Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 20:33

«Μπάχαλο» με την πιστοποίηση παιδικών χαρών στην Πρέβεζα – Νέο «καρφί» Μπαϊλη για την ικανότητα των τεχνικών υπηρεσιών

IMG 0213

Το θέμα «Έγκριση τρόπου δημοπράτησης για την εκτέλεση του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, προϋπολογισμού 40.000,00 €» (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ την ψηφοφορία), ανέδειξε σημαντικά ζητήματα για την πολιτική του Δήμου Πρέβεζας, για τις παιδικές χαρές.

Ειδικότερα ως προς την πιστοποίηση παιδικών χαρών (στο Κηποθέατρο και τον Ανθόκηπο), ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βαγγέλης Γιαννουλάτος, φάνηκε… ανενημέρωτος, ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης έριξε και πάλι ένα «καρφί» για την ικανότητα των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα που παραθέτουμε από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας:

Δημήτρης Παππάς (επικεφαλής ΑΣΥΠ): «Υπάρχει μελέτη που να προσδιορίζει το ποσό των 40.000 ευρώ και να λέει εκεί, εκεί, εκεί, εκείνο, εκείνο…»

Βασίλης Κωστούλας (επικεφαλής Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας): «Οι δύο παιδικές χαρές έχουν πιστοποιηθεί;»

Διονύσης Καλλίνικος (δημοτικός σύμβουλος Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας): «Για τις πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών. Εγώ θα μιλήσω και για την παιδική στον Ανδρούτσο που ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Βγάζουμε συνεχώς χρήματα για συντηρήσεις παιδικών χαρών. Ουσιαστικά δεν έχουμε πάρει ούτε τις πιστοποιήσεις».

Γιώργος Νίτσας (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος): «Στο θέμα 10 –για την παραλαβή παιδικών χαρών- αναφέρονται δύο παιδικές χαρές που είναι και σε αυτή την εισήγηση, ο Ανθόκηπος και το Κηποθέατρο. Παραλαμβάνουμε δύο παιδικές και παράλληλα προσθέτουμε κι άλλα έργα;».

Βαγγέλης Γιαννουλάτος (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων): «Υπάρχει σχετική μελέτη κε Παππά. Γίνεται μεγάλος αγώνας για τις παιδικές χαρές. Είναι πιστοποιημένες αυτές που συζητάμε και έχουν από το Μάιο πιστοποίηση. Πάμε για μετά το Μάιο. Το πρωτόκολλο παραλαβής αφορά εργασίες που έγιναν δύο χρόνια πριν. Για συντηρήσεις που έγιναν. Αφορούσε την αποψίλωση και την απομάκρυνση οργάνων. Είναι πάρα πολύ ακριβά τα υλικά για τις παιδικές χαρές συν ότι υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις. Οι παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένες. Έχουμε έτοιμη την εταιρεία, μέσα σε δύο ημέρες από όταν γίνουν οι εργασίες αυτές, θα πάμε και στην πιστοποίηση των άλλων. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα. Εμείς κάνουμε αγώνα για να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι. Είμαστε πιστοποιημένοι και θα ολοκληρώσουμε σύντομα και τις διαδικασίες».

Παππάς: «Για τις πιστοποιήσεις. Είμαι Πρόεδρος στην Επιτροπή της Περιφέρειας. Τα ποσά είναι πολύ λίγα για 45 παιδικές χαρές που υπάρχουν στο Δήμο. Τα δάπεδα αυτά είναι ακριβά. Η υπηρεσία του Δήμου συντάσσει το πρακτικό για να πάμε να κάνουμε αυτοψία. Στην παιδική χαρά στον Ανδρούτσο ήταν η μόνη παιδική χαρά που δεν είχαμε να παρατηρήσουμε τίποτα».

Παρθενία Καζάκου (πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου): «Υπάρχει τρόπος φύλαξης για τις παιδικές χαρές; Γίνονται ζημιές. Είναι ένα θέμα».

