Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 20:08

Οι «χαμένες ευκαιρίες» στην προσπάθεια για ανέγερση νέου κτιρίου του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας - Υπάρχουν ή όχι ευθύνες;

Το ρεπορτάζ του atpreveza.gr για τα όσα καταθέτει η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης ανέγερσης νέου κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, δημιουργεί ερωτηματικά για το αν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής, που εδώ και έξι χρόνια η προσπάθεια για νέο Σχολείο βρίσκεται ακόμη στο… ξεκίνημα (δείτε ΕΔΩ).

Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Ευάγγελο Γιαννουλάτο, ο οποίος μας ξεκαθάρισε πως ο Δήμος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα και να στείλει το σχετικό φάκελο ολοκληρωμένο στην ΚΤΥΠ, σε μία διαδικασία που είναι πολύ δύσκολη τηρουμένων των αναλογιών και εξαιρετικά σύνθετη. Υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Υπάρχει όμως και ακόμη ένας όρος στην «εξίσωση» που λέγεται νέο κτίριο Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας. Και έχει να κάνει με τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία να λάβει το έργο χρηματοδότηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ Ήπειρος 2014-2020, της Περιφέρειας Ηπείρου, την ώρα που στην Άρτα και τα Ιωάννινα τα κατάφεραν. Και το συγκεκριμένο είναι κάτι που θα έδινε έναυσμα και στην ΚΤΥΠ να δει με καλύτερο «μάτι» την προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας για νέο Μουσικό Σχολείο.

Ας δούμε όμως από την αρχή τα στοιχεία:

Α. Στις 14/7/2016 η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, με βάση στοιχεία και αλληλογραφία με τους διευθυντές των σχολείων, προχώρησε σε μία χαρτογράφηση των αναγκών των σχολικών αναγκών και ιεράρχησή τους, που έχει ως εξής:

perifereiaki

1.     Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του ειδικού δημοτικού σχολείου Άρτας

2.     Ανέγερση νέου κτιρίου για την ίδρυση του νηπιαγωγείου στο κέντρο των Ιωαννίνων στην οδό Ελένης Ζωγράφου

3.     Αντικατάσταση του υπάρχοντος και προμήθεια νέου εξοπλισμού ΤΠΕ των σχολικών μονάδων

4.     Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του δημοτικού σχολείου Νεοχωρόπουλου Ιωαννίνων

5.     Ανέγερση νέου κτιρίου για την ίδρυση δημοτικού σχολείου Νέας Ζωής Ιωαννίνων

6.     Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

Ακολούθως η Περιφερειακή Διεύθυνση κάλεσε τη Διαχειριστική Αρχή του «Ήπειρος 2014-2020», να εκδώσει πρόσκληση για να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι και όχι μόνο τις προτάσεις του για χρηματοδότηση.

Β. Η πρόσκληση εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π. στις 24/4/2017 και καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι από τις 5/05/2017 έως τις 26/06/2017, να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Και εδώ είναι ένα βασικό ερώτημα; Κατέθεσε πρόταση ο Δήμος Πρέβεζας, στην πρόσκληση με τίτλο: «Υποδομές Προσχολικής και Σχολικής Εκπαίδευσης»;

Γ. Οι Δήμοι που κατέθεσαν προτάσεις για χρηματοδότηση, είχαν προηγουμένως εξασφαλίσει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Πρέβεζας, καθώς ο Δήμος δεν πήρε τέτοια απόφαση.

Δ. Τον Ιούνιο του 2017 η δημοτική σύμβουλος Πρέβεζας της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας κα Ελένη Τσόγκα είχε ρωτήσει: «Υπάρχει μία ανοικτή πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020, για υποδομές προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης με ημερομηνία 26/6/2017. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν η ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών και η επέκταση σχολικών μονάδων προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών σχολικών μονάδων. Έχετε υποβάλει κάποια πρόταση για το Δήμο μας;». Απάντηση όμως δεν πήρε ποτέ… (δείτε ΕΔΩ).

Ε. Τελικώς το Σεπτέμβριο του 2017 η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε:

«Νέες σχολικές μονάδες σε Άρτα και Ιωάννινα, συνολικού προϋπολογισμού 5,8 εκ. ευρώ, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 (Άξονας Προτεραιότητας «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ».

