Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 21:27

Σε ποια σχολεία της Φιλιππιάδας θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων-Αναλυτική ενημέρωση από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου

IMG 0040

Στις εγκαταστάσεις του 1ου , του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Φιλιππιάδας αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας βρίσκονται 15 προνήπια, 20 νήπια, 52 παιδιά που θα πρέπει να φοιτήσουν στην πρωτοβάθμια και 35 παιδιά στη δευτεροβάθμια.

Όπως ανέφερε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Αγγελική Φωτεινού για τα παιδιά 7 ως 12 ετών δημοτικής εκπαίδευσης και για τα παιδιά 13 ως 15 ετών γυμνασιακής εκπαίδευσης θα δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στα σχολεία που θα λειτουργούν τις ώρες 14:00 ως 18:00 και θα διδάσκονται εβδομαδιαίως 6 ώρες ελληνικά, 4 ώρες αγγλικά, 3 ώρες μαθηματικά, 3 ώρες φυσική αγωγή, 2 ώρες υπολογιστές και 2 ώρες Αισθητική Αγωγή, ενώ για τα προσφυγόπουλα νηπιακής ηλικίας θα ιδρυθούν τμήματα νηπιαγωγείων μέσα στο κέντρο φιλοξενίας.

IMG 0071

Η κα Φωτεινού υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή ανάλογη δομή εκπαίδευσης προσφύγων λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία μόνο στον Κατσικά, ωστόσο σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία και στις άλλες περιοχές της Ηπείρου που υπάρχουν Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, μόλις ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Κάθε παιδί που βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, όπως γνωρίζετε από τις διεθνείς συνθήκες, έχει δικαίωμα να έχει το αγαθό της εκπαίδευσης. Αυτό δεν είναι κάτι που επιλέγουμε αν θα το κάνουμε ή αν δεν θα το κάνουμε, είναι κάτι που είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε Νοέμβρη και οι πρώτοι πρόσφυγες «εγκλωβίστηκαν» στη χώρα μας το Μάρτη. Μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα το υπουργείο παιδείας έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων το οποίο είναι επιστημονικό και το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Και να σας πω ότι τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα σε εμάς και στην εκπαιδευτική παρέμβαση που θα κάνουμε στα παιδιά των προσφύγων» είπε μεταξύ άλλων η κα Φωτεινού, σημειώνοντας πως θα ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όπως γίνεται και για κάθε μαθητή στη χώρα μας.

«Θα λειτουργήσουμε σαν Υπουργείο Παιδείας όπως κάνουμε με όλα τα παιδιά του κόσμου με ένα πρόγραμμα επιστημονικό. Αυτό που ζητάμε εμείς ως εκπαιδευτικό σύστημα από οποιοδήποτε παιδί εγγράφεται σε ένα σχολείο της χώρας μας το ζητάμε και από τα παιδιά των προσφύγων, ζητάμε δηλαδή ένα ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή το οποίο προστατεύει και το σχολείο μας αλλά και τον μαθητή και καλύπτει το εκπαιδευτικό σύστημα απόλυτα όσον αφορά το παιδί ότι δεν μεταδίδει κάποια ασθένεια αλλά και το ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που περιλαμβάνει και γυμναστική και αθλοπαιδιές κλπ. Ήδη έχει προσληφθεί ο συντονιστής εκπαίδευσης που αφορά το Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας, ο οποίος θα είναι ο σύνδεσμος της εκπαίδευσης με το camp και θα είναι αυτός που θα φροντίσει να πάρει τη συγκατάθεση των γονέων για να υπάρχει μια καταγεγραμμένη κατάσταση και για τη μεταφορά των μαθητών, η οποία θα γίνεται με λεωφορεία. Όσον αφορά τα εμβόλια των παιδιών, ισχύει ό,τι ισχύει για όλα τα παιδιά. Και δεν ρισκάρουμε ούτε την υγεία των παιδιών μας αλλά ούτε και την υγεία των παιδιών των προσφύγων» τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου.

IMG 0075

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας κ. Καμπουράκη ήδη έχουν εγκριθεί και τυπωθεί τα βιβλία που απαιτούνται, η μετακίνηση των μαθητών θα γίνεται με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ο οποίος έχει εξασφαλίσει και το ανάλογο κονδύλι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ όσον αφορά την καθαριότητα των σχολείων που θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής, υπάρχει ένα επιπλέον κονδύλι που θα κοστολογηθεί για κάθε σχολείο ξεχωριστά που θα δοθεί στις σχολικές επιτροπές για να μην υπάρχει επιβάρυνση. Παράλληλα θα γίνουν και προσλήψεις εκπαιδευτικών με ειδίκευση στη διδασκαλία ελληνικών ως 2η γλώσσα.

«Με βάση τη νομοθεσία και το ελληνικό σύνταγμα δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στη χώρα. Δεν θα κλείσουμε τα παιδιά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και δεν θα τα γκετοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης.