Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 13:23

Φωλιά από χελώνα Caretta Caretta στο Μονολίθι Πρέβεζας!

carettaeggs1

Την παραλία του Μονολιθίου επέλεξε μια θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta για να γεννήσει τα αυγά της. Λουόμενοι που αντιλήφθηκαν τη θαλάσσια χελώνα να βγαίνει στην ακτή και να εναποθέτει τα αυγά της, ειδοποίησαν το λιμεναρχείο Πρέβεζας και το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η φωλιά περιφράχθηκε ενώ τοποθετήθηκε και σήμανση προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε ζημιά μέχρι να εκκολαφτούν τα αυγά.

carettaeggs2

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας "Αρχέλων", για να μη βλάψουμε τα αυγά και τα χελωνάκια θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες:

-Παραμείνετε σε απόσταση ασφαλείας από τη φωλιά και μην κάνετε θόρυβο.

-Αν δείτε χελωνάκια στην παραλία, αφήστε τα να πάνε στη θάλασσα μόνα τους.

-Μην σκιάζετε τη φωλιά από τον ήλιο, αλλά κάντε σκιά στα χελωνάκια

-Ποτέ μην πιάνετε τα χελωνάκια

-Ποτέ μην στέκεστε ανάμεσα στα χελωνάκια και τη θάλασσα

-Απομακρυνθείτε από την παραλία τη νύχτα

-Φροντίστε να μην υπάρχουν φώτα ορατά από την παραλία.

Να σημειώσουμε πως το κέλυφος των αυγών είναι μαλακό και με υφή σαν περγαμηνή, ενώ ο αριθμός των αυγών που γεννά ένα θηλυκό ποικίλλει από είδος σε είδος (περίπου 50 αυγά για το είδος Natator depressus και 80-120 για τα άλλα είδη). Κατά τη διάρκεια μιας αναπαραγωγικής περιόδου ένα θηλυκό κάνει συνήθως 2-4 φωλιές, ενώ γενικά οι θαλάσσιες χελώνες ωοτοκούν κάθε 2-4 χρόνια.

Τα αυγά εκκολάπτονται σε 7-10 εβδομάδες, ανάλογα με τη θερμοκρασία της άμμου. Καθώς οι νεοσσοί βγαίνουν από τα αυγά, αγωνίζονται για να αναρριχηθούν στην επιφάνεια. Επειδή το οξυγόνο είναι λίγο, αυτή η προς τα πάνω κίνηση μπορεί να διαρκέσει 2-4 ημέρες. Όταν φτάσουν στην επιφάνεια της άμμου κατά τη διάρκεια της ημέρας, παύουν οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση διότι οι υψηλές θερμοκρασίες τους αδρανοποιούν. Περιμένουν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια έως ότου η άμμος δροσίσει τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και τότε εξέρχονται μαζικά και τρέχουν προς τη θάλασσα. Το φως των αστεριών τους οδηγεί προς το νερό. Με τέτοιο μεγάλο αριθμό αυγών οι φωλιές συνήθως εκκολάπτονται σε δόσεις.

Λόγου χάρη στην Ελλάδα από μια φωλιά 110 αυγών μπορεί να βγουν 35-50 νεοσσοί την πρώτη φορά και μετά για 2-10 ακόμη μέρες να βγουν 2-3 μικρότερες ομάδες των 5-20 νεοσσών. Μερικά από τα αυγά μπορεί να είναι αγονιμοποίητα ή να περιέχουν νεκρά έμβρυα.