Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 11:21

“Μεγαλώνει” η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα για να δεχθεί κόσμο από την Βόρεια Ελλάδα

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας προσδιόρισε πρόσφατα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ως κεντρικό στόχο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι δομές σε Κατσικά, Φιλιππιάδα και αλλού, πράγμα που σημαίνει πως το camp της Φιλιππιάδας, εντάσσεται στο νέο σχεδιασμό για αποσυμφόρηση και της Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα, αναμένεται να δεχθεί 100-120 άτομα παραπάνω, γι' αυτό και προχωρούν οι ανάλογες εργασίες.

Ο κ. Ράγκος, ξεκαθάρισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να μη φορτωθεί και πάλι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε Θεσσαλία και Ήπειρο, όπου δρομολογούνται επεκτάσεις σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Ειδικότερα είπε, ότι στο σχέδιο Γ΄ που αφορά στη δημιουργία νέων δομών ανά τη χώρα, δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η Κεντρική Μακεδονία. «Έχουμε επεκτάσεις δομών στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου. Τις τρέξαμε πριν από το Πάσχα, γιατί δεν θέλουμε να φορτώσουμε και πάλι την Κεντρική Μακεδονία»υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ράγκος, ανέφερε στους αιρετούς ότι σήμερα υπάρχει μια λογική αυξητική τάση του προσφυγικού πληθυσμού, λόγω του καλοκαιριού, ωστόσο είπε ότι «προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά». Ήδη, όπως είπε, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει άμεσο σχέδιο για αποσυμφόρηση των δομών σε Λαγκαδίκια (Δήμος Λαγκαδάς) και Διαβατά (Δήμος Δέλτα).

Αναφερόμενος στο συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σήμερα σε οργανωμένες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι ανέρχονται σε 5.077 άτομα, ενώ 8.400 είναι συνολικά οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε camp, περιοχών της αρμοδιότητας του (Θεσσαλία, Ήπειρο, Πρέβεζα και Έβρος). Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι δομές υπάρχουν στους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης (Λαγκαδίκια και Βαγιοχώρι) και Πιερία (Κάτω Μηλιά). 

Πανελλαδικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπολογίζονται σε 62.000 άτομα, ενώ από αυτούς 27.800 άνθρωποι στεγάζονται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο  περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα κ. Ράγκος για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για αποσυμφόρηση σε αυτές που βρίσκονται στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει ήδη η μεταφορά 300 ατόμων από τα Διαβατά στο έκτακτο κέντρο υποδομής στο Βαγιοχώρι, ενώ έχουν μεταφερθεί και 109 άτομα επίσης στην έκτακτη δομή που βρίσκεται στη Νέα Καβάλα. Οι δύο αυτές δομές, όπως είπε, είναι έκτακτες και θα λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο, καθώς ο σχεδιασμός είναι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας που επεκτείνονται σε Θεσσαλία και Ήπειρο. «Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στα λογικά επίπεδα ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράγκος.

Κληθείς πάντως να απαντήσει για νέες δομές φιλοξενίας και που θα γίνουν αυτές, ο περιφερειακός συντονιστής του υπουργείου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.