Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 20:23

Συγκίνηση και χαρά για την επανέναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στη Φιλιππιάδα – Τους υποδέχθηκαν μαθητές δίνοντάς τους τετράδια

IMG 20170403_143528

Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μικρών παιδιών των προσφύγων που ξεκίνησαν και πάλι από τη Δευτέρα να πηγαίνουν τα απογεύματα στα σχολεία της Φιλιππιάδας (δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr κλικάροντας ΕΔΩ), στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, «φώτισε» τη… μουντή ημέρα (λόγω βροχής).

Συγκίνηση και χαρά επικράτησε σε εκπαιδευτικούς και μικρούς μαθητές, οι οποίοι μπαίνουν σε μία κανονικότητα.

Συνολικά 34 προσφυγόπουλα παρακολούθησαν μαθήματα σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 23 σε μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φιλιππιάδα, αριθμός ενθαρρυντικός, αν λάβει κάποιος υπ’ όψη πως το πρόγραμμα είχε «κολλήσει» επί μήνες.

Συγκινητική ήταν και η αλληλεγγύη που επέδειξε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πρέβεζας, που βρέθηκε στη Φιλιππιάδα και παρέδωσε τετράδια και άλλα σχολικά είδη στα προσφυγόπουλα. Στη Φιλιππιάδα δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στα μικρά προσφυγόπουλα και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και επιτροπών.

Οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Στον απόηχο του School Art Festival με το οποίο κορυφώσαμε την δραστηριότητά μας για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει και δηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, ενημερωθήκαμε πως σήμερα Δευτέρα 3 Απρίλη είναι η πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο τους στη Φιλιππιάδα, μετά από πολλούς μήνες απραγίας του κράτους.

Με το που το μάθαμε αμέσως οργανωθήκαμε μαζευτήκαμε παιδιά και κανονίσαμε τη μετάβασή μας στη Φιλιππιάδα για να τους παραδώσουμε τα πρώτα τους τετράδια και άλλα σχολικά είδη.

Εκεί βρήκαμε κι άλλους εργαζόμενους και φοιτητές από την Άρτα και την Πρέβεζα. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και πετύχαμε το σκοπό μας. Τα προσφυγόπουλα, που ο πόλεμος στη χώρα τους τα ξερίζωσε και τα ανάγκασε να φύγουν, μπήκαν με χαμόγελο 1η μέρα για μάθημα και επίσης η κίνησή μας να πάμε εκεί απότρεψε το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού να χυθεί.

Συνεχίζουμε αισιόδοξα τον αγώνα μας! Δε σταματήσαμε – Δε σταματάμε!

Τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε και θα αντιμετωπίσουμε στον αγώνα μας είναι πολλά. Είμαστε πεισμένοι. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Απαιτούμε:

•           Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος.

•           Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

Βροντοφωνάζουμε:

Φτάνει πια «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαί»

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πρέβεζας».

Στο μεταξύ, ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι γονείς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας και το αν θα απαγορεύσουν στα παιδιά τους να πάνε στα μαθήματά τους το πρωί της Τρίτης και μέχρι την πασχαλινή διακοπή στο τέλος της εβδομάδας, όπως έχουν διαμηνύσει. Τη Δευτέρα πάντως δεν έγινε μαζική αποχή από τα μαθήματα...