Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 00:52

Τι αναφέρει για την Πρέβεζα η έκθεση Ρακιντζή για τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση...

Στα... ψιλά γράμματα της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή (για το 2011) για τη διαφθορά σε τομείς της δημόσιας διοίκησης, πέρασε η Πρέβεζα, γεγονός που μαρτυρά πως δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα παραβάσεων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Συγκεκριμένα στην -247 σελίδων- έκθεση του κ. Ρακιντζή, στην οποία αναφέρονται ουκ ολίγα ευτράπελα, ενδεικτικά του θλιβερού «πάρτι» συμφερόντων που είχε στηθεί στην κρατική «μηχανή», καταγράφεται μόνο μία περίπτωση στην Πρέβεζα.

Ειδικότερα, από τις 729 ποινικές διώξεις που άσκησαν σε δημόσιους λειτουργούς, οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών σε όλη τη χώρα, μόνο μία έχει ασκηθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, για την οποία έχει ενημερωθεί και ο ΓΕΔΔ.

Το αριθμητικό αυτό στοιχείο κατατάσσει την Πρέβεζα στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας, την ώρα που στη Θεσπρωτία έχουν ασκηθεί 9, στην Άρτα 5 και στη Λευκάδα 7.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου, που απασχόλησαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΓΕΔΔ, κ. Ρακιντζή, οι... υποψίες ήταν αρκετές, καθώς στη λίστα με τους Δήμους ανά Περιφέρεια της χώρας που ελέγχθησαν, η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στην 3η θέση, μετά την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα, η Ήπειρος εμπλέκεται στην έκθεση του ΓΕΔΔ και σε μία «κραυγαλέα» περίπτωση υπαλλήλου.

Συγκεκριµένα, ο εγκαλούµενος δημόσιος υπάλληλος στις 16-9-2008 στις 09:00 σε έλεγχο, που έγινε από Συνοριακούς Φύλακες του Α’ Τµήµατος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας συνελήφθη, διότι µε κρατικό αυτοκίνητο και συνοδηγό ηµεδαπό µετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας έναντι κοµίστρου, το ύψος του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, τέσσερις Αλβανούς λαθροµετανάστες, οι οποίοι είχαν μπει παράνοµα από αφύλακτη διάβαση της Ε/Α µεθορίου, στην περιοχή Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Ακόμη μία περίπτωση έχει να κάνει με υπόθεση παράνοµης διάθεσης καπνικών στο Τελωνείο Ηγουµενίτσας. Με υπαιτιότητα δύο τελωνειακών υπαλλήλων που υπηρετούσαν στο πιο πάνω Τελωνείο, διοχετεύθηκαν στην εσωτερική κατανάλωση, κατασχεµένα αντικείµενα λαθρεµπορίας. Οι εν λόγω υπάλληλοι καταµηνύθηκαν σε αυτόφωρη διαδικασία (∆εκέµβριος του 2009). Ο Οικονοµικός Επιθεωρητής, στη συνέχεια, διενεργώντας προκαταρκτική εξέταση - Ε.∆.Ε., πρότεινε

την παραποµπή – εκτός των δύο πιο πάνω – και άλλων υπαλλήλων του ιδίου Τελωνείου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας. Παράλληλα, σε βάρος των δύο πρώτων, έχει εκδοθεί εντολή ∆ιενέργειας Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης.