Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 01:23

Γλέζος από την Πρέβεζα για τα πνευματικά δικαιώματα: «Τέλος στους εισπράκτορες της ΑΕΠΙ»

Ημερίδα για τα πνευματικά δικαιώματα οργάνωσε τη Δευτέρα 17/7/2017 το Επιμελητήριο Πρέβεζας, με καλεσμένο τον Πρόεδρο της «Αυτοδιαχείρισης», Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων μουσικών έργων, κ. Γιάννη Γλέζο, με κεντρικό θέμα την απαλλαγή των καταστηματαρχών από το «άναρχο» καθεστώς των εισπρακτόρων της ΑΕΠΙ.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς, στάθηκε στη συμφωνία συνεργασίας win–win που θα επιφέρει την πολυπόθητη ηρεμία στον ταραγμένο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, την οποία σύναψαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση», πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της Κ.Ε.Ε.Ε.

Με τη συμφωνία αυτή, οι επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων που είναι υπόχρεοι πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων θα καταβάλλουν λιγότερα χρήματα, ενώ και οι δικαιούχοι δημιουργοί θα εισπράττουν περισσότερα από όσα όταν τον χώρο καταδυνάστευε η ΑΕΠΙ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμάς.

Η  «αυτοδιαχείριση» είναι συνεταιρισμός (Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) πραγματικά αυτοδιαχειριζόμενος, ο οποίος διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των μελών του και το Διοικητικό του Συμβούλιο που αποτελείται από δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς- ή εκπροσώπους τους. Δεν είναι ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία και στόχος της είναι η με κάθε τρόπο προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς και η προάσπιση των συμφερόντων των μελών της, επισήμανε ο κ. Γλέζος παίρνοντας το λόγο.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού κάλεσε τους καταστηματάρχες να ρίξουν μία τελική… σπρωξιά στην ΑΕΠΙ, η οποία μαστίζεται από χρέη και δεν πλήρωνε τους δημιουργούς αναλογικά με τα κέρδη της. Τους κάλεσε να βάλουν τέλος στους εισπράκτορες της ΑΕΠΙ, ενισχύοντας την «Αυτοδιαχείριση» και με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγούν οριστικά από το «βραχνά» της ΑΕΠΙ, όπως είπε.

Σταδιακά η «Αυτοδιαχείριση» θα μεγαλώνει το ρεπερτόριό της και θα μπει «τέλος στους εισπράκτορες της ΑΕΠΙ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Πρόσθεσε ο κ. Γλέζος πως μαζί με τον εισπράκτορα κατά τον έλεγχο θα πρέπει να βρίσκεται πάντα και αστυνομικός, ενώ με τη μέθοδο που συμφώνησε ο Οργανισμός του με τα Επιμελητήρια, χαμηλώνει σημαντικά το κόστος για τους καταστηματάρχες, ενώ αποφεύγονται αυθαιρεσίες.

Έγινε επίσης ξεκάθαρο πως η λειτουργία της GEA δε συνδέεται με ό,τι έχει να κάνει με την ΑΕΠΙ και την αυτοδιαχείριση, καθώς εμπίπτει σε ένα δευτερογενές καθεστώς.

Ο κ. Γλέζος δήλωσε ακόμη φανερά απογοητευμένος από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε άφησε έξω διατάξεις, τις οποίες προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί πως θα συμπεριλάβει.