Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 17:42

Φυσικό Αέριο στο Ν. Πρέβεζας μέσω του αγωγού East Med

7.3.1-0025-elcy-s-m-15

Σημαντικές για ολόκληρη την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά και το Ν. Πρέβεζας είναι οι εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο τις τελευταίες ημέρες, καθώς η χώρα μας πιθανότατα θα καταστεί κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου, μέσω του αγωγού East Med (Eastern Mediterranean Natural Gas Pipeline).

«Εκείνο που είναι άμεσο είναι η ανάγκη το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου να έρθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο. Εμείς προκρίνουμε τον αγωγό EastMed, δηλαδή Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, αλλά αυτή είναι μια πρόταση που έχει πάρα πολλές παραμέτρους», είπε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή».

Ο συγκεκριμένος αγωγός (η μελέτη κατασκευής του θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2017), προβλέπει τη μεταφορά των κοιτασμάτων της ΝΑ Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ), μέσω αγωγών που θα περνούν από την Κρήτη, στην Πελοπόννησο, από εκεί στην Αιτ/νία, τους Ν. Άρτας και Πρέβεζας, με κατάληξη την περιοχή Φλοροβούνι στη Θεσπρωτία. Εκεί θα υπάρξει σύνδεση με τον αγωγό «Ποσειδών» που θα συνδέσει τη Θεσπρωτία με το Οτράντο της Ιταλίας.

Πρόκειται για τους παρακάτω αγωγούς:

200χλμ. υποθαλάσσιος αγωγός από τη ΝΑ Μεσόγειο μέχρι την Κύπρο.

700χλμ. υποθαλάσσιος αγωγός από την Κύπρο στην Κρήτη.

400χλμ. υποθαλάσσιος αγωγός από την Κρήτη στην Πελοπόννησο.

600χλμ. υπέργειος αγωγός από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θεσπρωτία.

«Το σχέδιο αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, Ισραήλ Γιουβάλ Στάινετζ και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Στάινετζ μετά το πέρας της τριμερούς, οι τρεις χώρες σε συνεργασία με ειδικούς από την Ε.Ε. θα εξετάσουν τη ρεαλιστικότητα του σχεδίου, με στόχο σε έναν μήνα από τώρα να καταλήξουν στα τελικά αποτελέσματα σε σχέση με τη βιωσιμότητά του, καθώς επίσης και ότι τον Δεκέμβριο θα γίνει νέα τριμερής συνάντηση των αρχηγών των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ύπαρξη νέων κοιτασμάτων στις οικονομικές ζώνες Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου και εκτίμησε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μπορεί να κριθεί βιώσιμος με αυτή την προϋπόθεση. Τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή είναι μόνο η αρχή και εκτίμησε ότι σε 10 χρόνια από τώρα η Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο», αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Θυμίζουμε ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία του East Med είχαν ενταθεί όταν Υπουργός ΠΕΚΑ ήταν ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ).