Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 19:39

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες «τσεκάρει» χώρους στην Π.Ε. Πρέβεζας

report

Η προ ημερών αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναφέρει ότι… «Η UNCR συνεχίζει να βοηθά με τη μεταφορά ανθρώπων από τόπους ακατάλληλους για το χειμώνα, σε πιο κατάλληλα σημεία (ξενοδοχεία κ.α.) στην ενδοχώρα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, 115 Σύριοι και μία οικογένεια από το Ιράκ, μεταφέρθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από μέρη στη Βόρεια Ελλάδα σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Λυγιά της Πρέβεζας, τις οποίες ‘’λειτουργεί’’ η ΜΚΟ Oxfam. Επιπροσθέτως, το τελευταίο γκρουπ των 332 ανθρώπων μεταφέρθηκε από το Χέρσο σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση της Λυγιάς, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας, όπου υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όπως άλλωστε είχατε διαβάσει και στο atpreveza.gr (διαβάστε ΕΔΩ), υπεύθυνοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είχαν συναντήσεις στους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας με τις δημοτικές αρχές για την εξεύρεση χώρων.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, η «χλιαρή» διάθεση των Δημάρχων του παραλιακού μετώπου της Ηπείρου, να συνεισφέρουν στην επιλογή χώρων και στη σχετική έρευνα της UNCR, οδήγησε τους ιθύνοντες της οργάνωσης στις συνεννοήσεις αποκλειστικά με ιδιώτες.

Ήδη έχουν «τσεκαριστεί» ορισμένοι χώροι κατά μήκος του παραλιακού μετώπου (Βράχος, Λούτσα, Πάργα, Σύβοτα κ.α.) με χρονικό ορίζοντα τριών μηνών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώροι που επιλέγονται είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικοί (υπάρχουν εξαιρέσεις Δήμων που έχουν συνεισφέρει) και τη λειτουργία τους αναλαμβάνουν ΜΚΟ, όπως η Oxfam και η Ύπατη Αρμοστεία. Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία, στο πλαίσιο των ενεργειών που κάνουν οι συντονισμένοι φορείς για να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τις συνθήκες του χειμώνα και παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου.