Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 10:17

Σταθμός ασύρματου κόμβου εταιρείας ευρυζωνικών δικτύων θα κατασκευαστεί στο Παλαιοχώρι της Δ.Ε. Θεσπρωτικού εντός Δημόσιου Δάσους

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονία ενέκρινε στις 11/5/2017 την επέμβαση επί Δημόσιου Δάσους, εταιρείας ευρυζωνικών δικτύων, για την κατασκευή σταθμού ασύρματου κόμβου, στη θέση «Ριζό» πλησίον οικισµού Παλαιοχωρίου της Τ.Κ. Πολυστάφυλου, ∆.Ε Θεσπρωτικού του ∆ήµου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας.

Η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας, η οποία αρχικά είχε να λύσει ένα τυπικό ζήτημα για να δώσει την άδεια.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με τον κ. Βασίλη Δάλαρο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας μας εξήγησε: «Υπήρχε ένα ζήτημα τεχνικό. Η εταιρεία δεν είχε πάρει από την πολεοδομική υπηρεσία άδεια κατασκευής, αλλά είχε προσκομίσει άδεια πληρότητας φακέλου. Εμείς μέχρι τώρα δίναμε άδειες εφόσον είχαν προηγηθεί άδειες κατασκευής.

Έγινε μία αλληλογραφία με την ΕΕΤΤ, για το αν μας καλύπτει η άδεια πληρότητας φακέλου και μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, οπότε προχωρήσαμε».

Αναφορικά με το πολύ χαμηλό ποσό του ανταλλάγματος χρήσης (μόλις 173 ευρώ) που θα πρέπει να καταβάλει η εταιρεία, ο κ. Δάλαρος είπε: «Προκύπτει η τιμή από ένα μαθηματικό τύπο λόγω των τετραγωνικών. Δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα να ορίσουμε το ύψος».

Παρ’ όλα αυτά σε διαφορετική περίπτωση, αν το πλαίσιο κανόνων ήταν διαφορετικό, θα μπορούσε το Ελληνικό Δημόσιο να έχει μεγαλύτερα έσοδα από τέτοιες παραχωρήσεις δημόσιου δάσους σε εταιρείες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπάρχει ένα αυστηρότατο πλαίσιο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσει η εταιρεία για να σεβαστεί το περιβάλλον εντός του Δημόσιου Δάσους.