Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 08:53

Μπάρκας: «Διασφαλίζεται η καταβολή δεδουλευμένων των καθαριστριών του Νοσοκομείου» - Εργαζόμενοι: «Καμία σαφής διαβεβαίωση»

nosokomeio

Το atpreveza.gr είχε αναφερθεί ήδη από τις 4 Φεβρουαρίου 2017 σε ρεπορτάζ του, στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, οι οποίες παραμένουν επί μήνες απλήρωτες (δείτε ΕΔΩ). Είχαμε αναφερθεί επίσης (διαβάστε ΕΔΩ), στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας και σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ.

Την παρακάτω κοινή ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσαν ο Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Πρέβεζας και το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας:

«Την Τρίτη 28-12-2017  αντιπροσωπεία από τα ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας επισκέφτηκαν διαδοχικά την επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου και τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι των δύο σωματείων τους λόγους για τους οποίους οι καθαρίστριες του νοσοκομείου, αν και εργάζονται με σύμβαση έργου από την 01-11-2016 στο νοσοκομείο Πρέβεζας, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Κοινή διαπίστωση της αντιπροσωπείας ήταν το ότι η αστική νομοθεσία μέσα από πραγματικά δαιδαλώδεις διαδρομές έχει εγκλωβίσει 9 εργαζόμενες  στο να εργάζονται 4 μήνες τώρα χωρίς να μπορούν να λάβουν ούτε αυτά τα λίγα χρήματα τα οποία όμως είναι εντελώς απαραίτητα για τη διαβίωση τους.

Στους εκπροσώπους των ΔΣ δεν δόθηκε καμία σαφή διαβεβαίωση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, παρά μόνο υποσχέσεις οι οποίες πρόκειται να τηρηθούν μόνο υπό προϋποθέσεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε και πολλά περισσότερα. Κοινή πεποίθηση των δύο σωματείων, αλλά και όλων των σωματείων με ταξικό προσανατολισμό, είναι πως τα προβλήματα κατά κανόνα δεν λύνονται, παρά μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων, μέσα από μια διαδικασία που βασικά της συστατικά έχει την επιμονή και την αλληλεγγύη.

Γι΄ αυτό λοιπόν καλούμε τις εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου να πάρουν την υπόθεση   στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Άλλωστε, στην πρόσφατη γενική συνέλευση του νοσοκομείου πάρθηκε απόφαση ο σύλλογος εργαζομένων να καλύψει όποια κινητοποίηση αποφασίσουν οι ίδιες οι εργαζόμενες.

Στο πλευρό των καθαριστριών, εκτός από τον σύλλογο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, βρίσκεται και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, καθώς και όλα τα ταξικά σωματεία.

Συναδέλφισσες, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα γιατί δεν έχετε να χάσετε και τίποτα. Ας διεκδικήσουμε όλοι μαζί στον 21ο αιώνα να μη ζούμε σαν σκλάβοι, αλλά σαν άνθρωποι που θα ζούνε αξιοπρεπώς και δεν θα χρειάζεται να απλώνουνε το χέρι τους και να παρακαλάν έξω από πόρτες για τον κόπο τους».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, στην οποία εξηγεί πως υπάρχουν νέες εξελίξεις γύρω από το θέμα και δίνει μία νέα διάσταση σε αυτό:

«Η ομαλή ροή της μισθοδοσίας των εργαζομένων που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου  στην καθαριότητα των  δημόσιων υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α.  καθίσταται, πλέον,  εφικτή με την ψήφιση, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», το βράδυ της Πέμπτης, 23 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα,  το άρθρο 25 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου  διασφαλίζει, μεταξύ άλλων,  την καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς και των αμοιβών τους που δικαιούνται για όσο διάστημα εργαστούν στο εν λόγω νομικό πρόσωπο.

Με την ψηφισθείσα διάταξη συμπληρώθηκε το κενό που υπήρχε στον νόμο αναφορικά με την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων, επιτρέποντας το «ξεμπλοκάρισμα» των  ενταλμάτων  πληρωμής  της μισθοδοσίας των συμβασιούχων στους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά στους δήμους, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση  προβλέπει ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας στον τομέα της καθαριότητας θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα από τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη. Εάν οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από κάθε είδους έσοδα.

Εν κατακλείδι, η  ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση υλοποιεί τη δέσμευση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη και Όλγας Γεροβασίλη, αντίστοιχα, για να μη μείνει κανένας συμβασιούχος στον τομέα της καθαριότητας απλήρωτος».