Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 14:15

Η Europol για την υπόθεση με τα χέλια: «17 συλλήψεις – Τα λαθραία άξιζαν 10 εκατομ. ευρώ»

p2

Πριν από ένα μήνα περίπου απασχόλησε και την περιοχή της Πρέβεζας η «κομπίνα» με το εμπόριο χελιών (διαβάστε ΕΔΩ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Europol, ολοκληρώνοντας τη σχετική έρευνα αναφέρεται:

«Οι Ελληνικές και οι Ισπανικές Αρχές, σε συνεργασία με τη Europol και τη Eurojust, εξάρθρωσαν ένα διεθνές εγκληματικό δίκτυο, που φαίνεται πως έχει εμπορευτεί λαθραία πάνω από 10 τόνους χελιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κίνα.

Συντονισμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία οδήγησαν στη σύλληψη 17 ατόμων. Επίσης 2 τόνοι χελιών αξίας 2 εκατομ. ευρώ κατασχέθηκαν μαζί με αποθηκευτικές συσκευές, έγγραφα, αυτοκίνητα πολυτελείας και 1 εκατομ. ευρώ σε μετρητά και ράβδους χρυσού.

Υπολογίζεται ότι για την τρέχουσα σεζόν, 10 τόνοι χελιών πέρασαν λαθραία από την ΕΕ στην Κίνα, με ένα κέρδος που εκτιμάται στα 10 εκατομ. ευρώ.

p1

Η Karmenu Vella, επίτροπος για τις θαλάσσιες υποθέσεις και το ψάρεμα, τόνισε: «Η Επιχείρηση «Λίμνη» δείχνει πως μπορούν να σημειωθούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενάντια στο trafficking άγριας ζωής, όταν αφοσιωμένοι ερευνητές από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, δουλεύουνε μαζί. Το EU Action Plan ενάντια στο trafficking άγριας ζωής προωθεί ένα σταθερό πεδίο συνεργασιών.

Σε αυτή την περίπτωση, τα χέλια είναι ένα είδος που κινδυνεύει στην Ευρώπη. Το παράνομο ψάρεμα και εμπόριο είναι μία ευθεία απειλή για την ύπαρξή του. Συγχαίρω όλους αυτούς που έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα πως όχι μόνο νοιαζόμαστε για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά έχουμε και την ικανότητα να δράσουμε».

Ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, δήλωσε με τη σειρά του: «Αυτή η επιχείρηση είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πως τα μέλη της ΕΕ μπορούν να κερδίσουν από την υποστήριξη της Europol, ενάντια στο οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους ερευνητές σε όλες τις χώρες και στη Europol, για τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητά τους. Το γραφείο μας θα συνεχίσει να δουλεύει στη μάχη κατά του trafficking ειδών που είναι σε κίνδυνο στην ΕΕ».

Η έναρξη της επιχείρησης έγινε από την Spanish Guardia Civil’s (Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας SEPRONA). Ερευνητές εντόπισαν μία εταιρεία που υπόπτως πουλούσε χέλια από 4 χώρες. Από τη στιγμή που τα χέλια παρουσιάζονταν στη νόμιμη αγορά, η εταιρεία τα μετέφερε στην Ελλάδα με πλαστά έγγραφα. Το χέλι τελικώς εξαγόταν στην Ασία ως «φρέσκα ψάρια».

Η επιχείρηση με την ονομασία «Abaia» είναι ένα ευθύ αποτέλεσμα της επιχείρησης «Λίμνη», μία κοινή επιχείρηση Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Βρετανίας. Η επιχείρηση «Λίμνη» ξεκίνησε από τη Europol το 2015, στο πλαίσιο του European Union Action Plan για την προστασία της άγριας ζωής.

Η επιχείρηση «Abaia» είναι η πιο σημαντική δράση τα τελευταία χρόνια, πάνω στο trafficking ειδών σε κίνδυνο στην ΕΕ».