Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 17:06

Τον... ατελείωτο έχει ο βιολογικός του Λούρου που εξέθεσε πολιτικά τη δημοτική αρχή Πρέβεζας

Το έργο “ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΑ Δ.Δ. ΩΡΩΠΟΥ, ΛΟΥΡΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ”, έχει απασχολήσει πολλάκις το δημόσιο διάλογο και εξελίσσεται σε έναν “διαρκή πονοκέφαλο” για τη δημοτική αρχή Πρέβεζας, μιας και έχει εκτεθεί λόγω της καθυστέρησης πολιτικά και ο ίδιος ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης.

Και εξηγούμε παρακάτω το γιατί:

Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένως οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας στο δημοτικό συμβούλιο, η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε το 2006 και το έργο δημοπρατήθηκε το 2012. Από την ολοκλήρωση της μελέτης έχουν περάσει ήδη 12 χρόνια και το έργο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ από τη δημοπράτησή του έχουν ήδη περάσει 6 (το χρονοδιάγραμμα αναφέρει πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μετά τις 31/12/2018, δηλαδή τους πρώτους μήνες του 2019). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του atpreveza.gr, ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο το έργο, καθώς δεν φαίνεται άμεσο το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία.

Δείτε ΕΔΩ την τελευταία παράταση που δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στις 15/1/2018, με το Δήμαρχο Πρέβεζας να αναφέρει: “Η μεγαλύτερη πληγή στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό κράτος, είναι η γραφειοκρατία. Ούτε επένδυση μπορεί να γίνει, ούτε τίποτα. Δε φταίει τίποτ' άλλο η καθυστέρηση. Η γραφειοκρατία και τίποτ' άλλο. Και ότι δεν έγινε σωστή η μελέτη απ' την αρχή. Όταν γινόταν η μελέτη, έπρεπε να γίνουν γεωλογικές μελέτες. Να πάνε σ' ένα βάθος 20-30 μέτρα, όπως γίνονται”.

Εντελώς διαφορετική όμως ήταν η προσέγγιση του κου Μπαϊλη στο θέμα στις 3 Ιουλίου 2013, όταν σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Πρέβεζας αναφερόταν ότι: “Εκτίμηση του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη είναι ότι εκτός απροόπτου οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που είναι το τέλος του 2013” (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Την πρώτη... προειδοποίηση για τις επερχόμενες καθυστερήσεις είχε κάνει ο τότε σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βαγγέλης Τσοβίλης, στις 23/7/2012 (δείτε ΕΔΩ), όταν υποστήριξε: “Πάρ' όλα αυτά όμως δεν θα ψηφίσουμε την εισήγηση, γιατί και στην Οικονομική Επιτροπή διαφωνήσαμε ,αλλά και γιατί θέλουμε τα κατασκευαστικά έργα να είναι υπό ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα , προκειμένου να παραδίδονται έγκαιρα , να είναι ασφαλή και μικρού κόστους. Το αντίθετο συμβαίνει πολλές φορές όταν δίνονται σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και ελπίζουμε αυτό το έργο να γίνει σύντομα , με βάση την σύμβαση και να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα για την προστασία της περιοχής και του Αμβρακικού”.

Η πρώτη “μάχη” στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας έγινε στις 22/9/2014 (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ), με το Δήμαρχο Πρέβεζας να τονίζει: “Κι ο Ωρωπός κι η Στεφάνη σε 5-6 μήνες θα έχουν ένα έργο λειτουργικό, ένα έργο που θα συμβάλλει σίγουρα στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία... Και θα πρέπει όλοι να το στηρίξουμε και να μην το μηδενίζουμε απ' τη μια στιγμή στην άλλη, γιατί κάποιος δεν πήρε τα υψόμετρα καλά” και τον επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας Μιλτιάδη Κλάπα να υποστηρίζει: “Μέχρι 27/3 δεν προλαβαίνετε να κάνετε όχι δοκιμαστική, ούτε τη θεμελίωση της μονάδας δε θα 'χετε κάνει, θα θέλω να μας πείτε τι σκέφτεστε να κάνετε μ' αυτό το έργο...”.

Η συνέχεια δόθηκε στις 27 Απριλίου του 2015 (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), με τον κ. Κλάπα να επισημαίνει: “Οι συνδέσεις είναι μη επιλέξιμες. Το έργο όμως κύριοι που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ανταποδοτικό. Έχει έσοδα. Συνεπώς οι συνδέσεις, θέλουμε δε θέλουμε, θα πληρωθούν”.

Στις 23/11/2015 (δείτε ΕΔΩ), μόλις δόθηκε νέα παράταση η αντιπολίτευση υπογράμμισε: “...Κάποιοι άνθρωποι ψήφισαν ότι 15/3 αυτό θα λειτουργήσει”. Η πραγματικότητα βέβαια απείχε... μίλια!

Στις 18 Μαΐου 2016 (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), το έργο ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τη “γέφυρα” μεταξύ των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με την παράταξη Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία να αναφέρει: “Πότε θα τελειώσει αυτό το έργο; Υπάρχει πρόβλεψη;” και απάντηση να μη παίρνει. Ο κ. Μπαϊλης τότε είχε υποστηρίξει πως είναι ζητήματα capital controls και λειτουργίας του ΕΣΠΑ, ενώ ο κ. Κλάπας είχε προσθέσει: “Υπάρχει μεγάλο θέμα. Το Σεπτέμβριο του 2014 σε συνεδρίαση για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, υπήρχε ρητή διαβεβαίωση ότι το Μάρτιο του 2015 θα υπάρξει δοκιμαστική λειτουργία. Ερχόμαστε 14 μήνες μετά από τη ρητή αυτή δέσμευση, μπαίνουν νέα ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις”.

Στις 31/10/2016 (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), ήρθε ακόμη μία παράταση με τον επικεφαλής της ΔΡΣ, Βασίλη Κωστούλα, να αναρωτάται: “«Θα ήθελα σχετικά με το έγγραφο της Περιφέρειας να μάθω, εάν υπάρχουν ευθύνες του Δήμου και να ενημερωθώ σχετικά με τις απαλλοτριώσεις» και απάντηση να μη παίρνει...

Ας ελπίσουμε λοιπόν τους πρώτους μήνες του 2019 ο Λούρος, ο Ωρωπός και η Στεφάνη να έχουν το βιολογικό τους. Αν και κάτι τέτοιο φαντάζει χλωμό με τα μέχρι τώρα δεδομένα...

 

 

 

Π.Τ.