Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2026 14:11

Συζήτηση στο ΔΣ για το οξύ πρόβλημα των κατολισθήσεων στη Μυρσίνη - Άμεσες παρεμβάσεις για την ύδρευση ζήτησε ο Πρόεδρος της Δ.Κ.

Το οξύ πρόβλημα των κατολισθήσεων που έπληξαν τη Δημοτική Κοινότητα Μυρσίνης έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ιωσήφ Τσαβαλάς, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις ώστε τα χωριά να μη μείνουν χωρίς νερό το Καλοκαίρι.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την αρμόδια υπηρεσία από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη αναλυτική καταγραφή των ζημιών, με έμφαση στην κατοικία που όπως είπε δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς, προκειμένου να δρομολογηθούν αποζημιώσεις. Όπως είπε, ο Δήμος έχει ήδη υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για έργα αποκατάστασης, ενώ και η Περιφέρεια έχει διαθέσει μηχανήματα και πόρους, ωστόσο τόνισε ότι οι καταστροφές στη Μυρσίνη είναι πρωτόγνωρες σε έκταση, με διάσπαρτες ζημιές σε πολλά σημεία του χωριού, για τις οποίες έχει ζητηθεί από την πρώτη στιγμή αυτοψία του ΙΓΜΕ.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Σαριάνογλου ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η αντιμετώπιση μεγάλης κατάπτωσης στη Μυρσίνη, εξασφαλίζοντας πρόσβαση για τους κατοίκους, ενώ ολοκληρώθηκε και η παρέμβαση στην είσοδο του χωριού, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, με την Περιφέρεια να εκπονεί τώρα μελέτη για νέο έργο που μπορεί να ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για πολλές ακόμη μικρότερες, αλλά σοβαρές καταπτώσεις, επισημαίνοντας ότι τμήμα δρόμου κάτω από την εκκλησία έχει ουσιαστικά χαθεί καθώς η ολίσθηση συνεχίζεται και μετέφερε τις εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ ότι θα απαιτηθεί μεγάλος χρόνος μέχρι να «στεγνώσει» το έδαφος και να σχεδιαστούν οριστικές παρεμβάσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα ύδρευσης, καθώς οι κατολισθήσεις παρέσυραν αγωγούς και αποκάλυψαν σωληνώσεις σε δύσβατα σημεία και όπως τόνισε ο κ. Σαριάνογλου με τη συνδρομή της ΔΕΥΑΠ, του Προέδρου και κατοίκων έχουν αποκατασταθεί οι άμεσες βλάβες και σήμερα δεν υπάρχει σπίτι χωρίς νερό. Τόνισε ωστόσο, ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στο Καλοκαίρι, με την αναγκαία στήριξη της Περιφέρειας, ώστε να θωρακιστεί η Μυρσίνη.