Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 16:51

«Εντέλλεσθε» στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και με Κυβέρνηση της Αριστεράς;

«Φουντώνει» ολοένα και περισσότερο το «μέτωπο» αντιδράσεων και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, καθώς οι αποφάσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου (με διορισμένα πλέον πρώτης γραμμής στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ), φαίνεται πως δεν γίνονται αποδεκτές με... καλό μάτι από εργαζομένους στο Νοσοκομείου, φορείς, σωματεία και συνδικάτα. Πόσο μάλλον όταν για την αντιμετώπιση των εργαζομένων σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί και πάλι το «Εντέλλεσθε».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην απόφαση του ΔΣ, η οποία τονίζει μεταξύ άλλων: «... Όπως προταθεί, προσωρινά και μέχρι την πρόσληψη των προαναφερόμενων ιατρών, το ιατρικό προσωπικό του χειρουργικού – αναισθησιολογικού τμήματος του Γ. Ν. Λευκάδας να πραγματοποιεί εφημερίες στο Γ.Ν. Πρέβεζας, στο οποίο θα νοσηλεύονται και όλα τα περιστατικά του Χειρουργικού Τμήματος του Γ. Ν. Λευκάδας», οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες στη σύσκεψη φορέων που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου (διαβάστε ΕΔΩ) και έγινε ξεκάθαρο πως «...ανοίγει μία κερκόπορτα» για να συμβεί στο μέλλον το ίδιο και με το προσωπικό της Πρέβεζας.

IMG 2089

Παράλληλα σε μία έντονη αντίδρασή του ο εκτελών χρέη διοικητού του Νοσοκομείου και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μπαϊλης είπε: «Το λέω δημόσια. Με εμένα διοικητή ''Εντελλεσθε'' δεν θα υπάρχει. Εγώ ως γιατρός είχα δεχθεί ''Εντελλεσθε'' από τον κ. Τζίμα και τον κ. Γεωργάκο. Εγώ δεν θα εξαναγκάσω συναδέλφους».

Πού αναφερόταν όμως ο κ. Μπαϊλης; Στις 23 Φεβρουαρίου το ΔΣ του Νοσοκομείου αποφάσισε ομοφώνως:

«Α. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού του Καρδιολογικού Τμήματος για το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα κατατίθεται από τον Δ/ντή του Καρδιολογικού Τμήματος.

Β. Όπως τεθεί ερώτημα άμεσα στην 6η ΥΠΕ, αν δηλαδή νομιμοποιούνται τα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου μας να υποχρεώνουν το ιατρικό προσωπικό του Καρδιολογικού Τμήματος σε εφημέρευση επτά τουλάχιστον ενεργών εφημεριών τον μήνα».

Το ΔΣ, σύμφωνα και με το επίσημο πρακτικό που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έλαβε υπ' όψη τα παρακάτω έγγραφα:

  1. Τα με αρ.πρωτ.173/11-1-2016 και 329/18-1-2016 έγγραφα του ιατρού Δημητρίου Πανταζή (Καρδιολόγος - Δντης ΕΣΥ), σύμφωνα με τα οποία δεν είναι διατιθέμενος να εφημερεύει σε μηνιαία βάση πλέον των τεσσάρων ενεργών εφημεριών και τριών εφημεριών ετοιμότητας.

  2. Το με αρ. πρ. 1281/19-2-2016 έγγραφο του Δ/ντη του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Πρέβεζας, σύμφωνα με το οποίο για την ασφαλή λειτουργία του Τμήματος επιβάλλεται το ιατρικό προσωπικό να βρίσκεται σε ενεργή και μόνο εφημερία.

  3. Την με αρ. πρ. ΕΜΠ/53/11-1-2012 εξώδικη Διαμαρτυρία – Δήλωση – Επιφύλαξη Δικαιώματος του ιατρού Δημητρίου Πανταζή (Καρδιολόγος - Δντης ΕΣΥ), σύμφωνα με την οποία, για την ασφαλή λειτουργία του καρδιολογικού Τμήματος, επιβάλλεται από τους ειδικευμένους ιατρούς η πραγματοποίηση ενεργών και μόνο εφημεριών.

  4. Το πρόγραμμα εφημεριών του Καρδιολογικού Τμήματος το οποίο καταρτίσθηκε στη βάση της (2) σχετικής εισήγησης του Δ/ντη του Καρδιολογικού Τμήματος και σύμφωνα με το διαθέσιμο ιατρικό δυναμικό του Τμήματος.

  5. Την επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του Καρδιολογικού Τμήματος.

  6. Την προφορικά διατυπωθείσα άποψη του Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία, δεν είναι διατιθέμενος να υποχρεώσει τον ιατρό Δημήτριο Πανταζή (Καρδιολόγος - Δντης ΕΣΥ) σε εφημέρευση πλέον των τεσσάρων ενεργών εφημεριών και τριών εφημεριών, χωρίς την συγκατάθεση του ιατρού.

  7. Το γεγονός ότι δεν καθίσταται εφικτή η εφημεριακή κάλυψη του Καρδιολογικού Τμήματος καθ΄ όλη την διάρκεια του μήνα στην περίπτωση κατά την οποία ο ιατρός Δημήτριος Πανταζής πραγματοποιεί εφημερίες σε μηνιαία βάση τέσσερις ενεργείς και τρεις ετοιμότητας.

 

 

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πλέον πολλά. Ως πότε η φιλοτιμία και ο υπερβάλλων ζήλος του ιατρικού-νοσηλευτικού-διοικητικού προσωπικού, θα είναι η λύση στην αδυναμία και τις πολιτικές της κεντρικής διοίκησης, ώστε να στέκονται όρθια τα δημόσια νοσοκομεία;

Υπάρχει περίπτωση μία «Κυβέρνηση της Αριστεράς», όπως ονομάζεται -έπειτα από ερώτημα του ΔΣ του Νοσοκομείου Πρέβεζας- να ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ γιατρούς που μέχρι σήμερα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το ΓΝ Πρέβεζας να εκτελούν παραπάνω εφημερίες και χωρίς μάλιστα να τις πληρώνονται, την ώρα που ο κ. Μπαϊλης δεν επιθυμεί να πάρει τέτοια ευθύνη;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας να εργάζονται οι ιατροί επί 24 ή και περισσότερες ώρες αδιαλείπτως, αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το ΔΕΕ επισήμανε ότι η Ελλάδα παρέλειψε να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και δεν καθιέρωσε ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως ούτε περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως.

Όσον αφορά την ημερήσια ανάπαυση, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι εθνική νομοθεσία η οποία επιτρέπει ωράρια εργασίας δυνάμενα να διαρκέσουν 24 ώρες αδιαλείπτως δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, όμως, ιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εργασθεί, οσάκις του τακτικού ωραρίου εργασίας έπεται άμεσα εφημερία, πέραν του εικοσιτετραώρου αδιάλειπτης εργασίας, μάλιστα δε έως και 32 ώρες αδιαλείπτως στην ειδική περίπτωση κατά την οποία νέο τακτικό ωράριο εργασίας αρχίζει αμέσως μετά την εφημερία αυτή.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πάρει απόφαση και η Ελλάδα οφείλει να συμμορφωθεί!

Προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις ότι ο αγώνας της πρεβεζάνικης κοινωνίας για να «κερδίσει» -πλέον- δημόσιες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, θα είναι... διαρκείας και σύνθετος!

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας