Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 03:02

«Διατροφικές Διαταραχές-Νευρική Ανορεξία & Βουλιμία»

«Διατροφικές Διαταραχές-Νευρική Ανορεξία & Βουλιμία» ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας που διοργάνωσε η Ομάδα Συνεργασίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Πρέβεζας το απόγευμα της Κυριακής στη Θεοφάνειο αίθουσα τέχνης με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας.

Η Ψυχολόγος κα Κωνσταντίνα Χρονοπούλου με μια περιεκτική και ουσιαστική εισήγηση μίλησε για τα χαρακτηριστικά των μορφών διαταραχής πρόσληψης τροφής αναφερόμενη τόσο στα αίτια όσο και στις συνέπειές τους και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι πλέον το φαινόμενο παρατηρείται σε όλο και νεαρότερες ηλικίες με τρομακτικές συνέπειες που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο.

Οι διαταραχές Πρόσληψης Διατροφής, καταλαμβάνουν μια θέση τομής ανάμεσα στην παιδική και ενήλικη ζωή, ανάμεσα στο σωματικό και το ψυχικό, ανάμεσα στο ατομικό και το κοινωνικό και οι πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι η νευρογενής ανορεξία και η νευρογενής βουλιμία με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχολογική εξέλιξη των νέων ανθρώπων.

Όπως επισημάνθηκε, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, είναι ένα ψυχογενές πρόβλημα, που κατά κύριο λόγο εμφανίζεται σε κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε ακόμη νεαρότερες ηλικίες.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η έντονη ανησυχία του ατόμου για το βάρος και τη διάπλαση του σώματός του και συνήθως, όπως αναφέρθηκε, οι πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής αντιλαμβάνονται το σωματικό τους βάρος ως εξαιρετικά υψηλό, ακόμη και αν στην πραγματικότητα είναι ανησυχητικά χαμηλό! Αυτή η αντίληψη, σε συνδυασμό με την ανησυχία για το βάρος τους, τους οδηγεί στη μείωση της πρόσληψης τροφής με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των θερμίδων που προσλαμβάνουν καθημερινά.

Η ανορεξία συνήθως ξεκινά με δίαιτα, η οποία όμως συνεχίζεται ακόμα και αν το άτομο αδυνατίσει πολύ ενώ παράλληλα υπάρχει υιοθέτηση παράλληλων πρακτικών για την απώλεια βάρους όπως συνεχής γυμναστική, αϋπνία και εμετοί.

«Η ανορεξία μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές ιατρικές επιπλοκές στο άτομο. Καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικές παθήσεις, υπογλυκαιμία, σιδηροπενία, αμηνόρροια, μειωμένος θυρεοειδικός μεταβολισμός, δυσανεξία στο κρύο, υποθερμία, αναιμία, οστεοπόρωση, διαταραχές γεύσης και δεκάδες άλλες επιπλοκές» τόνισε η κα Χρονοπούλου υπογραμμίζοντας ότι η αιτιολογία των διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι πολυπαραγοντική και έρχεται σαν μια «προσωπική απάντηση» του ατόμου στις συνθήκες ζωής με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο.

«Αν και ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από νευρική είναι μικρός, δυστυχώς ο αριθμός αυτός τα τελευταία χρόνια έχει αλματώδη άνοδο και είναι ένα θέμα που σήμερα μας ενδιαφέρει και θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» είπε χαρακτηριστικά η κα Χρονοπούλου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα αίτια, τους παράγοντες αλλά και τις σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο της νευρικής ανορεξίας όσο και της βουλιμίας.

DSCF2476

«Μιλάμε για άτομα που μέρα με την ημέρα αυτοκτονούν» τόνισε με σοκαριστικό τρόπο η κα Χρονοπούλου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης επί αρκετή ώρα πολλοί ήταν εκείνοι που συνομίλησαν με την ομιλήτρια, ζητώντας περαιτέρω πληροφόρηση, καταδεικνύοντας ότι το θέμα πράγματι αγγίζει πολύ κόσμο.