Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 11:43

Ναξάκης: «Πανεπιστημιακή Σχολή στην Πρέβεζα – Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος ο Τσακαλώτος»

«Χειμαρρώδης» ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρημ/κής του ΤΕΙ Ηπείρου-Παράρτημα Πρέβεζας, Καθηγητής Χαρίλαος Ναξάκης, ο οποίος σε ομιλία που πραγματοποίησε στην ανοικτή εκδήλωση που ογάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα, με καλεσμένους τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο αναφορικά με τις αλλαγές που επίκεινται στο τμήμα της Πρέβεζας, ενώ ανακοίνωσε πως το Τμήμα θα αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα τον συντοπίτη μας κ. Τσακαλώτο.

«Αυτή τη στιγμή συντελείται μία τεράστια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα. Είναι προς τιμή του Υπουργού Παιδείας που τόλμησε να κάνει μία μεταρρύθμιση εκεί που άλλοι δεν τόλμησαν δεκαετίες. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο άλλος είναι επιτέλους να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο τεχνικών σχολών τεχνικής εκπαίδευσης, που δεν έχει η χώρα, γιατί τα ΙΕΚ είναι μία απαξιωμένη διαδικασία», είπε ο κ. Ναξάκης και πρόσθεσε: «Η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε στην Αττική, με τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου ενοποιήθηκε το ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά και εξελίσσεται στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στην Ήπειρο, με την ένταξη 6 από τα 8 τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ένα από αυτά τα έξι τμήματα που τηρεί τις προϋποθέσεις ακαδημαϊκά με την έννοια του επιπέδου προσόντων των καθηγητών, με την έννοια του αριθμού των καθηγητών, των υποδομών, την ύπαρξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων, είναι το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηπείρου-Παράρτημα Πρέβεζας.

Θα έχουμε λοιπόν την ένταξη του Τμήματος Λογιστικής και Χρημ/κή του ΤΕΙ Ηπείρου-Παράρτημα Πρέβεζας στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το τμήμα αυτό θα παραμείνει στην Πρέβεζα.

Αυτό είναι μία ποιοτική αναβάθμιση. Θα είναι το τρίτο πανελλαδικά τμήμα Λογιστικής και Χρημ/κης και ο μέσος όρος βαθμολογίας των φοιτητών που θα εισέρχονται θα είναι πάνω από 16. Δημιουργείται μακρόπνοη προοπτική για το Τμήμα. Σας καλώ να αγκαλιάσετε το αίτημα της ένταξης του Τμήματος, μαζί με τα υπόλοιπα 5 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να μπουν τίτλοι τέλους στο ΤΕΙ Ηπείρου και να μιλάμε πλέον για ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ήπειρο».

Ο κ. Ναξάκης προχώρησε και περισσότερο για το ποιες πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις της Πρέβεζας: «Πρέπει η πόλη να καταλάβει πως πρέπει να διεκδικήσει κι άλλες δομές. Εγώ διαφωνώ με τη διεκδίκηση δεύτερου τμήματος του ΤΕΙ στην Πρέβεζα, για τον απλό λόγο ότι ακόμη δεν είδαμε το πρώτο πάμε για το δεύτερο. Ακόμη είναι σε εξέλιξη η δυνατότητα να γίνει το τμήμα πανεπιστημιακό. Είναι εφικτό όμως να διεκδικηθεί το summer school του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που γίνεται κάθε χρόνο και έχει πάνω από 500 φοιτητές. Κάλλιστα θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Πρέβεζας. Επίσης το Πανεπιστήμιο έχει προγράμματα Erasmus, με φοιτητές και καθηγητές από όλα τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Γιατί να μην έρχονται και στο παράρτημα της Πρέβεζας. Έξυπνες λύσεις υπάρχουν….

Η Πρέβεζα δυστυχώς δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου δημιουργείται ένα δίκτυο τεχνικών σχολών. Σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα βρίσκουν διέξοδο σε διετείς σχολές που είναι κάτω από τα Πανεπιστήμια και θα παίρνουν επαγγελματική πιστοποίηση. Τα Γιάννενα π.χ. πήραν τη σχολή κρέατος και τη σχολή γάλακτος. Δεν μπορείς να παράγεις ένα τυρί προέλευσης αν δεν έχεις πιστοποίηση από τη σχολή. Θα μπορούσε η Πρέβεζα να έχει σχολές με τα παραγωγικά χαρακτηριστικά του τόπου. Θα μπορούσε να έχει σχολή τουρισμού-αγροτουρισμού, logistics γιατί η πόλη έχει λιμάνι και αεροδρόμιο και σχολή θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων» και αποκάλυψε:

«Το Τμήμα έχει τη χαρά να ανακοινώσει ότι είναι τιμή του να αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε ειδική διαδικασία που θα γίνει την Άνοιξη. Η ανακήρυξη ενός επίτιμου διδάκτορα είναι τιμή όχι μόνο για το πρόσωπο, αλλά και για την πόλη ολόκληρη. Αυτή η ανακήρυξη γίνεται με φειδώ. Για να μην παρεξηγηθώ πως πρόκειται για πολιτική επιλογή. Η οικονομική επιστήμη είναι μία κοινωνική επιστήμη. Και είναι τόσες οι φυλές στα οικονομικά, όσες και στη θρησκεία. Υπάρχει η νεοκλασική οικονομική σχολή, υπάρχει η κενσιανή και τα ριζοσπαστικά οικονομικά. Ο κ. Τσακαλώτος έχει επιστημονικά στηρίξει την τρίτη εκδοχή και με αυτό το επιστημονικό κριτήριο προχωρήσαμε στην κίνηση αυτή».