Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 13:51

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του αμίαντου από τον Ωρωπό Πρέβεζας

Το θέμα: “Συζήτηση ύστερα από αίτημα των φορέων που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Ωρωπού, Δημοτικής Ενότητας Λούρου, Δήμου Πρέβεζας”, οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην ομόφωνη λήψη απόφασης ώστε να εκδοθεί ψήφισμα, όπου θα στηρίζει την επιστολή-ψήφισμα των κατοίκων και των συλλόγων του Ωρωπού, θα επιδιώκει τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την απομάκρυνση του αμιάντου και την αντικατάσταση των στεγάστρων, καθώς και συνεργασία με τους Βουλευτές του Νομού ώστε το αίτημα να κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουν οι κάτοικοι.

IMG 8967

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Σήφης Σπυράκος ανέφερε: «Ο Δήμος ξέρει το θέμα, έχει τις ευθύνες του, δεν έκανε κάτι. Εμείς ζητάμε να έρθουν και να πάρουν το ελενίτ! Πώς θα το πάρουν, είναι δική τους δουλειά και να μας αποκαταστήσουν τις στέγες! Θέλουμε μία μελέτη ή μία έρευνα για τον βαθμό επικινδυνότητας που βρίσκεται το χωριό».

IMG 8970

 

Τους κατοίκους του Ωρωπού εκπροσώπησε η κα Ελένη Φλουρή, η οποία υποστήριξε:

«Η κοινή λογική λέει πως πάνω από όλα είναι η υγεία μας και μεγαλύτερη αξία έχει η υγεία των παιδιών μας! Είναι δεδομένη και η νομοθεσία αλλά και οι επιστημονικές έρευνες. Ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο έχουν δύο δεδομένα, τις αποδεδειγμένες επιστημονικές έρευνες και την παγκόσμια – ευρωπαϊκή – ελληνική νομοθεσία. Η νομοθεσία και οι επιστήμες αυτές, είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση του αμίαντου από τα δημόσια κτίρια! Σε ένα χωριό που υπήρχαν 350 σπίτια με αμίαντο, πήγαμε στα κανάλια, ο Δήμος έκανε κάποιες ενέργειες τότε και στη συνέχεια κόλλησε… Πού κόλλησε;

Στο ότι αξιολογεί περισσότερο το κόστος από την υγεία. Θεωρώ ότι κάθε πρόβλημα έχει λύση. Άρα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Πρόκειται για καρκινογενές, δεν μιλάμε για υποψίες. Ζήτησαμε με την Επιτροπή να γίνει έλεγχος στην τοιχοποιία, τον έχω στα χέρια μου. Υπάρχουν οι πιστοποιήσεις. Το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στις στέγες. Σύμφωνα με όσα ξέρω, υπήρξαν κάποια δάνεια για την αντικατάσταση των στεγών, όμως έγινε ένα τεράστιο σφάλμα καθώς δεν ενημέρωσε κανείς τον κόσμο ότι δεν πρέπει να ξηλώσει μόνος του τις στέγες, με αποτέλεσμα να πετάξουν περιφερειακά το ελενίτ με κίνδυνο της ζωής τους.

Κινήσεις στο παρελθόν έγιναν, υπήρξαν, όμως χρειάζεται αποφασιστικότητα. Εμένα με ενδιαφέρει ο Ωρωπός! Ας ξεκινήσει να τηρείται η νομοθεσία, χρειάζεται θέληση. Κοινή λογική είναι. Το Σχολείο μας περιβάλλεται από αμίαντο, θέλω να φύγει ο αμίαντος! Ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα χρονοδιάγραμμα. Οι κάτοικοι είναι ενωμένοι να στηρίξουν όποια προσπάθεια».

IMG 8930

 

Ο επικεφαλής της ΑΣΥΠ Δημήτρης Παππάς στην τοποθέτησή του τόνισε:

«Συζητάμε κάτι που έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και δεκαετίες! Οι κάτοικοι ζητούν ενέργειες σίγουρες και άμεσες. Ζητάμε από την Πολιτεία να απομακρύνει το ελενίτ. Το Κράτος δημιούργησε το πρόβλημα, το Κράτος πρέπει να το λύσει! Θα πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις μας σαν Δήμος αλλά και να προσφύγουμε άμεσα στην Ευρώπη. Μπορούμε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει εμπειρογνώμονες και σε ένα χρόνο το αργότερο να έχει τελειώσει το θέμα. Μη ξεχνάμε ότι η δαπάνη και το κόστος είναι αρκετά μεγάλα. Το προσωπικό επίσης χρειάζεται ειδικές μάσκες, εργαλεία και οχήματα, ενώ το υλικό μεταφέρεται στη Γερμανία».

