Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 11:03

Η ίδρυση και λειτουργία αγροτικών σχολείων ως προϋπόθεση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα (του Βαγγέλη Ντάκουλα)

Γράφει ο Βαγγέλης Ντάκουλας

Πρόεδρος ΝΟΔΕ Πρέβεζας

 

Πριν 4 χρόνια, στις αρχές του 2012 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων είχαν αποφασίσει ίδρυση αγροτικών λυκείων σε κάθε περιφέρεια. Από τότε μέχρι σήμερα καμία πρόοδος δεν έγινε στον συγκεκριμένο τομέα. Η κατάσταση στη χώρα είναι η ίδια, υπάρχουν μονό τρεις σχόλες ( Λάρισας, γαλακτοκομική Ιωαννίνων, και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης).

Στη χώρα μας κατά καιρούς έχουν υπάρξει « ειδικού» τύπου σχολειά όπως τα αθλητικά και τα μουσικά , Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και πάμπολλες ειδικότητες στις τεχνικές σχολές, αλλά όχι αγροτικό σχολείο. Ένας από τους βασικούς λογούς είναι ότι σαν κοινωνία υποτιμούμε τις χειρωνακτικές εργασίες και κυρίως τις αγροτικές. Γνωρίζουμε όμως ότι η αγροτική παραγωγή είναι ένα από τα δυνατά σημεία της χώρας μας, σ΄ αυτή βασίζεται μεγάλο μέρος του δευτερογενούς τομέα και σε συνεργασία με τον τριτογενή τομέα μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία. Στα αγροτικά αυτά λύκεια πρέπει να υπάρχει ένας κορμός μαθημάτων παιδείας, άλλα και εργαστήρια με θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες για τους μαθητές. Επίσης να διδάσκεται τοπική ιστορία για να μπορούν οι μαθητές να αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, καθώς και τη σχέση παράδοσης, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τοπικού πολιτισμού και περιβάλλοντος.

Η ύπαρξη τέτοιων σχολείων θα αναβαθμίσει το αγροτικό δυναμικό σε επίπεδο γνώσεων αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Με δεδομένο, ότι θα υπάρχει μόνο μια σχόλη ανά περιφέρεια, και στην Ήπειρο υπάρχει ήδη, φαντάζει δύσκολο η δημιουργία μιας ακόμα. Όμως κατά την γνώμη μου ο νομός Πρεβέζης έχει πολλά πλεονεκτήματα για μια τέτοια σχολή. Υπάρχει οργανωμένη χοιροτροφία, και πτηνοτροφία στον δήμο Ζηρού, καθώς και πολυποίκιλη αγροτική παραγωγή, όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κτηνοτροφικά φυτά, όσπρια στην περιοχή Καναλακίου, ελιές, θερμοκήπια κτλ.

Ένας ιδανικός χώρος θα ήταν η πρώην παιδόπολη στον Ζήρο. Ήδη έχει αναβαθμιστεί με τη λειτουργία του ΚΠΕ Φιλιππιάδας, και την αναπαλαίωση πολλών κτιρίων. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα κτίρια να συντηρηθούν και κυρίως οι δυο ξενώνες και θα μπορούσαν άνετα και συμπληρωματικά με το υπάρχον ΚΠΕ να συνεργαστούν και να αναβαθμίσουν ακόμα την περιοχή.