Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 18:21

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα στη ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας – Αστεία και συγκινητικά περιστατικά – Δεν παρουσιάστηκαν μαθητικές διαρροές

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, τα μαθήματα της Δομής Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στη Φιλιππιάδα, που πέρασαν από… σαράντα κύματα, αλλά τελικώς πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα για την ψυχολογία και την επιστροφή στην κανονικότητα παιδιών, που ο πόλεμος χάραξε για πάντα τις ζωές τους.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, το εντυπωσιακό στη ΔΥΕΠ της Φιλιππιάδας σε σχέση με άλλες ΔΥΕΠ στη χώρα, είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν διαρροές μαθητικού δυναμικού, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος τα μαθήματα. Αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση αποτίμησης των ΔΥΕΠ της χώρας, που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Παιδείας.

Τα παιδιά αντάλλαξαν δώρα με τους εκπαιδευτικούς, έβγαλαν φωτογραφίες και ιδιαίτερα συγκινημένα τους αποχαιρέτισαν, καθώς πιθανότατα θα έχουν να κάνουν με άλλους εκπαιδευτικούς το Σεπτέμβριο, κάτι που δεν είναι και ό,τι καλύτερο γι’ αυτά, καθώς χρειάζονται σταθερότητα προσώπων τη δεδομένη χρονική περίοδο, όπως μας μετέφεραν ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί.

Παρά το γεγονός ότι τα μαθήματα στη Φιλιππιάδα άρχισαν λίγο πριν το Πάσχα, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών στο δημοτικό, αλλά και στο γυμνάσιο που έχουν ξεκινήσει και αφομοιώνουν σιγά-σιγά την ελληνική γλώσσα. Παιδιά στο γυμνάσιο μάλιστα έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά και γράφουν μικρές προτάσεις, αν και χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να σταθούν σε τάξη ελληνικού σχολείου.

Αυτό θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, για να μην αισθάνονται κάποιο είδος μη αποδοχής, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Στη Φιλιππιάδα, παρά την όλη συζήτηση που άνοιξε δε σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα στις ΔΥΕΠ, από το ξεκίνημα της λειτουργίας τους, πριν το Πάσχα.

Δεν έλειψε ωστόσο ένα αστείο γεγονός, που μία ηλικιωμένη γυναίκα στάθηκε έξω από το δημοτικό σχολείο και παρότρυνε τα μικρά παιδιά να κάνουν το σταυρό τους γιατί είναι καλύτερη θρησκεία, ενώ υπήρχαν και συγκινητικά περιστατικά, όταν μία ηλικιωμένη γυναίκα είδε ένα κοριτσάκι (πρόσφυγα) με τρύπια παπούτσια στην αυλή του σχολείου, πήγε και τις αγόρασε την ίδια στιγμή παπούτσια και τα έδωσε στη μικρή.

Γενικότερα οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν ότι πολλά άτομα από την τοπική κοινωνία θέλησαν να βρεθούν κοντά και να έχουν μία σχέση με τα παιδιά των προσφύγων, ωστόσο ενδεχομένως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να τους κάνει κάπως διστακτικούς.