Πρόκειται για την «Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας», προϋπολογισμού 3.852.793,50 ευρώ και δυναμικότητας 25 μαθητών- 5 νηπίων, και το «Νέο νηπιαγωγείο στη θέση ‘Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία’» Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 1.949.105 ευρώ και δυναμικότητας 50 νηπίων.

 Το Ειδικό Σχολείο  Άρτας

Το νέο  κτίριο  για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας»,  θα  ανεγερθεί σε έκταση 8.800,89 m² εντός του οικισμού Γλυκορίζου, επιλύοντας το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα καθώς το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Άρτας συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό ατόμων με αναπηρία στο Νομό Άρτας  καθιστά επιτακτική την ανάγκη για κατασκευή ενός κτηρίου που θα παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές ανάγκες.      

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, το ισόγειο θα περιλαμβάνει τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, κυλικείο χώρο φαγητού, τους χώρους φυσικής αγωγής και συγκεκριμένα γυμναστικής, υδροθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, τα γραφεία των θεραπευτών σε συνέχεια των χώρων φυσικής αγωγής. Το Νηπιαγωγείο τοποθετείται επίσης στο ισόγειο. Προβλέπεται για αυτό ανεξάρτητη είσοδος από τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να μην υπάρχει εμπλοκή νηπίων με τα υπόλοιπα παιδιά.

 Επίσης στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού που θα συμπληρώσει τον υφιστάμενο προκειμένου το σχολείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αρταίων. 

 Το νηπιαγωγείο στα Ιωάννινα 

Το  νηπιαγωγείο στη θέση ‘Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία προβλέπεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 951,99m2 στην οδό Ελένης Ζωγράφου 3 στα Ιωάννινα. Στην τοποθεσία αυτή στεγαζόταν για πολλά χρόνια τα Στρατιωτικά Αρτοποιεία.  Όλοι οι χώροι κύριας χρήσης του νηπιαγωγείου αναπτύσσονται στο ισόγειο, όπως υποδεικνύεται από τις οδηγίες του Ο.Σ.Κ.. Η  δυναμικότητα του νηπιαγωγείου είναι για  50 νήπια. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών».

Οι δύο Δήμοι πως τελικώς κατόρθωσαν να πετύχουν τη χρηματοδότηση;

ΣΤ. Η πρώην διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας κα Ελένη Συνεσίου στις 18 Μαΐου 2017 είχε αναφέρθηκε σε δηλώσεις της (δείτε ΕΔΩ) και στο κτιριακό ζήτημα αφού το Μουσικό Σχολείο ουσιαστικά φιλοξενείται σε κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας: «Προσπαθούμε να πιέσουμε για τη μελέτη για την ανέγερση Μουσικού Σχολείου, η οποία έχει δοθεί στην ΚΤΥΠ και ελπίζουμε ότι θα έχει καλύτερη τύχη από όταν είχε αφεθεί στο Δήμο από τον οποίο δεν είχε γίνει τίποτα ουσιαστικά παρά μόνο η γεωλογική μελέτη. Ωστόσο η παραχώρηση από την περιφέρεια λήγει φέτος τον Αύγουστο (πήρε παράταση) και δεν ξέρουμε πόσο θα ανανεωθεί. Το κτιριακό παρόλο που είναι ένα αγκάθι αντιμετωπίζεται, δεν είναι το κύριο αγκάθι. Έχουμε αποδείξει ότι με συνθήκες που δεν ευνοούν μπορούμε να κάνουμε πράγματα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Για ποιο λόγο ένα σχολείο-κόσμημα να είναι έπειτα από τόσα χρόνια λειτουργίας σε «στεγαστική ομηρία», σε ένα χώρο που δεν είναι κατάλληλος και δεν υποβοηθά το πραγματικά σπουδαίο έργο των εκπαιδευτικών, και το ζήλο και το ταλέντο των παιδιών;

Ζ. Όταν ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων ο κ. Κατσιπανέλης, επί δημαρχίας κου Μπαϊλη, είχε υποστηριχθεί η διαμόρφωση της μελέτης του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, στο πλαίσιο των αναγκών της Πρέβεζας. Αυτή η σκέψη έχει άραγε εγκαταλειφθεί οριστικά;

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τις επόμενες ώρες συνάντηση και με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου.

Οι συναντήσεις είναι  άκρως εποικοδομητικές. Για τις πολιτικές ευθύνες θα μιλήσει κάποιος;

 

Π.Τ.