Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 02:43

Ιωσήφ Στύλος: «Ο αγρότης είναι το μόνο επάγγελμα που προπληρώνει για να εισπράξει»

IMG 0126

Κεφάλαιο: Αγροτική Επιχειρηματικότητα. Πως εκλαμβάνουν οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα στο Ν. Πρέβεζας, τα νέα δεδομένα και την κατάσταση που διαγράφεται στους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία;

Το atpreveza.gr επικοινώνησε με τον Ιωσήφ Στύλο, ιδιοκτήτη του καταστήματος Stylos Irrigation (Λ. Ιωαννίνων 215), προσπαθώντας να μεταφέρει μία γενική εικόνα.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα μίας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα για να επιβιώσει και να συνεισφέρει στην αγροτική παραγωγή;

«Νομίζω ότι είναι θέμα πίστωσης. Όλοι αντιμετωπίζουν θέμα πίστωσης. Ποιος μπορεί να πιστώσει. Δυστυχώς φτάσαμε εκεί. Υπάρχουν νοικοκυραίοι αγρότες. Το ξέρουμε πολύ καλά αυτό, υπάρχουν και οι λιγότερο συνεπείς. Δε μπορεί να σταθεί αγροτική πολιτική χωρίς πιστωτική πολιτική. Κάποτε αυτό το έκανε η Αγροτική Τράπεζα, αυτό πλέον το κάνουμε… εμείς. Η Αγροτική το έκανε με ένα χαμηλό επιτόκιο και φρόντιζαν όλοι και γύριζαν τις ανάγκες τους πίσω.

Εμείς προσπαθούμε και κρατούμε πίστωση όσο μπορούμε».

-Ο τρόπος που λειτουργούσε όμως η αγροτική οικονομία έφτασε σε ένα τέλμα, έτσι δεν είναι;

«Τέλος. Είναι θέμα χρόνου και με τις αλλαγές σε ασφαλιστικά, φορολογικά κ.α. Πληρώνουν αγαθά με 24% ΦΠΑ. Είναι πρόβλημα πλέον. Ο αγρότης είναι το μόνο επάγγελμα που προπληρώνει για να εισπράξει. Μετά από 3,4 μήνες και αν θα εισπράξει. Δεν ξέρουμε αν θα πάνε όλα καλά. Είναι ο καιρός, είναι οι συνθήκες κ.ο.κ. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα η Πειραιώς, το οποίο όμως ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες όσων ήδη έχουν χρήματα. Με τον… παρά τους όμως μπορούν οπουδήποτε να πάνε. Όσοι δεν έχουν;»

-Πρόσφατα κάνατε μία ημερίδα, παρουσιάζοντας μία νέα τεχνολογία πάνω στις καλλιέργειες. Πόσο δεκτικοί είναι οι αγρότες της περιοχής μας σε νέες καταστάσεις;

«Όλοι είναι δεκτικοί. Υπάρχει βέβαια ένας φόβος αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό, γιατί κάποιος έχει μάθει για πολλά χρόνια να κάνει το ίδιο πράγμα. Το κάνει καλά και έχει αποτέλεσμα. Και του λες να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Δεν υπάρχει και το χρήμα βέβαια. Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα να βοηθήσει τον αγρότη. Το 60%, το 70%. Να τον επιδοτήσει να προχωρήσει».

-Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για παραγωγική ανασυγκρότηση. Πως θα γίνει αυτό χωρίς τον αγροτικό τομέα;

«Πέρα από το ασφαλιστικό, το φορολογικό κομμάτι, εγώ θα μιλήσω για τα προϊόντα που έχω στην επιχείρησή μου. Αν ο αγρότης δεν πάρει αγαθά με χαμηλό ΦΠΑ, αν δεν υπάρχει μία Τράπεζα που να μπορεί να τον ενισχύει, δεν μπορεί να προχωρήσει.

Τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν ζητούν από τον αγρότη που έχει λεφτά στην… άκρη. Αυτοί που τα έχουν γιατί να τα χρησιμοποιήσουν; Για ποιο λόγο; Ας λάβουμε υπ’ όψη την Πρέβεζα. Στα θερμοκήπια επιτρέπεται μόνο Diesel για θέρμανση. Δεν μπορείς να καλλιεργήσεις έτσι. Αν ρωτήσετε φέτος παραγωγούς, είχαν τα διπλάσια καύσιμα σε pellet. Αν ρωτήσετε αυτούς που είχαν πετρέλαιο δε το άναψαν καθόλου. Δε θα πάρουν παραγωγή. Ή θα πάρουν το 1/3 της παραγωγής».

-Υπήρξαν όμως και παθογένειες τα προηγούμενα χρόνια…

«Αν με ρωτάς για παλιά θα έπρεπε να μην επιτρέψουν τις επιδοτήσεις. Γιατί είχαμε μάθει να καλλιεργούμε για τις επιδοτήσεις. Όσοι είχαν εδώ θερμοκήπια δεν πήραν επιδότηση. Άλλοι έπαιρναν για οτιδήποτε… Αυτά ήταν λάθη. Ξεμάθαμε να καλλιεργούμε ή καλλιεργούσαμε… πονηρά για να πάρουμε μία επιδότηση. Τώρα όμως χρειάζεται μία τύπου επιδότηση. Τώρα είναι αναγκαία.

Εδώ στην Πρέβεζα έχουμε να κάνουμε περισσότερο με θερμοκήπια. Και ό,τι καλλιεργείται σε αυτά. Δεν υπάρχει όμως ένας προγραμματισμός καλλιεργειών. Παλαιότερα υπήρχε η Ε.Α.Σ. Πρέβεζας και ‘’έκοβε’’ μία τιμή. Να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός που να λέει: Θα βγάλουμε Χ τόνους ντομάτας, Χ τόνους αγγούρια κ.α. και να τα προωθήσει.

Ποιος θα τον κάνει; Ποιος θα τον δεχθεί; Ποιος θα τον επιβάλλει; Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτά σήμερα;».