Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 02:20

"Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη θνητότητα από γρίπη"-Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα στην Πρέβεζα

Απαντήσεις σε ερωτήματα, μύθους και πραγματικότητες γύρω από την επιδημία της γρίπης και τη χρήση των εμβολίων έδωσε η ενδιαφέρουσα επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας.

IMG 1159

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μ. Παππά και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κ. Θ. Δήμα, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της εταιρείας διάδοσης του Ιπποκράτειου Πνεύματος κ. Πάνος Ζηρογιάννης, ο οποίος μίλησε για τη θέση του γιατρού στην κοινωνία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ποια είναι η συμπεριφορά του γιατρού απέναντι στον άρρωστο και το πως διαμορφώνεται η ισορροπία στις σχέσεις γιατρού και αρρώστου.

IMG 1174

«Η ιατρική φροντίδα δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια θεωρητική προσφορά υπηρεσιών υγείας στον άρρωστο, αλλά ως μια ουσιαστική διεργασία που περικλείει την έννοια του ανθρωπισμού, την ύψιστη ηθική αρχή η οποία πρέπει να παραμένει αμετάβλητη διαχρονικά. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία είναι ζήτημα ηθικό και πολιτικό. Και είναι σημαντικό οι γιατροί να έχουν τον πρώτο λόγο στις ηθικές αποφάσεις, επειδή οι επιλογές τους θα χαλιναγωγήσουν τον αμοραλισμό και την αλαζονεία της τεχνολογίας, ενώ είναι απαραίτητο να συμμετέχουν και στα πολιτικά ψηφίσματα. Αυτό γιατί οι παρεμβάσεις θα αφορούν στο σύνολο των πολιτών, υπερασπιζόμενες τα ανθρωπιστικά ιδεώδη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζηρογιάννης υπογραμμίζοντας πως ο καλός γιατρός πρέπει να είναι και επιστήμων και άνθρωπος.

«Η Ιατρική θα συνεχίσει να είναι η επιφανέστατη των επιστημών εφόσον εξακολουθεί να εφαρμόζει τις αρχές της Ιπποκρατικής ηθικής και δεοντολογίας, με ένα πνεύμα ενταγμένο στην ιδέα της σύγχρονης φιλανθρωπίας. Αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική ευδοξία της εξαρτάται από την ικανότητα των γιατρών να επιλύουν τα διλήμματα και τις προκλήσεις των μελλοντικών ανακαλύψεων με κριτήρια ηθικά και προς το συμφέρον των αρρώστων» κατέληξε ο κ. Ζηρογιάννης και στη συνέχεια το λόγο πήρε η λοιξωμιολόγος κα Γαρυγαλλιά Πουλάκου, η οποία εξαρχής υπογράμμισε πως η πρόληψη των λοιμώξεων είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία τους και σε καιρό οικονομικής κρίσης ίσως είναι και πιο σημαντική!

IMG 1196

Η κα Πουλάκου μίλησε αναλυτικά για το πώς μεταδίδεται η γρίπη, πως μπορούμε να αποφύγουμε τη μετάδοση (πλένουμε τακτικά τα χέρια κλπ), τους μηχανισμούς άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, τα στάδια πολλαπλασιασμού του ιού της γρίπης, το πώς και το πότε ο οργανισμός καταφέρνει να νικήσει τον ιό της γρίπης, το πόσο διαρκεί η μετάδοση τη γρίπης, τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της γρίπης και στάθηκε ιδιαίτερα στον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

«Είμαστε η χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη θνητότητα από γρίπη κι αυτό γιατί δεν συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες για τον εμβολιασμό» είπε η κα Πουλάκου σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα στατιστικά για τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα για το 2016-17, 259 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 93 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την κα Πουλάκου η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό και σημείωσε πως θα πρέπει να εμβολιάζονται επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά π.χ. κτηνίατροι, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας αλλά και ο γενικός πληθυσμός σε περιόδους επιδημιών, ενώ καλύτερη περίοδος εμβολιασμού θεωρείται από 15 ως 30 Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν θέλουν να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους έδωσε η κα Πουλάκου, σημειώνοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει στο μέλλον το αντιεμβολιαστικό παρασκήνιο όπως η εμφάνιση επιδημιών, ενώ υπογράμμισε πως μελέτες που έγιναν σε ένα τεράστιο δείγμα 20 εκ. παιδιών έδειξαν πως δεν βρέθηκε η παραμικρή σχέση του τριπλού εμβολίου ειδικά ή των εμβολίων γενικά με τον αυτισμό.

IMG 1228

Τελευταίος πήρε το λόγο ο διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Μάνθος Δαρδαμάνης, ο οποίος επικεντρώθηκε στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και τους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης, σημειώνοντας πως ο αντιγριπικός εμβολιασμό είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό.