Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 11:48

Η ρύθμιση για τους ΤΟΕΒ που αφορά και τον Οργανισμό του Φαναρίου – Δείτε το ΦΕΚ

Στις αρχές Ιουνίου είχε δημιουργηθεί στον κάμπο Φαναρίου μείζον ζήτημα με τα χρέη του ΤΟΕΒ και τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων.

Τότε είχαν παρέμβει οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραϊτης και με αναφορά τους εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους αναφορικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φαναρίου Πρέβεζας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με κίνδυνο να απειλούνται οι καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών και αιτούνταν την επίλυση του ζητήματος προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεση λύση για την άρδευση στην περιοχή.

Τελικώς το πρόβλημα, με παρέμβαση και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα λύθηκε, όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας, ενώ σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ημερομηνία 28/6 αναφέρει:

“Το θέμα της διακοπής ηλεκτροδότησης αντλιοστασίων αρμοδιότητας Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ, καθώς και η ρύθμιση των χρεών αυτών δεν αποτελούν αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), αλλά ζήτημα συμφωνίας καταρχήν μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων φορέων (ΟΕΒ και ΔΕΗ). Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το ΥΠΠΑΤ (Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων), η ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων έχει επανέλθει, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων, εν αναμονή ρύθμισης των χρεών κάθε ΟΕΒ με τη ΔΕΗ, ενώ ορισμένοι ΟΕΒ έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετική συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, γενικότερα το πρόβλημα των αυξημένων χρεών ορισμένων ΟΕΒ προς τη ΔΕΗ οφείλεται κυρίως στη μειωμένη εισπραξιμότητα των εισφορών των μελών προς τους ΟΕΒ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, εκδόθηκε νομοθετική διάταξη (Ν. 4546, άρθρο 66 - ΦΕΚ 101 Α΄/12-6-2018 – κλικάρετε ΕΔΩ), με την οποία επιλύεται σειρά θεμάτων που αφορά στα έργα και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ).

Μεταξύ άλλων, με την εν λόγω διάταξη αφενός καθιερώνεται ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο είσπραξης των οφειλών των παραγωγών προς τους ΟΕΒ για την εύρυθμη λειτουργία τους και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών προς τα μέλη τους, αφετέρου παρέχονται δυνατότητες ρύθμισης των χρεών των παραγωγών – μελών προς τους ΟΕΒ, ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων”.