Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 19:50

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα μελετήσει την αξιοποίηση των αυτοφυών μανιταριών της Ηπείρου σε διατροφικό αλλά και θεραπευτικό επίπεδο

Η αξιοποίηση των αυτοφυών μανιταριών της περιφέρειας Ηπείρου σε διατροφικό αλλά και θεραπευτικό επίπεδο, είναι ο στόχος των συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ / ΙΤΑΠ-ΤΜ. ΕΡΕΥΝΑΣ, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών).

IMG 0234

Με τη σύμβαση για το έργο «Συλλογή, αναγνώριση, ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτοφυών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου- Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας ( ΠΕ Γρεβενών) με έμφαση στη διερεύνηση της περιεκτικότητας βιοδραστικών πολυσακχαριτών (β-γλυκάνες)» θα μελετηθεί και θα γίνει διερεύνηση της περιεκτικότητας των βιοδραστικών πολυσακχαριτών( β- γλυκανών) στα καρποσώματα των αυτοφυών μανιταριών προερχόμενων από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει:

• Συλλογή αυτοφυών μανιταριών (Για το σκοπό αυτό θα γίνουν 20-30 ημερήσιες εξορμήσεις, ανά έτος, την Άνοιξη και 20-30 και 20-30 εξορμήσεις το Φθινόπωρο, σε περιοχές της Ηπείρου και των Γρεβενών).

• Μακροσκοπική αναγνώριση των μανιταριών

• Γενετική ταυτοποίηση των μανιταριών

• Προτεινόμενες δράσεις για γενετική ταυτοποίηση των μανιταριών όπως : Αλληλούχιση όλων των Barcoding DNA.

• Προσδιορισμός φασμάτων β-γλυκανών και μοριακών βαρών με εξειδικευμένες αναλύσεις για τον προσδιορισμό των, μεγάλου μοριακού βάρους, πολυσακχαριτών. ( Οι οποίες θα γίνουν σε συνεργασία με ειδικό εργαστήριο ανάλυσης πολυσακχαριτών του Πανεπιστημίου του Nottingham, UK. Αναφορικά δε με τα φάσματα των β-γλυκανών, αυτά θα γίνουν με solid state NMR επίσης στο Πανεπιστήμιο του Nottingham).

Τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των αυτοφυών μανιταριών καθώς πέρα από την υψηλή διατροφική και εμπορική αξία τους ίσως διαπιστωθεί ότι διαθέτουν και ανοσοδιεγερτικές και θεραπευτικές για τον άνθρωπο ιδιότητες. Σκοπός, λοιπόν, είναι η απόκτηση όλων εκείνων των τεχνολογικών πληροφοριών ώστε να αναδειχθούν οι ανοσοδιεργετικές και θεραπευτικές για τον άνθρωπο ιδιότητες των μανιταριών .

IMG 0328

Παράλληλα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ / ΙΤΑΠ-ΤΜ. ΕΡΕΥΝΑΣ, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών) προκειμένου να υλοποιηθεί και το έργο «Δημιουργία νέων Λειτουργικών Τροφίμων από γαλακτοκομικά προϊόντα ( τυριά, γιαούρτι, κ.λ.π) με β- γλουκάνες, ή σκόνη εδωδίμων φαρμακευτικών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου- Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας ( Π.Ε Γρεβενών)».

Η υλοποίηση του στόχου αυτού, στα πλαίσια της συνεργασίας των εν λόγω φορέων που πραγματοποιείται με το θεσμό της Προγραμματικής Σύμβασης, θα συμβάλει στην παραγωγή νέων ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων και αποβλήτων χαμηλού η και αρνητικού κόστους.

Συγκεκριμένα, θα μελετηθεί η προσθήκη β- γλουκανών ή ξηρής σκόνης εδωδίμων φαρμακευτικών μανιταριών από βιοτεχνίες παραγωγής μανιταριών της περιφέρειας Ηπείρου και περιφέρειας Γρεβενών σε low- fat γιαούρτια και τυριά και θα εκτιμηθεί η σωστής αναλογία με στόχο τη δημιουργία « λειτουργικών τροφίμων» υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας.

Ο σκοπός και τα οφέλη της προτεινόμενης μελέτης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και επιστημονικής εμπειρίας σε ΜμΕ της Διαπεριφερειακής Περιφέρειας Ηπείρου και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή νέων ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας Επίσης η αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων και αποβλήτων χαμηλού η και αρνητικού κόστους ( όπως τα κοτσάνια από την παραγωγή μανιταριών για την απομόνωση των β- γλουκανών) για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.