίθετος με την πώληση της ΑΤΕ και της ΔΩΔΩΝΗ, διότι καταστρέφεται, όπως είπε, το ζωτικό μέλλον των νέων αγροτών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας κ. Βαγγέλης ενημέρωσε ότι παράλληλα με την συγκέντρωση στην ΑΤΕ Πρέβεζας, έγινε στα Γιάννενα έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών με στόχο να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τρόπους αντίδρασης. Την ίδια στιγμή τις μορφές κινητοποιήσεις εξετάζουν και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ηπείρου, οι οποίοι τονίζουν πως τελικά η Δωδώνη δεν πουλιέται αλλά ξεπουλιέται.

Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη η ανακοίνωση του κ. Πανταλάκη ότι η καλύτερη προσφορά για τη Δωδώνη έχει κατατεθεί από τον όμιλο Simos food προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Κι αυτό γιατί ο εν λόγω όμιλος είναι ένας από αυτούς που διακινούν σήμερα τα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας και της οφείλει ποσό άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι αδιανόητο η Δωδώνη να οδηγείται στους οφειλέτες της, σημείωσε ο κ. Βαγγέλης και ξεκαθάρισε ότι «εμμένουμε στις αρχικές τοποθετήσεις μας για τη ΔΩΔΩΝΗ και ζητούμε να εφαρμοστεί το καταστατικό». Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «Σήμερα μία επιτροπή από Ηπειρώτες μεταξύ των οποίων και τρεις κτηνοτρόφοι του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού θα επισκεφθούν την διακομματική επιτροπή της Αθήνας για να συζητήσουν το θέμα της Τράπεζας και της ΔΩΔΩΝΗ.

Όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα τόνισε ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην διαθέτει Κρατική Τράπεζα. Συμπλήρωσε πως όσο πιο ακριβά πουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ τόσο το χειρότερο για τους κτηνοτρόφους, διότι ο επιχειρηματίας που θα αναλάβει για να βγάλει χρήματα θα πρέπει να μειώσει τις τιμές του γάλακτος.

Ο Αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Άγγελος Νικολάου χαρακτήρισε αβέβαιο το μέλλον για τους κτηνοτρόφους και υποστήριξε ότι η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και η παραχώρηση της ΔΩΔΩΝΗ βρίσκει τους κτηνοτρόφους κάθετα αντίθετους. Επισήμανε πως θα ακολουθήσει άσχημη αντίδραση των κτηνοτρόφων σε αυτή την περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρ. Δημόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η Κυβέρνηση εν μέσω θέρους και μετά από επιταγές της Τρόικας αποφάσισε να προβεί στην πώληση της ΑΤΕ. «Είμαστε αντίθετοι προς κάθε πώληση δημόσιου πλούτου. Πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη Δωδώνη. Πολύ φοβάμαι πως και αυτές θα μπούνε στην κλίνη του Προκρούστη και πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν απολύσεις. Είναι φανερό πως στρατηγική και αυτής της Κυβέρνησης είναι η πώληση της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Πιστεύουμε πως θα ακολουθήσει και η πώληση του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου. Με τη σημερινή μας παρουσία εδώ δείχνουμε πως είμαστε σε εγρήγορση και θα αντιπαλέψουμε το καθετί σε βάρος των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος, ενώ εργαζόμενοι της ΑΤΕ Πρέβεζας έκαναν λόγο για πλιάτσικο υπογραμμίζοντας πως η συγκυβέρνηση δίνει το φιλί της ζωής στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο με ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική περιουσία.