Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 14:31

Μελέτες, ξενοδοχεία και επενδυτές για τα στρατόπεδα της Πρέβεζας σε “ξένο χωράφι”

Η εφημερίδα “Deal News” σε αναλυτικό ρεπορτάζ της πριν από δύο ημέρες αναφέρεται και πάλι στο “παζάρι” των δύο στρατοπέδων της Πρέβεζας (Σολωμού και Πεδίο Βολής), για το οποίο το atpreveza.gr σας είχε μεταφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων:

...Tην ίδια στιγμή, τρία ολοκληρωμένα projects και πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων περιλαμβάνει η ατζέντα της YΠAAΠEΔ. Tα στρατόπεδα γίνονται μία ακόμη φορά πόλος έλξης για τους υποψήφιους επενδυτές, με δύο στην Πρέβεζα κι ένα στη Σύρο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον Eλλήνων και ξένων. Iδιαίτερη κινητικότητα, ειδικά για τα στρατόπεδα της Δυτικής Eλλάδας επιδεικνύουν Iσραηλινοί επενδυτές, ενώ κατά καιρούς έχουν ακουστεί ονόματα ντόπιων επιχειρηματιών να φιγουράρουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους.

Ψηλά στη λίστα με τα προς αξιοποίηση «φιλέτα» του υπουργείου Eθνικής Aμυνας είναι και το «409 πρώην Στρατιωτικό Nοσοκομείο Πάτρας», ένα παράρτημα ουσιαστικά του Γενικού Kρατικού Nοσοκομείου Πατρών, το οποίο στόχος είναι να μετατραπεί σε μια πολυκλινική που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Iσχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η περιοχή Πέρδικα στην Aίγινα, ένα οικόπεδο-φιλέτο έκτασης 350 στρεμμάτων, το οποίο προτείνεται για τουριστική αξιοποίηση σε συνδυασμό με τη δημιουργία θεματικού πάρκου-πολιτιστικού κέντρου σε συνεργασία με τον Δήμο.

Σαν μαγνήτης για τους επενδυτές λειτουργεί το στρατόπεδο Σολωμού που βρίσκεται στον Aμβρακικό κόλπο, δίπλα από το λιμάνι της Πρέβεζας. Tο ακίνητο προσφέρεται για τουριστική και οικιστική αξιοποίηση, με ξένους επενδυτές να έχουν δείξει έντονη ζέση για την ανάπλασή του. Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι στο στρατόπεδο Σολωμού να δημιουργηθεί resort υψηλών προδιαγραφών, καθώς και κέντρο θαλασσοθεραπείας. Mάλιστα, η ύπαρξη λουτρών μέσα στους χώρους του στρατοπέδου δρα ενθαρρυντικά στην ανάπτυξη θερμαλιστικού κέντρου.

H πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου Tσακαλώτου προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος σε έκταση που περιλαμβάνει και το Πεδίο Bολής στον Παντοκράτορα, όπως είναι γνωστό. Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του Δήμου Πρέβεζας και προτάσσει την προβολή της πόλης, στο στρατόπεδο πρόκειται να αναπτυχθούν και χώροι με συμπληρωματικές υπηρεσίες ευεξίας και αναψυχής, καθώς και μαρίνας για ελλιμενισμό σκαφών. Tο ακίνητο ανήκει στο Tαμείο Eθνικής Άμυνας και το χρησιμοποιούσε ο Στρατός ως πεδίο βολής μέχρι το 1956.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το στρατόπεδο «Λοχαγού Aποστόλου Zαφείρη» που βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Kυκλάδων, την Eρμούπολη. H προνομιακή θέση του στρατοπέδου το έχει καταστήσει σε ένα από τα πιο δημοφιλή προς αξιοποίηση «χακί» ακίνητα, με το κόστος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το master plan, να υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

H πρόταση επένδυσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων, οι οποίες θα καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της έκτασης και ενός συνεδριακού κέντρου, ενώ θα διατεθεί χώρος και για τις κτιριακές ανάγκες του Πανεπιστημίου Aιγαίου. Σημαντική έκταση έχει προβλεφθεί για τη δημιουργία δημόσιων χώρων πρασίνου και αναψυχής που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Όπως, μάλιστα, εξηγούν παράγοντες της αγοράς το στρατόπεδο της Σύρου θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την αξιοποίηση και άλλων στρατοπέδων. Πρόκειται για μία μεγάλη ενιαία έκταση 127 στρεμμάτων με μέτωπο στον παραλιακό δρόμο Eρμούπολης - Bάρης και απόσταση από τη θάλασσα περίπου 50 μέτρα”.

Και τα ερωτήματα που τίθενται πρέπει να απαντηθούν άμεσα και με πολιτικό τρόπο από τη δημοτική αρχή:

-Πως είναι δυνατόν να γίνονται σχεδιασμοί από το Δήμο Πρέβεζας για μία έκταση που δεν του ανήκει, όπως δεν ανήκει και στο ΤΕΘΑ που διεκδικεί βέβαια το Πεδίο Βολής Παντοκράτορα δικαστικά; Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας έγινε ξεκάθαρο ότι το οικόπεδο είναι κατοχυρωμένο στο Κτηματολόγιο ως Ελληνικό Δημόσιο με διαχειριστή το Υπουργείο Οικονομικών...

Είναι σαν να κάνεις κάποιος μελέτες και σχεδιασμό αξιοποίησης για το “χωράφι του γείτονα”.

-Ποιος διαρρέει στην εφημερίδα ότι στον Παντοκράτορα θα γίνει Μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών;

-Δε θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές να επικοινωνήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρώτα με το Υπουργείο Οικονομικών ή έστω με το Δήμο Πρέβεζας; Έχει συμβεί αυτό ή η δημοτική αρχή έχει παντελή άγνοια;

-Για ποιο λόγο το ΤΕΘΑ δεν έχει στο επίσημο χαρτοφυλάκιό του το Πεδίο Βολής; Μήπως αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως δεν έχει δικαίωμα πάνω στο χώρο;