Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 02:53

«Δακτυλοδεικτούμενος» ο Ν. Πρέβεζας για τη μη λειτουργία της Δομής Εκπαίδευσης Προσφύγων

p04bsgpg

«Η Φιλιππιάδα λοιπόν είναι το τελευταίο camp που δεν άνοιξε. Έχουν ανοίξει και λειτουργούν 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Τα μισά από τον Οκτώβριο, τα μισά μετά από τις γιορτές. Άνοιξε το Ικόνιο μετά τις δραματικές στιγμές που είδαμε εκεί. Με ομαλότητα, με πανηγύρι, με όλα τα παιδιά πια να συμμετέχουν. Ούτε αποχή συντελέστηκε ποτέ. Άνοιξε το Ωραιόκαστρο, στο Κερατσίνι ακριβώς δίπλα εκεί που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Το σχολείο έζησε τις εντάσεις εκείνων των ημερών. Κι εκεί τα πράγματα πήγαν περίφημα. Και μέσα σε όλα αυτά η Φιλιππιάδα δεν έχει ανοίξει ακόμα». Αυτή ήταν η φράση του Νίκου Μπελαβίλα, μέλους της ομάδας του Υπουργείου Παιδείας που διαχειρίζεται το προσφυγικό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 16 Φεβρουαρίου στην πόλη της Πρέβεζας.

Και πλέον θα πρέπει να θεωρούμαστε ως Νομός «δακτυλοδεικτούμενος», από τη στιγμή που εν έτει 2017, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε έναν Νομό μίας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Από πότε η Φιλιππιάδα είναι ξεχωριστό «καπετανάτο» με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων;

Πριν από μερικές ημέρες επρόκειτο να επισκεφθούν τη Φιλιππιάδα ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και ο παιδίατρος – επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε…

Η απάντηση κάθε αρμόδιου φορέα είναι μία: «Περιμένουμε να μας δώσει το ΟΚ το Υπουργείο».

Μόνο που οι μέρες περνούν και η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Για ποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα μιλάμε λοιπόν;

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Αγγελική Φωτεινού, είχε αναφέρει στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζηρού το Νοέμβρη του 2016 πως: «…Και να σας πω ότι τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα σε εμάς και στην εκπαιδευτική παρέμβαση που θα κάνουμε στα παιδιά των προσφύγων». Μάλλον για τη Φιλιππιάδα ισχύουν τελικά διαφορετικοί κανόνες από την υπόλοιπη χώρα ή ας ελπίσουμε ο κόσμος να κοιτάζει… αλλού.

«Θέλω να πω ότι όλη η υπόθεση έχει απαράδεκτα καθυστερήσει, υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές λύσεις. Από την πλευρά του προσωπικού έχουμε 90% και πάνω κάλυψη και από πλευράς δελτίων υγείας και εμβολιασμών τα παιδιά έχουν καλύψει αυτά τα προγράμματα. Πιστεύω πως οπωσδήποτε τις επόμενες ημέρες θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να πάρουν τελικά τις αποφάσεις τους και να μας πουν τι να κάνουμε. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι!» τονίζει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Πρέβεζας, Κώστας Καμπουράκης στο atpreveza.gr, ο οποίος εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να γίνουν τα μαθήματα στην πρώην Παιδόπολη Ζηρού αφού όπως επισημαίνει δεν είναι η καλύτερη λύση να γκετοποιηθούν τα παιδιά.