IMG 8921

 

Εκ μέρους της Παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας», ο Διονύσης Καλλίνικος είπε:

«Καιρό τώρα παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας πρωτοβουλίες τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από άλλους Φορείς που ενδιαφέρονται για την εξάλειψη των δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία των πολιτών, αφού έχει διαπιστωθεί επιστημονικά, ότι τουλάχιστον από αμίαντο και ελενίτ προκαλούνται ασθένειες όπως καρκίνος. Για το λόγο αυτό επισπεύδουν τις διαδικασίες αντικατάστασης του αμιάντου με κεραμίδια που ενδείκνυνται επιστημονικά. Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να καλυφθεί μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθώς η αντικατάστασή τους γίνεται για το κοινό όφελος και για την προστασία των πολιτών. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του Επιχειρησιακού προγράμματος ‘Υποδομές- Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ προβλέπεται σχετικά η βελτίωση της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις ρυπασμένων χώρων. Πολλές περιοχές ζητούν αντικατάσταση στεγάστρων από αμίαντο, όπως συνέβη στην Καστοριά το 2014, σε περιοχή της Ρόδου κ.ά. Η διαδικασία για την απομάκρυνση είναι σημαντική. Προγράμματα υπάρχουν! Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι υπάρχει το ‘Αποκατάσταση Ρυπασμένων Χώρων από Βιομηχανικά και Επικίνδυνα Απόβλητα’ προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι είμαστε όλοι υπόλογοι, διότι σύμφωνα με το νόμο 4042/2012 και τα άρθρο 7, αναφέρεται ότι όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το Περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται ακόμη και με διετή φυλάκιση».

IMG 8938

 

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας”, Βασίλης Κωστούλας στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Μήπως θα έπρεπε να δούμε εάν υπάρχει κάποια ιατρική έρευνα για να έχουμε και τις αποδείξεις; Εγώ πείθομαι από αυτά που είπε η κα Φλουρή, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Ας ψάξουμε ακόμα και με νομικούς όρους για να μπορέσουμε να κινηθούμε. Όμως να επισπεύσουμε τα πράγματα. Να θεμελιώσουμε τα αιτήματα των κατοίκων και να προχωρήσουμε άμεσα, διότι πρόκειται για θέμα υγείας».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νίτσας είπε: «Όλοι είμαστε αλληλέγγυοι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σε όλα αυτά τα θέματα όμως θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, που δυστυχώς στην χώρα και στον τόπο μας δεν φαίνεται να το χρησιμοποιεί κανείς, διότι κανείς δεν θέλει να απολογηθεί γι’ αυτό! Πολύ σωστά έθεσε το ζήτημα η εκπρόσωπος των κατοίκων. Ο Δήμος θα έπρεπε να είχε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Πρέπει να έχουμε ψηλά στην ατζέντα ότι το θέμα δεν το δημιούργησαν οι κάτοικοι, αλλά η ίδια η συντεταγμένη Πολιτεία και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που μας κάρφωσε τον καρκίνο πάνω από τα κεφάλια μας! Το ζήτημα του Περιβάλλοντος ταλανίζει εδώ και χρόνια τη χώρα μας. Δυστυχώς η ευρύτερη περιοχή πλήττεται, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε που πηγαίνουν τα λύματα, επιτέλους ας τελειώσει αυτός ο Βιολογικός Καθαρισμός του Λούρου. Για να επανέλθω, ποιός έψαξε να δει τι συμβαίνει στον Ωρωπό; Να δούμε τι κάναμε όσο έχουμε την εξουσία και ποιά Ευρωπαϊκά Προγράμματα διεκδικήσαμε».

IMG 8983

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης πρότεινε: «Όσα αναφέρθηκαν είναι όλα αλήθεια. Το πρόβλημα είναι από πολύ παλιά. Τα σπίτια αυτά παραχωρήθηκαν από την Πρόνοια αλλά κατασκευάστηκαν από τη ΜΟΜΑ. Πρόκειται για ένα πανελλαδικό πρόβλημα και ανησυχεί τους κατοίκους. Το 2006 μαζευτήκαμε και είπαμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα. Με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τότε υπογράψαμε μια προγραμματική σύμβαση και αναθέσαμε σύνταξη μελέτης στο ΙΓΜΕ. Από εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν, δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη αμίαντου στους τοίχους και στο δάπεδο. Το υπαρκτό πρόβλημα είναι οι στέγες. Σήμερα είναι περίπου 100 σπίτια! Η απάντηση που δίνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Ανάπτυξης, λέει πως δεν είναι ώριμη μια τέτοια προκήρυξη! Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι ώριμη. Προτείνω να πάρουμε ομόφωνη απόφαση για να υποβάλλουμε ένα αίτημα με το ιστορικό και τη σημερινή κατάσταση στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ενταχθεί η απομάκρυνση των στεγάστρων μέσα από κάποιο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ κλπ), σε συνεργασία πάντοτε με την Περιφέρεια. Ο αμίαντος απαγορεύτηκε από το 2006 με Προεδρικό Διάταγμα. Θα συγκροτήσουμε μία Επιτροπή, θα ενημερώσουμε τους Βουλευτές και θα ζητήσουμε την προσωπική τους παρέμβαση».