Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 17:14

Η «μάχη του Αχέροντα» μόλις ξεκίνησε…

20130604111313Acheron 02

Στις 4 Οκτωβρίου (δείτε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ), το atpreveza.gr σας είχε παρουσιάσει τα δεδομένα για το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Σουλίου, Πάργας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΑΕ ΟΤΑ και της ΕΤΑΝΑΜ ΑΑΕ ΟΤΑ, με στόχο το σχεδιασμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ιδιαίτερα αξιόλογη περιοχή του μυθικού Αχέροντα (που θα περιλαμβάνει και το Νεκρομαντείο και το Σούλι).

Το δημοτικό συμβούλιο Πάργας στην τελευταία του συνεδρίαση κλήθηκε να επικυρώσει με τη σειρά του τη σύμβαση, με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκο Σμπόνια να θέτει ξεκάθαρα θέμα για το ποιος έχει το «κουμάντο» στην περιοχή του ποταμού Αχέροντα. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της συνεδρίασης, όπως δημοσιεύτηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ:

Σμπόνιας: «Έχω μία δυσκαμψία ως προς το να αποδεχτώ όλα αυτά τα εταιρικά σχήματα. Όλες οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως τώρα, έχουν εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στο Δήμο Σουλίου. Τα πραγματικά όρια μεταξύ των δύο Δήμων, Πάργας και Σουλίου, δεν είναι αυτά που υφίστανται σήμερα. Κανονικά το μεγαλύτερο μέρος της ιδιοκτησίας Μπουρνά θα έπρεπε να βρίσκεται στο Δήμο Πάργας. Παλαιότερα είχε συσταθεί Επιτροπή Οριοθέτησης, αλλά δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα των εργασιών της. Πρώτο έργο αυτής της επιτροπής πρέπει να είναι ο καθορισμός των ορίων μεταξύ των Δήμων Σουλίου και Πάργας. Τότε μόνον θα συναινέσω στην υπογραφή της σύμβασης, αν ενταχθεί ως όρος σε αυτήν το θέμα του καθορισμού των συνόρων».

Από την πλευρά του ο κ. Γάκης (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) επισήμανε: «Και οι Δημοτικές Αρχές Σουλίου και Πάργας και ο Φορέας Διαχείρισης Στενών & Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά είναι απόντες στο θέμα του Αχέροντα. Βλέπουμε τις παρεμβάσεις με τα μπαζώματα κλπ. Έχουν σκοπό να παραδώσουν ό,τι ωραιότερο έχουμε στους ιδιώτες. Η διαχείριση του Αχέροντα πρέπει να σχεδιασθεί με σκοπό την προστασία του ποταμού. Αντίθετα θα στηθεί ένα πανηγύρι 25.000.000 €. Τα χρήματα θα αναλωθούν σε ημερίδες, συμβούλια κ.α.».

Φαίνεται πως η «μάχη του Αχέροντα» μόλις ξεκίνησε…

Για την ιστορία η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης "πέρασε" κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.