Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 17:27

Η κτηνοτροφία ένα από τα δυνατά «χαρτιά» στην οικονομία του Ν. Πρέβεζας – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (η τελευταία καταγραφή έχει γίνει το έτος 2014), η κτηνοτροφία αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά «χαρτιά» στην οικονομία του Ν. Πρέβεζας, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου και μπορεί να δώσει πολυποίκιλα οφέλη στην οικονομία και το νέο εργατικό δυναμικό της περιοχής μας.

Ο Ν. Πρέβεζας όπως μπορείτε να δείτε και στους παρακάτω πίνακες στο σύνολο των ζώων που αρμέχθηκαν, είναι ο πρώτος Νομός σε όλη την Ήπειρο. Δυνατό σημείο είναι οι αγελάδες, ενώ υψηλά ποσοστά (όχι όμως πρωτιά στην Ήπειρο) είναι και τα ποσοστά στα πρόβατα και τα κατσίκια.

Στο σύνολο μάλιστα σχεδόν το 50% των ζώων που αρμέχθηκαν σε όλο το 2014 στην Ήπειρο, ανήκει στο Νομό Πρέβεζας.

gala1

Αναφορικά με την παραγωγή γάλακτος, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της προόδου της κτηνοτροφίας στο Νομό. Ο Νομός Πρέβεζας έχει σε σύνολο στην παραγωγή γάλακτος, περισσότερη ποσότητα από και τους τρεις άλλους Νομούς της Ηπείρου μαζί (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας). Κατέχει μάλιστα την πρωτιά σε όλα τα είδη.

paragogi megalo

Στον αντίποδα στην παραγωγή λοιπών κτηνοτροφικών προϊόντων (δέρματα νωπά, μαλλιά προβάτων, τρίχες αιγών, αυγά, μέλι, κερί κ.α.) και στην παραγωγή επιλεγμένων παράγωγων κτηνοτροφικών προϊόντων (τυρί, βούτυρο, μυζήθρα, κρέμα κ.α.), οι αριθμοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί σε επίπεδο Ηπείρου.

Στην τριετία 2015-2017, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, η νέα νομοθεσία, η φορολογία και τα νέα οικονομικά μέτρα έχουν καταφέρει «χτυπήματα» στους παραγωγούς γάλακτος του Νομού μας (έχουν υπάρξει και σχετικές ανακοινώσεις των κτηνοτροφικών-αγροτικών συλλόγων), ωστόσο η κτηνοτροφία παραμένει ένα από τα «δυνατά» πλεονεκτήματα στην οικονομία της περιοχής μας.

Παράλληλα στο ίδιο χρονικό διάστημα (μετά το 2014) έχουν γίνει κάποια «βήματα» από ιδιώτες, στο να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας αναφορικά με τα επιλεγμένα παράγωγα των κτηνοτροφικών προϊόντων (μικρές επιχειρήσεις), αλλά και σε τομείς όπως το μέλι κ.α.

 

 

 

Π.Τ.