Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 10:25

“Πήρε μπρος” η κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στην Καστροσυκιά - “Καμπανάκι” από κατοίκους

Το μεγάλο έργο «ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ (νυν ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ) ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΛΟΥΤΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 36.668.164,70 € με ΦΠΑ, θεωρείται ένα έργο-ναυαρχίδα για το Νομό Πρέβεζας, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε τη Δευτέρα να εγκρίνει την κατάρτιση των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού με ανοιχτή διαδικασία για το υποέργο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ε.Ε.Λ.» προϋπολογισμού 6.600.000,00 €, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020.

Αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου αποτελούν τα έργα κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών τ. Δήμου Ζαλόγγου. Η Ε.Ε.Λ. θα μπορεί να επεξεργάζεται τα λύματα των οικισμών Λούτσας, Παραλίας Λούτσας, Βράχου, Παραλίας Βράχου, Παραλίας Λυγιάς, Ριζών, Παραλίας Ριζών, Καστροσυκιάς, Παραλίας Καστροσυκιάς, Καναλίου, Νέας Σινώπης, Νέας Σαμψούντας και μελλοντικά του οικισμού Αρχάγγελου. Στην ίδια Ε.Ε.Λ. θα μπορεί να γίνεται επεξεργασία βοθρολυμάτων οικισμών της περιοχής στους οποίους δεν προβλέπεται η κατασκευή συλλογικών δικτύων αποχέτευσης.

To υποέργο περιλαμβάνει την κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, δυναμικότητας 17.630 ισοδύναμων κατοίκων για την κάλυψη των αναγκών της 20ετίας, σε γήπεδο ανατολικά του παραλιακού οικισμού Καστροσυκιάς στην τοποθεσία "Προβατοστάνη" σε οικόπεδο επιφάνειας περίπου 18 στρ.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 30 μήνες.

Κατόπιν από την ΕΕΛ, η μεταφορά και η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνει με αγωγό συνολικού μήκους 8.217 μέτρων εκ των οποίων τα 1.800 υποθαλάσσια, στην περιοχή του βόρειου άκρου της παραλίας "Λεύκας".

Συνολικά στα διοικητικά όρια του Δήμου Πρέβεζας θα κατασκευαστούν 73.328 μέτρα αγωγών βαρύτητας, 34.811 μέτρα καταθλιπτικών αγωγών και 25 αντλιοστάσια. Επίσης, θα κατασκευαστούν τα αποχετευτικά δίκτυα συλλογής και οι αγωγοί μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού Λούτσας και Παραλίας Λούτσας.

Συνολικά στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας θα κατασκευαστούν 7.444 μέτρα αγωγών βαρύτητας, 2.830 μέτρα καταθλιπτικών αγωγών και 4 αντλιοστάσια.

Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ χρηματικό ένταλμα 500.000 ευρώ στην εταιρεία ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ από το Δήμο Πρέβεζας για το συγκεκριμένο έργο (δείτε ΕΔΩ), η οποία θα εγκαταστήσει το εργοτάξιό της στο σημείο που είχε σχηματιστεί η ιδιότυπη χωματερή στην Καστροσυκιά.

Κάτοικοι πάντως της Καστροσυκιάς ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις αλλαγές που θα φέρει η διαδικασία υλοποίησης του έργου στην καθημερινότητά τους, ενώ έχουν ήδη απευθυνθεί σε κάθε αρμόδιο, ώστε η επίβλεψη στις εργασίες για το βιολογικό της παραλιακής ζώνης να έχει “στενή” επίβλεψη από τις κρατικές δομές.