Κωστούλας: «Είναι πιστοποιημένες οι παιδικές χαρές, οι δύο που ανέφερα; Ρωτάω και πάλι…»

Γιαννουλάτος: «Είναι μέχρι το Μάιο. Μας είπε η εταιρεία όμως ότι δε θα μας δώσει γιατί χρειάζονται κάποιες εργασίες».

Κωστούλας: «Με μάτι μη ειδικού, πέρασα από την παιδική χαρά στη γειτονιά μου και δεν έχει πρόβλημα περίφραξης. Είναι περιφραγμένη. Τι είδους περίφραξη θέλουμε να φτιάξουμε; Εκτός κι αν πρόκειται για αντικατάσταση. Στο Κηποθέατρο τα περισσότερα δάπεδα είναι αλλαγμένα».

Γιαννουλάτος: «Είναι θέμα αντοχής τους. Η πιστοποίηση είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία. Έρχονται ξανά και ξανά».

Μιλτιάδης Κλάπας (επικεφαλής Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας): «Είχε δίκιο ο κ. Νίτσας για τα δύο θέματα πως έχουν μία αλληλουχία. Δε διαφωνεί νομίζω κανείς ότι θέλουμε καλές παιδικές χαρές. Στα δύο έργα που προτείνονται να κάνουμε στο θέμα 5. Λέτε ότι ζητήσατε έλεγχο. Για να ζητήσετε έλεγχο σημαίνει πως όλα ήταν εντάξει. Από την άλλη μεριά φέρνεται θέμα έργο σε αυτό που ζητήσατε έλεγχο. Ποιο από τα δύο δεν καταλαβαίνουμε;».

Γιαννουλάτος: «Ζητάμε έλεγχο και για την επόμενη περίοδο».

Κλάπας: «Για να ζητάτε έλεγχο σημαίνει ότι έχω προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και ζητάω έλεγχο. Δεν είναι ΚΤΕΟ, μου χάλασε ένα φανάρι και ζητάω αλλαγή. Γιατί φέρνετε έργο σε αυτό που έχετε ζητήσει έλεγχο; Κάτι είναι λάθος…».

Γιαννουλάτος: «Ζητάμε την πιστοποίηση για μία περίοδο και μετά μας λένε κάντε αυτά τα έργα κτλ. Με τις παρατηρήσεις. Ζητούμε πιστοποίηση από εδώ και πέρα».

Κλάπας: «Έχει έρθει η εταιρεία και έχει κάνει έκθεση;».

Γιαννουλάτος: «Δε θυμάμαι ακριβώς τις ημερομηνίες. Αύριο θα σας τις δώσω».

Κλάπας: «Βάζουμε ένα θέμα και ψαχνόμαστε αύριο. Όταν φέρνετε ένα θέμα είστε υποχρεωμένοι να μας ενημερώνετε εδώ. Στο δημοτικό συμβούλιο. Δυσκολευόμαστε τώρα πως θα ψηφίσουμε. Να το αναβάλουμε μέχρι να μας φέρετε την έκθεση και να το ψηφίσουμε μετά; Κάτι πρόβλημα υπάρχει…»

Γιάννη Νόβας (επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης): «Είναι ευχάριστο που παίρνουμε στα χέρια μας εισηγήσεις που περιγράφουν τεχνικά χαρακτηριστικά έργων. Τις προηγούμενες φορές δεν μας έρχονταν στοιχεία και ρωτούσαμε συνέχεια. Να το δούμε και στη συνέχεια. Υπάρχει ένας σοβαρός εγκλωβισμός στα θέματα ελέγχων και όλα αυτά συγκαλύπτουν τη μεγάλη ουσία των πραγμάτων. Το επίσημο κράτος είναι απόν από το να δώσει χρήματα για τη χαρά των παιδιών… Πιστεύουμε ότι και τα θέματα των παιδικών χαρών είναι πολιτικά ζητήματα. Μία εμπειρία που έχω από το Δήμο Αθηναίων είναι πως υπάρχει ο τρόπος της ασφάλειας».

