Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 20:51

Η ουσία για το κόστος των απορριμμάτων των Δήμων του Ν. Πρέβεζας κρύβεται στη συγκριτική μελέτη…

Καλοί οι πανηγυρισμοί για το ΣΔΙΤ στα απορρίμματα της Περιφέρειας Ηπείρου ωστόσο η ουσία για το Ν. Πρέβεζας κρύβεται στη συγκριτική μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους πριν και μετά τη λειτουργία των νέων έργων ΕΣΠΑ (δείτε τη αναλυτικά ΕΔΩ).

Υπογράφτηκε το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ της Περιφέρειας και του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η  Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)  του έργου για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.

Στη διαδικασία παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευ. Καπετάνιος, ο  Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας και στελέχη του Υπουργείου. Επίσης παρόντες ήταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Β. Μιχελάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γ. Λώλος, οι Πρόεδροι των τριών ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου κ.κ. Ευ. Γιαννούλης, Αντ. Νάστας, Σπ. Κωνσταντόπουλος, οι δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Παργανάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος,  περιφερειακοί σύμβουλοι- εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων, υπηρεσιακά στελέχη κ.ά.

DSCN0739

Τη σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκ μέρους του Ομίλου της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης και εκ μέρους θυγατρικής της «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Αγραφιώτης.

Η ταυτότητα του έργου:

Αναθέτουσα αρχή:                         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ – εταιρεία μέλος του

Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Αντικείμενο Σύμβασης:                Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως. Η Αειφορική Ηπείρου αναλαμβάνει την μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση  του έργου.

Διάρκεια Σύμβασης:      Η διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατασκευής του συνόλου των έργων (18 μήνες).

Ύψος επένδυσης: Η επένδυση ανέρχεται στα 52,6 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ είναι δημόσια δαπάνη.

Θέσεις εργασίας: Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλο αριθμό παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).

Τι αναφέρει η μελέτη

Το σύνολο των δαπανών διαχείρισης για το Δήμο Πρέβεζας το 2014 ανέρχεται στα 2.149.380 ευρώ και το 2015 «πέφτει» στα 2.066.624. Στο Δήμο Πάργας από τις 501.410 το 2014 εκτοξεύεται στα 815.411 ευρώ το 2015, ενώ στο Δήμο Ζηρού παραμένει σταθερό το σύνολο των δαπανών το 2014 και το 2015 σε ένα ποσό της τάξεως των 584.000 ευρώ.

Εφόσον συνεχιζόταν το ίδιο τοπίο –σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της μελέτης- στη διαχείριση των απορριμμάτων, για το Δήμο Πρέβεζας το σύνολο των δαπανών για το 2017 θα φτάσει τα 2 εκατομ. ευρώ, και τα επόμενα χρόνια (2018,2019,2020) θα αυξάνει προοδευτικά σε δυσθεώρητα ύψη (500.000 ευρώ, 650.000 ευρώ, 738.000 ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο).

Ίδια είναι η εικόνα και στους Δήμους Πάργας και Ζηρού, που θα δουν το συνολικό κόστος να αυξάνεται προοδευτικά μέχρι το 2020 μέχρι και 300.000 ευρώ, στην περίπτωση που η κατάσταση διαμορφωνόταν ως έχει αυτή τη στιγμή.

Στο σενάριο που περιλαμβάνει τη λειτουργία των έργων ΠΕΣΔΑ, για το 2018 το κόστος για το Δήμο Πρέβεζας θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση (ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατομ. ευρώ συνολικά για το κόστος), κάτι που οφείλεται στην επιβολή του ειδικού τέλους ταφής ανεπεξέργαστων αποβλήτων από το έτος 2018 και για τα επόμενα χρόνια.

Το 2019 ωστόσο οι συνολικές δαπάνες μειώνονται έως και 1 εκατομ. ευρώ (1,4) και παραμένουν σταθερές και το 2020.

Ίδια είναι η εικόνα και για τους Δήμους Πάργας και Ζηρού.

Άρα για το 2017 και το 2018 και μέχρι την αρχή λειτουργίας των Μονάδων επεξεργασίας, τα σύνολο των δαπανών θα είναι υψηλό για τους Δήμους των Ν. Πρέβεζας, με την επιβολή του σχετικού τέλους. Από το 2019 θα αρχίσει να μειώνεται το κόστος.