Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 23:51

Το «θαύμα» της μάθησης – Η Αγγελική Φωτεινού μιλά στο atpreveza.gr για τις ΔΥΕΠ σε Φιλιππιάδα και Ήπειρο

Η επίσημη επανέναρξη τη Δευτέρα που μας πέρασε της Δομής Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στη Φιλιππιάδα, μετά… κόπων και βασάνων και παρά τις αντιδράσεις, «άνοιξε» πλέον τη συζήτηση για το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των δομών. Την τεράστια αγάπη για μάθηση που δείχνουν τα παιδιά των προσφύγων, το σπουδαίο έργο των εκπαιδευτικών που δουλεύουν μαζί με τα παιδιά των προσφύγων, αποδεικνύοντας πως οι Έλληνες εκπαιδευτικοί επιτελούν το καθήκον τους στο ακέραιο και το «θαύμα» της Παιδείας. Το atpreveza.gr επικοινώνησε με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Αγγελική Φωτεινού, η οποία μας ανέφερε για τα πρώτα αποτελέσματα της εκπαίδευσης των προσφύγων στην Ήπειρο:

«Ειδικά στην πρώτη ΔΥΕΠ που λειτούργησε στην περιοχή μας στην Κόνιτσα,  από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, τα παιδιά μιλούν άψογα ελληνικά και κάνουν μάλιστα και το διερμηνέα των γονιών τους, στα μαγαζιά, στην πόλη, στο γιατρό. Οι γονείς παίρνουν τα παιδιά τους μαζί. Στις υπόλοιπες ΔΥΕΠ πάνε επίσης πολύ καλά τα πράγματα. Τα παιδιά καταλαβαίνουν όσα ακούν, αλλά δυσκολεύονται στο να συντάξουν προτάσεις. Κατανοούν αυτό που τους λες, αλλά απαντούν μονολεκτικά. Όπως κάποιος από εμάς που δεν ξέρει καλά αγγλικά. Η Φιλιππιάδα είναι μία ΔΥΕΠ ιδιαίτερη. Δεν έχουμε ακόμη απαιτήσεις ή συμπεράσματα».

Για τη μέχρι τώρα λειτουργία του προγράμματος στη Φιλιππιάδα η κα Φωτεινού είπε: «Όλα καλά πάνε. Τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία τους. Καλά πήγε η πρώτη εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί είχαν κάνει τα απαραίτητα σεμινάρια επιμόρφωσης για το πώς θα κάνουν μάθημα σε παιδιά προσφύγων. Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία υπάρχουν από όσο γνωρίζω στο 2ο δημοτικό σχολείο Φιλιππιάδας, όπου οι γονείς επέλεξαν να μη στείλουν τα παιδιά τους. Στο πρώτο δημοτικό δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα, όπως και στα γυμνάσια, ενώ στο 3ο δημοτικό δεν πήγε ένα ποσοστό. Έκλεισαν τα σχολεία για το Πάσχα. Νομίζω ότι ο κόσμος στη Φιλιππιάδα έχει συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύτως.

Μετά το Πάσχα τα παιδιά των προσφύγων θα μπουν στην κανονικότητα των σχολείων, όπως έτσι πρέπει να είναι και για κάθε παιδί σε αυτό τον κόσμο. Είναι το πρώτο και βασικό δικαίωμα» και πρόσθεσε για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα τη νέα σχολική χρονιά: «Δυστυχώς εξαρτάται από πού θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι ένας πληθυσμός που φεύγει γιατί έχουμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Και το έχουμε αντιμετωπίσει με παιδιά που έφυγαν από την Ήπειρο για χώρες του εξωτερικού.

Υπάρχει μία σκέψη από την Ύπατη Αρμοστεία να μετεγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι σε διαμερίσματα. Οπότε κι εκεί δε θα μπορεί να λειτουργήσει το σχήμα των ΔΥΕΠ. Τα παιδιά θα πρέπει να πάνε σε πρωινές τάξεις. Δεν έχουμε ασφαλή στοιχεία από τους αρμόδιους για τις κατοικίες αυτών των ανθρώπων για να δούμε τι θα κάνουμε κι εμείς. Παιδιά από καμπ θα πρέπει να πάνε σε ΔΥΕΠ. Παιδιά από διαμερίσματα θα πρέπει να πάνε σε πρωινές τάξεις».