Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 12:53

Στα “σκουπίδια” οι προθέσεις του Δήμου Πρέβεζας για αξιοποίηση των κάστρων του Δήμου

Στις 15 Ιουνίου 2015 το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης του Δήμου Πρέβεζας για τη συμμετοχή του ως εταίρου στο πρόγραμμα Fortresses, Castles and Modern Cities: Urban regeneration through culture and creativity (URBACT).

Από τότε πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα συμμετέχουν και έχουν επωφεληθεί από το παραπάνω πρόγραμμα για σχεδιασμό, στρατηγική, επικοινωνία, ανάπτυξη γύρω από τα Κάστρα τους, ωστόσο ο Δήμος Πρέβεζας φαίνεται πως έχει πετάξει στα... σκουπίδια τη συγκεκριμένη ιδέα για να προχωρήσει σε μία αξιοποίηση των Κάστρων του εντός του Δήμου.

Πέρα από το Κάστρο του Άγιου Ανδρέα, την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, υπάρχουν τα Κάστρα του Παντοκράτορα, του Αγίου Γεωργίου και της Ρινιάσας (Κάστρο της Δέσπως).

Θυμίζουμε πως η εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας ανέφεραν για το Urbact:

“Ένα ιστορικό Κάστρο μέσα στην σύγχρονη πόλη ακολουθεί αναπόφευκτα την μοίρα των οχυρώσεων που χάνουν την σημασία τους.

despo1

Η σχέση του με το αστικό τοπίο μετασχηματίζεται μέσα στον χρόνο, χωρίς σχέδιο και όραμα.

Κατά συνέπεια, το Φρούριο πολλές φορές καταλήγει να απουσιάζει από τη ζωή της πόλης, αντί να συμβάλει στην αναβάθμιση του πολεοδομικού ιστού ή ακόμη χειρότερα να αποτελεί πόλο αστικής και κοινωνικής υποβάθμισης μιας ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός της πρότασης είναι η διάσωση και ανάδειξη των φρουριακών μνημείων και κάστρων, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο αστικής αναγέννησης, το οποίο θα στοχεύει στην επανένταξη των μνημείων στον αστικό ιστό, μέσω της επαναχρησιμοποίησής του για πολιτιστικές και δημιουργικές δράσεις.

Η ανάπτυξη ενός δικτύου πόλεων και φορέων, που αξιολογούν ως σημαντική αυτού του είδους την αστική ανάπτυξη, θα στοχεύει στην παραγωγή τοπικών σχεδίων δράσης, τα οποία θα διαχειριστούν ζητήματα που σχετίζονται με τα φρουριακά μνημεία και την χρήση τους, όπως :

  • Σύνδεση του αστικού ιστού με το κάστρο.

  • Αξιοποίηση των υποδομών και του περιβάλλοντα χώρου για πολιτιστικές δράσεις και μόνιμη στέγαση πολιτιστικών και δημιουργικών ομάδων, κλπ.

  • Από τα κάτω διαβούλευση και συμμετοχικός σχεδιασμός (συστράτευση των πολιτών).

  • Αειφόρα αναβάθμιση της γειτονιάς σε θέματα περιβαλλοντικά, ποιότητας ζωής, πρόσβασης και σύνδεσης με την υπόλοιπη πόλη.