Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 17:56

Υπουργοί από 8 χώρες και εκπρόσωπος της Κομισιόν το Μάιο στην Ήπειρο

banner eusair-1024x311

Το 2ο Φόρουµ για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) που συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική ∆ηµοκρατία, θα πραγµατοποιηθεί στα Ιωάννινα, στις 11 και 12 Μαΐου 2017. Στο Φόρουμ θα παραβρεθεί Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς και Υπουργοί από 8 χώρες.

Στο 2ο Forum της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR) θα γίνει απολογισµός της προόδου της Στρατηγικής από την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τον Οκτώβριο του 2014, επικεντρώνοντας κυρίως στα επιτεύγµατα µετά το 1ο Forum της EUSAIR, που πραγµατοποιήθηκε στο Ντουµπρόβνικ το Μάιο του 2016 και θα συµβάλει σηµαντικά ώστε να καθορισθεί η µελλοντική πορεία της εφαρµογής της Στρατηγικής.

 Ήδη, από το Εναρκτήριο Συνέδριο της EUSAIR (Βρυξέλλες, 18 Νοεµβρίου 2014), οι δοµές διακυβέρνησης και διαχείρισης της Στρατηγικής έχουν τεθεί σε εφαρµογή. Το Σχέδιο ∆ράσης της Στρατηγικής έχει καθορίσει τους τέσσερις θεµατικούς Πυλώνες της Στρατηγικής και τις προτεραιότητές τους όπως προέκυψαν από διαβούλευση µε τους ενδιαφεροµένους: (1) Γαλάζια Ανάπτυξη

(2) ∆ιασύνδεση της Μακροπεριφέρειας

(3) Ποιότητα του περιβάλλοντος

(4) Αειφόρος/Βιώσιµος Τουρισµός.

Για κάθε έναν από τους Πυλώνες αυτούς, οι σχετικές Θεµατικές Οµάδες Καθοδήγησης έχουν αποφασίσει ∆ράσεις Προτεραιότητας. Σηµαντική δουλειά έχει γίνει σχετικά µε µια βασική µεθοδολογία για την «επισήµανση» έργων ενδιαφέροντος EUSAIR. Επίσης, έχουν αναζητηθεί οι προσήκοντες τρόποι και διαδικασίες βελτίωσης της αµοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας µεταξύ των δοµών διακυβέρνησης της EUSAIR και των ∆ιαχειριστικών Αρχών των συγχρηµατοδοτούµενων από την ΕΕ προγραµµάτων (εθνικών, περιφερειακών και εδαφικής συνεργασίας).

Το 1ο EUSAIR Forum, που πραγµατοποιήθηκε το Μάιο του 2016 στο Ντουµπρόβνικ της Κροατίας, ήταν περιεκτικό και έθεσε σε κίνηση τις αναγκαίες διαδικασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Στρατηγικής. Αποτελεί συναίνεση όλων των εµπλεκόµενων µερών ότι το 2ο EUSAIR Forum θα πρέπει τώρα να κινηθεί σε µια προσέγγιση που θα εστιάζει αυτή τη φορά σε έναν από τους θεµατικούς Πυλώνες της EUSAIR, δίνοντας παράλληλα πλήρη προσοχή στους άλλους τρεις Πυλώνες και τις οριζόντιες προτεραιότητες.

Κατά συνέπεια, έχοντας υπόψη και την Επικοινωνία της Επιτροπής σχετικά µε τη Θαλάσσια Στρατηγική για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος, από την οποία η EUSAIR ωφελείται, η Γαλάζια Ανάπτυξη έχει επιλεγεί να είναι το κεντρικό θέµα του 2ου Forum. Οι αλληλεπιδράσεις και η οικοδόµηση συνεργειών µε τους άλλους Πυλώνες της EUSAIR θα αποτελέσουν εξίσου αντικείµενο συζήτησης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και οι προκλήσεις που αντιµετωπίζονται στην υλοποίηση της Στρατηγικής συνολικά θα αποτελέσουν τα θέµατα συζήτησης της ολοµέλειας την πρώτη ηµέρα του Forum.

Από µια πιο τεχνική σκοπιά, η ολοµέλεια της δεύτερης µέρας θα εστιάσει στη Γαλάζια Ανάπτυξη. Με δεδοµένο ότι οι εργασίες των Θεµατικών Οµάδων Καθοδήγησης έχουν υπογραµµίσει τις ισχυρές αλληλεξαρτήσεις που υφίστανται µεταξύ των Πυλώνων, οι συνεδριάσεις της δεύτερης ηµέρας θα εξετάσουν επίσης την αλληλεπίδραση µεταξύ Γαλάζιας Ανάπτυξης και των άλλων τριών Πυλώνων και θα αναζητηθούν τρόποι να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί η απαραίτητη συνεργασία µεταξύ τους.