Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 13 Μαϊος 2018 23:26

Με επιτυχία η ετήσια διασωστική άσκηση ετοιμότητας της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας "ΕΛΠΙΣ 2018" (photos+video)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διασωστική άσκηση έρευνας- διάσωσης με την κωδική ονομασία «ΕΛΠΙΣ 2018» που πραγματοποίησε η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας το Σάββατο στον ορεινό όγκο πλησίον της λίμνης Ζηρού.

IMG 6500

Μέσα από μια άσκηση που διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες, τα μέλη της ΛΕΚ κατέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν εφησυχάζουν και με διαρκή εκπαίδευση συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν εθελοντικά σε οποιαδήποτε περίσταση χρειαστεί.

IMG 6574

Η άσκηση ήταν υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού, ενώ παρών καθόλη τη διάρκεια της άσκησης ήταν ο αντιδήμαρχος Ζηρού κ. Κώστας Κατραχούρας, ο οποίος μετά το τέλος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την ετοιμότητα και την εκπαίδευση της ΛΕΚ αλλά και για τη σημαντική της προσφορά.

Ο αντιδήμαρχος παρέδωσε διπλώματα στα μέλη της ΛΕΚ που συμμετείχαν τα οποία ευχαρίστησε θερμά,  υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία με το δήμο Ζηρού θα επεκταθεί και θα γίνουν ενέργειες, προκειμένου περισσότεροι πολίτες του δήμου να γίνουν εθελοντές πολιτικής προστασίας στον Δήμο και να τύχουν εκπαίδευσης από τα μέλη της Λ.Ε.Κ. Ν. Πρέβεζας.

IMG 6518

Περιγραφή Σεναρίου της άσκησης:

..."Ένας περιηγητής στην προσπάθεια του να εξερευνήσει των ορεινό όγκο στην λίμνη Ζηρού , από λάθος χειρισμό γλιστρά και πέφτει με συνέπεια τον τραυματισμό του στο δεξί του πόδι και την σπονδυλική στήλη. Ενημερώνει μέσω τηλεφώνου , για το συμβάν χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το σημείο πτώσης του και την ακριβής περιοχή.

IMG 6696

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι: “σε ένα δύσκολο μονοπάτι έχασε την ισορροπία του από μία πέτρα και έπεσε ή σε μικρή χαράδρα ή σε μεγάλη πλαγιά, χωρίς να προσδιορίζεται το ακριβές σημείο”.

Λόγω της δυσκολίας του εδάφους καλείται η Διασωστική Ομάδα (ΕΔΟΠΑ) της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας να συνδράμει στις έρευνες και στην μεταφορά του τραυματία στο πλησιέστερο Κέντρο Βοήθειας. Άμεσα πραγματοποιείται η κινητοποίηση της ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Ο πρόεδρος της ΛΕΚ και επικεφαλής της ΕΔΟΠΑ καλεί τον ομαδάρχη της Ομάδας Ορεινής Διάσωσης (ΟΟΔ) και τον υπεύθυνο Υλικών και άμεσα γίνεται πλήρης ενημέρωση για το συμβάν. Αποφασίζεται η συμμετοχή 10μελούς τμήματος της ΟΟΔ/ΕΔΟΠΑ και τα μέλη της παίρνουν από τα γραφεία της ΛΕΚ τον απαραίτητο διασωστικό εξοπλισμό, και αναχωρούν για το σημείο.

IMG 6712

Η μετάβαση στο σημείο πραγματοποιείται με μεταφορά προσωπικού και υλικών με οχήματα της ΛΕΚ. Με την άφιξη στο τόπο του συμβάντος ο επικεφαλής σε συνεργασία με τον ομαδάρχη Ο.Ο.Δ. συλλέγουν νεότερες πληροφορίες και καθορίζουν καθορίζουν τον τρόπο ανάπτυξης της ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ ως εξής:

IMG 6755

Η ομάδα θα ακολουθήσει το δρομολόγιο του αγνοούμενου και θα ερευνήσει κάθε πιθανό επικίνδυνο σημείο. Οι πληροφορίες που αναφέρουν πιθανό σημείο πτώσης μια χαράδρα κοντά στην κορυφή θα είναι και το πρώτο σημείο που θα γίνει προσπάθεια έρευνας με μέλη της ΕΔΟΠΑ με την μέθοδο της καταρρίχησης μέσα στην χαράδρα για να ερευνηθεί το σημείο, ενώ η υπόλοιπη ομάδα θα συνεχίζει τις έρευνες στον ευρύτερο ορεινό όγκο της λίμνης Ζηρού.

IMG 6776

Σε περίπτωση εντοπισμού θα γίνουν ενέργειες τόσο από την Ομάδα επέμβασης όσο και από την Ομάδα Υποστήριξης για την προσέγγιση , ανέλκυση και μεταφορά του τραυματία με φορείο, ώστε να μεταφερθεί από τις αρμόδιες αρχές στο Κέντρο Βοήθειας..

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

View this gallery on Flickr