Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 18:46

Πως αλλάζει η «αγαπημένη συνήθεια» των Πρεβεζάνων με την αύξηση του φόρου στον καφέ

kafes 0

«Για πρώτη φορά επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα, επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην εισαγωγή και την εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ, καθώς και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ». Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή».

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει για την «αγαπημένη συνήθεια» των Ελλήνων και στη «δική» μας περίπτωση των Πρεβεζάνων είναι αν θα υπάρξει αύξηση της τιμής για τους πελάτες των café του Ν. Πρέβεζας. Το atpreveza.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καφεπολών-Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας, Σπύρο Κόκκαλη, ο οποίος δήλωσε με δόση χιούμορ: «Θα τον πιούμε –τον καφέ- οι καφετέριες! Θεωρώ ότι με την αύξηση της φορολογίας το βάρος θα πέσει στις καφετέριες, που θα αναγκαστούν να απορροφήσουν το κόστος. Αίσθησή μου είναι πως δε θα υπάρξει άνοδος της τιμής στα περισσότερα καταστήματα, ωστόσο μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τρίτης θα γίνει και συνάντηση καφεπολών της πόλης, ώστε να συζητήσουν για τις νέες εξελίξεις.

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά του καφέ σε όλη την Ελλάδα ωστόσο, έχουν επισημάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα πως δημιουργείται γενικά αρνητική ψυχολογία γύρω από την αγορά και κατανάλωση του καφέ και τονίζουν πως αναπόφευκτα καφετέριες θα αυξήσουν την τιμή του καφέ, για να διατηρήσουν την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα και παράλληλα να μπορούν να παραμείνουν «ζωντανές». Σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί και ο πελάτης να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών. Στο μεταξύ, σε άλλες χώρες που υπήρξαν ανάλογα φορολογικά μέτρα ήταν οι εταιρείες που απορρόφησαν το κόστος.

Μέσα στο μήνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» γύρω από τη στάση των καφετεριών.