Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 11:01

Ως έχουν και «περιορισμένης ευθύνης» παραμένουν οι Φορείς Διαχείρισης Αμβρακικού και Αχέροντα-Καλαμά

«Η αύξηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura -σημερινές και μελλοντικές- είναι ο βασικός «κορμός» της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη χρηματοδότηση των φορέων από τον προϋπολογισμό -προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργία τους- με μια μεταβατική φάση καθώς το 2018 είναι αδύνατη η πρόσληψη προσωπικού», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» και στη σχετική λίστα ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά παραμένουν ως έχουν, δίχως ουσιαστική μεταβολή.

Οι Φορείς Διαχείρισης ωστόσο παραμένουν «περιορισμένης ευθύνης» όργανα και με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, παρά τις εξαγγελίες του 2014 για αναβαθμισμένα όργανα που θα παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής του ελληνικού κράτους.

Υπάρχει ακόμη και το ζήτημα των εργαζομένων, του καθεστώτος λειτουργίας των Φορέων και του τρόπου πληρωμής όσων εργάζονται σε αυτούς, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα. Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας υπογραμμίζεται πως: «Όπως προκύπτει, όσοι απασχολούνται σήμερα στους φορείς διαχείρισης (και οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία με το πέρασμα σχεδόν μιας δεκαπενταετίας) θα διατηρηθούν με το ίδιο προσωρινό σχήμα και το 2018 (με οκτάμηνες αντί για ετήσιες συμβάσεις), με τη μισθοδοσία να καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο (τα λειτουργικά έξοδα και τα επιστημονικά κόστη θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό). Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ (στον οποίο οι έχοντες ήδη εμπειρία στους φορείς θα μοριοδοτούνται). Τα διοικητικά συμβούλια των φορέων θα παραμείνουν άμισθα, όπως σήμερα».