Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 01:58

Ιστορική απόφαση για την Κρυοπηγή από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας (pics)

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Παρά την καθυστέρηση ετών –όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης- το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας πήρε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ομόφωνα, μία ιστορική απόφαση, που αναγνωρίζει την Κοινότητα Κρυοπηγής, Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, ως Μαρτυρικό Χωριό και δίνει έτσι το δικαίωμα στους απανταχού Κρυοπηγήτες να διεκδικήσουν από την Πολιτεία μία ηθική δικαίωση για τον πόνο και την καταστροφή του 1944.

IMG 5494

Πριν την ψήφιση, ο κ. Βαγγέλης Τσούτσης, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Κρυοπηγητών Πρέβεζας και το Σύλλογο Κρυοπηγητών Αθήνας «Το Ζάλογγο», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση που είχε παρθεί από το Δήμο Ζαλόγγου δεν είχε γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το γράμμα του ισχύοντος νόμου, αλλά αυτό κυρίως είχε γίνει από άγνοια των λοιπών παραμέτρων που ίσχυαν εκείνη την περίοδο. Το αίτημά μας απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν πλήρως τεκμηριωμένο. Υπήρχαν δύο προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος. Ο αριθμός των κατοίκων που εκτελέστηκαν να ήταν το 10% του πληθυσμού της εποχής εκείνης ή να ήταν το 80% των κατοικιών κατεστραμμένες. Σήμερα επανερχόμαστε και λέμε ότι οι εκτελεσθέντες της Κρυοπηγής τη χρονιά 1944 είναι 23 στο Αγρίνιο, 3 στους Μύλους Ζαραγόρας, 1 εκτελεσμένος στο Κανάλι, 1 πυρακτωθείς στο σχολείο του χωριού και 1 καλόγηρος στη Μονή Ζαλόγγου. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός στο χωριό μας ήταν 370 κάτοικοι, όπως ξέρετε ο πληθυσμός δεν είναι ένα στατικό στοιχείο. Το 1944 ήδη ο πληθυσμός είχε μειωθεί. Οικογένειες μετακόμισαν στην Πρέβεζα και συμπατριώτες μας πέθαναν, με αποτέλεσμα το 1944 ο πληθυσμός να ήταν 238 άνθρωποι. Ο αριθμός 29 καλύπτει αυτό το ποσοστό. Πέτρινες κατοικίες, πέντε τον αριθμό, κάηκαν και οι υπόλοιπες κατοικίες κάηκαν, υπέστησαν ζημιές και ένα μεγάλο μέρος του οικισμού κατέρρευσε. Επίσης υπήρξαν ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, στην οικονομία της περιοχής. Η καταστροφή που υπέστη το χωριό ήταν ολοκληρωτική».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κρυοπηγής Νίκος Ντελής συμπλήρωσε από την πλευρά του: «Είναι σημαντικό για εμάς ηθικά. Αλλά θα εκπροσωπηθεί και ο Ν. Πρέβεζας σε αυτόν τον κατάλογο. Θα ήθελα να μην υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

IMG 5521

Το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Νόβας, ο οποίος αφού στηλίτευσε την οπτική του Κράτους για το πώς λογίζονταν τα μαρτυρικά χωριά, τόνισε:

«Αυτό το Κράτος αρνούνταν την αναγνώριση μαρτύρων που έπεσαν ενάντια στο φασισμό. Και το πράττει μέχρι σήμερα. Σύλλογοι, χωριά και άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους να πετύχουν την αναγνώριση, μέσω δικηγόρων, δικών στην Ιταλία, ενώ το ελληνικό κράτος δε θέλει να αποδεχθεί τον αγώνα των ανθρώπων. Γιατί ήταν ένοχο αυτό το Κράτος. Γιατί καλοδέχθηκε τους φασίστες όταν μπήκαν στην Αθήνα το 1941. Έφτιαξαν και Κυβέρνηση και αντιπάλεψαν το αγωνιστικό κίνημα του Λαού.

Αυτούς τους ανθρώπους τους κατηγόρησαν ως αντιστασιακούς, ότι ήταν ενταγμένοι στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ότι ήταν κομμουνιστές. Γι’ αυτό έστησαν καρτέρι στην Κρυοπηγή από το Αγρίνιο. Δεν πήγαν τυχαία εκεί. Το λέω γιατί σήμερα βλέπουμε εκδηλώσεις στην Κρυοπηγή του τύπου όλοι μαζί. Κι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να είμαι με όλους μαζί. Και αν στο όλοι μαζί κάποιοι αισθάνονται τις ευθύνες και τις ενοχές τους, γιατί συνέβαλαν σε τέτοια φασιστικά εγκλήματα ας το πράξουν. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα χωρίσουν τον ελληνικό λαό ανάλογα με τα πιστεύω του, απέναντι στον αντιφασιστικό αγώνα. Γι’ αυτό και πολλές φορές εκφράσαμε τη θέση ότι όσοι βρίσκονται εκεί, για ποιο σκοπό βρίσκονται...

Οι καιροί είναι δύσκολοι και ξαναβλέπουμε πάλι φίδια να έρπουν στις παρυφές της Ευρώπης. Ακόμη και μέσα στη χώρα μας».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Ροπόκης, με καταγωγή από τα χωριά της Δ.Ε. Ζαλόγγου επισήμανε: «Δυστυχώς το Κράτος ποτέ δεν ήταν έτοιμο να αναδείξει τα προβλήματα του τόπου μας. Δεν ήταν τεκμηριωμένη η προηγούμενη απόφαση του Δήμου Ζαλόγγου. Πρέπει να προσέξουμε και πάλι. Πέρασαν τόσα χρόνια και δεν ήπιαμε… νερό. Αν λείπει κάτι από το φάκελο, να το δείτε και με το Δήμαρχο μαζί».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νίτσας στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων: «Να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις», ενώ ο Δημήτρης Παππάς καλωσόρισε την απόφαση, λέγοντας: «Με υπερηφάνεια θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

IMG 5506

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, υποστήριξε: «Η σημερινή συζήτηση για την αναγνώριση της Κρυοπηγής ως μαρτυρικής κοινότητας σίγουρα έρχεται πολύ καθυστερημένα. Ξυπνάει μνήμες χρέους και ευγνωμοσύνης προς αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τιμήσουμε αυτούς που εκτελέστηκαν για τις αξίες της ελευθερίας.

Ήρθε η ώρα έστω και καθυστερημένα της αναγνώρισης της θυσίας αυτών των ανθρώπων. Ελπίζω και η Πολιτεία να πράξει το χρέος της. Νοιάζομαι για να διατηρήσουμε τις ιστορικές μνήμες ζωντανές».

Οι Κρυοπηγήτες θα απευθυνθούν στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ προτάθηκε από το σώμα να είναι μαζί τους και ο Δήμαρχος Πρέβεζας στο ΥΠΕΣ, ο οποίος δέχθηκε μετά χαράς να συνεισφέρει στην προσπάθειά τους να ολοκληρωθεί η αναγνώριση ως Μαρτυρικό Χωριό.