Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 11:02

574 πρόσφυγες έχουν μείνει στο «Πετροπουλάκης» - Τεράστιο ζήτημα τι θα γίνει με τα παιδιά

Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του συντονιστικού οργάνου για την προσφυγική κρίση, στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα φιλοξενούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή 574 πρόσφυγες. Πράγμα που σημαίνει πως 86 άτομα μέσα σε ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει τη δομή, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα ή να μείνουν κοντά στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη.

IMG 0691

Η πλειοψηφία στο «Πετροπουλάκης» είναι μικρά παιδιά. Το κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), στην πρόσφατη επίσκεψή του είχε υποστηρίξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκαλούν κάποια ανησυχία για το ενδεχόμενο επιδημιών, καθώς οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης δεν είναι και οι πλέον κατάλληλες για αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, τόνισε πως οι συνθήκες στη Φιλιππιάδα είναι περισσότερο αξιοπρεπείς από άλλες δομές τέτοιου τύπου, δίνοντας τα «εύσημα» στο Δήμο Ζηρού και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει.

IMG 0679

Παρ' όλα αυτά το επίσημο Κράτος φαίνεται πως δεν έχει κάποιο σχεδιασμό για το τι θα γίνει με τα μικρά παιδιά εντός της δομής. Δεν πρέπει να έχουν στοιχειώδη μόρφωση μικρά παιδιά που βρίσκονται εντός ευρωπαϊκού εδάφους; Δεν πρέπει να διδάσκονται έστω τα στοιχειώδη της αγγλικής γλώσσας, μιας και εκ των πραγμάτων για τις δικές τους τις περιπτώσεις η Ευρώπη θα αποτελέσει το νέο «σπίτι» γι' αυτούς και τις οικογένειες που θα δημιουργήσουν; Δεν πρέπει να προσεχθούν τα βρέφη και να υπάρχει μέριμνα για το τι θα γίνουν;

IMG 0644

Οι εθελοντικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί εντός του «Πετροπουλάκης» από συλλογικότητες, όπως της ομάδας εμψυχωτών και θεατρικού παιχνιδιού του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας είναι αξιέπαινες, όμως δε «μπαλώνουν» την κρατική απουσία σχεδιασμού.

Πρόκειται για περισσότερα από 150 παιδιά, τα οποία έχουν περισσότερες ανάγκες από τους ενήλικες και αντιμετωπίζουν μία κατάσταση, στην οποία είναι τα μόνα που δεν ευθύνονται.

 

Παραθέτουμε επίσης τη λίστα με τις ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, σύμφωνα με το Δήμο Ζηρού:

 

Βρεφικά: Γάλα σκόνη (από 0 μηνών και άνω), βρεφικές τροφές, ρυζάλευρο, Κιντερτέ, Pampers, μωρομάντηλα, κρέμες φροντίδας συγκαμάτων και ερεθισμών, καρότσια, πιπίλες, διάφορα παιχνίδια (κατά προτίμησης χαμηλού βάρους), παιδικά αφρόλουτρα.

Ρουχισμός: Ρούχα, καπέλα, κάλτσες, εσώρουχα (βρεφικά -παιδικά - ενηλίκων), παπούτσια αθλητικά (όλα τα νούμερα), πετσέτες. (Τα παραπάνω είδη θα πρέπει να είναι καθαρά προς χρήση).

Τρόφιμα: Κονσέρβες εκτός χοιρινού (ψαριών, οσπρίων, λαχανικών κλπ.) μπισκότα, ζάχαρη, συσκευασμένα σνακ, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, χαμομήλι, τσάι, γάλα μακράς διάρκειας με συντήρηση εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), χυμοί σε ατομικές συσκευασίες, εμφιαλωμένα νερά.

Διάφορα αναλώσιμα: Σαμπουάν, σαπούνια, πιατάκια μιας χρήσης, μαχαιροπίρουνα πλαστικά μιας χρήσης, χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας, απορρυπαντικά ρούχων (για πλύσιμο στο χέρι), σακούλες σκουπιδιών, υπνόσακοι.

Ιατρικά:  Αντιφθειρικά, επιδέσμους, μάσκες μίας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, πλαστίλες λαιμού, πολυβιταμίνες, παυσίπονα, αλοιφές για δερματικά, αντιηλιακά.

Είδη προσωπικής υγιεινής: Αφρός ξυρίσματος, ξυραφάκια μιας χρήσης, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αντισηπτικά μαντηλάκια.

Επίσης ζητείται η προσφορά κουρευτικών μηχανών. 

 

Σημείωση προς εθελοντές:

Οι ανάγκες για προσφορά υπηρεσιών στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων είναι καθημερινές και διαρκείς. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Αχιλλέα Ρίζο, αντιδήμαρχο, εντεταλμένο του Δήμου Ζηρού για το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων. Τηλ. 6937005166

Επίσης όσοι δεν έχουν δηλώσει ακόμη συμμετοχή και ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του Δήμου: www.dimoszirou.gr.