Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Μαϊος 2017 17:26

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρέθηκαν τα οστά Πρεβεζάνου αγνοούμενου της Κυπριακής Τραγωδίας – Αναλυτικό ρεπορτάζ

«Κανένας δε ξεχνά, τίποτα δε ξεχνιέται». Φράση που αντικατοπτρίζει την τραγωδία του κυπριακού λαού, βγαλμένη μέσα από φωτιά, πόλεμο και ανθρώπινο πόνο, προδοσία κατά ενός ολόκληρου λαού.

Το atpreveza.gr εδώ και καιρό είχε κάνει μία προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες για αγνοούμενους ή πεσόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με καταγωγή από το Ν. Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στις 28 Μαΐου 2017 θα μεταφερθούν στο Καναλάκι Πρέβεζας για να ταφούν τα οστά του Στρ (ΜΧ) Βασίλειου Τριάντη του Αντωνίου, ο οποίος ήταν στη λίστα των αγνοούμενων πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ το 1974. Θα υπάρξει ειδική εκδήλωση και απόδοση τιμών από άγημα των ενόπλων δυνάμεων.

123 31

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πριν από ημέρες τα οστά του αγνοούμενου πολεμιστή της ΕΛΔΥΚ εντοπίστηκαν λίγο έξω από το χώρο του στρατοπέδου που υπερασπίστηκε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά τον «Αττίλα» από κάποιον κάτοικο της περιοχής. Με τις σύγχρονες μεθόδους ταυτοποίησης μέσω DNA, αποδείχθηκε πως τα οστά ανήκουν στον Βασίλειο Τριάντη, ο οποίος καταγόταν από την Άνω Σκαφιδωτή Δ.Ε. Φαναρίου του Δήμου Πάργας και στην Κύπρο υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Επικοινωνήσαμε με τον αδερφό του εκλιπόντα, Κώστα Τριάντη, ο οποίος διαμένει στο Καναλάκι Πρέβεζας και μας ανέφερε: «Έκλεισε με αυτό τον τρόπο ένα κεφάλαιο πόνου για εμένα και την οικογένειά μας. Εγώ είχα φύγει από το χωριό για τα καράβια και ο αδερφός μου την ίδια εποχή έφυγε για τη στρατιωτική του θητεία. Έπειτα από 43 χρόνια θα γυρίσει για να ταφεί στον τόπο του. Στο Καναλάκι και όχι στο χωριό βέβαια, καθώς εδώ μένουμε πλέον. Ήταν ελεύθερος, μόλις 21 ετών» και πρόσθεσε:

«Μας είχαν πει πως ήταν αγνοούμενος, στις ημερομηνίες 14-16 Αυγούστου, κατά τη μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Βρέθηκε κοντά στο σημείο που πολεμούσε από κάποιον που είχε ζώα. Ταυτοποιήθηκαν τα οστά και μας ενημέρωσε ο Στρατός».

Ο κ. Τριάντης δίνει ακόμη μία διάσταση της τραγωδίας εκείνων των ημερών: «Είχαμε χάσει τις ελπίδες μας πως θα βρεθεί κάτι, καθώς είχαν κάνει πολλές αγριότητες οι Τούρκοι σε όσους συνελάμβαναν ή στα πτώματα των στρατιωτών. Τι να πούμε όμως.

Πήγαν τα παιδιά να υπηρετήσουν τη θητεία τους και τους έμπλεκαν σε πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ελάχιστους αξιωματικούς είχαν δίπλα. Μόνο λοχίες. Οι υπόλοιποι έφυγαν και τους άφησαν μονάχους να πολεμούν απέναντι σε τριπλάσιους-τετραπλάσιους Τούρκους, χωρίς όπλα και οργάνωση. Προδοσία ήταν από τη δικτατορία».

Μέχρι και σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να αποδώσει σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο και τις οικογένειές τους τις ανάλογες τιμές, για το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα.

Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να γίνει και αυτό…