Γιώργος Παπαδιώτης (δημοτικός σύμβουλος Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας): «Να κάνω μία διευκρίνιση. Λόγω δουλειάς επειδή έχω κάποια εμπειρία από πιστοποιήσεις, θα ήθελα να σας πω ότι ένας φορέας πιστοποίησης, όταν έρχεται να κάνει έλεγχο, αυτός προκύπτει από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Γίνεται ο έλεγχος και αν διαπιστώνονται σφάλματα ζητούνται διορθωτικές ενέργειες. Γίνονται οι ενέργειες και έπειτα πιστοποιείται. Πάει να πει αν έχουν πιστοποίηση οι δύο παιδικές χαρές ότι έχουν γίνει οι διορθωτικές παρεμβάσεις».

Κλάπας: «Δεν είναι πιστοποιημένες. Έχουμε και το σχετικό έγγραφο που έχετε υπογράψει».

Νίτσας: «Πραγματικά προβληματίζομαι πως έρχεται αυτή η διαδικασία πιστοποίησης. Προσέξτε όμως. 45 παιδικές χαρές στο Δήμο. Έρχεται ένα πρωτόκολλο παραλαβής και δεν είναι πιστοποιημένες. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος, ακούμε ότι είναι πιστοποιημένες οι παιδικές, ενώ 21/3 υπάρχει έγγραφο που ζητείται έλεγχος και ότι χρειάζεται έργο. Είναι ερωτήματα που είναι αδύνατο να τα κατανοήσουμε. Πρέπει όμως να απαντήσουμε για τις παιδικές χαρές σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Στις ίδιες παιδικές χαρές βάζουμε έργο, έργο, έργο».

Γιαννουλάτος: «Σε δύο-τρεις μήνες μπορεί να έχουμε τα ίδια με καταστροφές, περίφραξη κ.α. Η εταιρεία είναι σύμβουλος για εμάς. Τη μία σου λέει έτσι, την άλλη το άλλο κ.ο.κ. Είναι μία συνεχής διαδικασία».

Κλάπας: «Κε Αντιδήμαρχε δε μας έρχονται οι πληροφορίες για τα θέματα. Προηγουμένως είπατε ότι οι δύο παιδικές είναι πιστοποιημένες. Οι μηχανικοί σας λένε όμως ότι δεν είναι».

Γιαννουλάτος: «Είναι πιστοποιημένες. Καλούμε κάθε δύο-τρεις μήνες την εταιρεία και μας λέει κάντε αυτό και εκείνο. Τότε σταματάει να είναι πιστοποιημένη».

Κλάπας: «Στον Ανθόκηπο και το Κηποθέατρο έχει ζητηθεί έλεγχος καταλληλότητας. Δεν έχετε πάρει πιστοποίηση, είναι φανερό. Θα παρακαλούσα πάρα πολύ. Υπάρχει η έκθεση της εταιρείας. Γιατί δε τη φέρνετε στο δημοτικό συμβούλιο; Για πολλοστή φορά. Τα θέματα τα συζητούμε με βάση τις εισηγήσεις που έρχονται».

Χρήστος Μπαϊλης (Δήμαρχος Πρέβεζας): «Οι εισηγήσεις είναι των τεχνικών υπηρεσιών. Αυτοί τα γράφουν έτσι. Είναι και η ικανότητα των τεχνικών υπηρεσιών. Ούτε ο Δήμαρχος το έγραψε, ούτε κάποιος άλλος».

Κλάπας: «Από κάτω υπάρχουν οι υπογραφές Αντιδημάρχων».

Μπαϊλης: «Οι παιδικές χαρές είναι ένα σοβαρό θέμα. Έχει να κάνει με την ασφάλεια των παιδιών. Και στα γήπεδα το ίδιο γίνεται. Θα γίνει αυτοψία με επικεφαλής εμένα».