Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 04:47

Σε «πολιτικό αγκάθι» εξελίσσεται η ναυαγοσωστική κάλυψη – Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι από τη δημοτική αρχή, καταγγελίες για εκβιασμούς…

Το ρεπορτάζ που παρουσίασε το atpreveza.gr πριν από μερικές ημέρες (δείτε ΕΔΩ), για fast-track διαδικασίες, αναφορικά με την ανάθεση της ναυαγοσωστικής κάλυψης του Δήμου Πρέβεζας και η «σκληρή» ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο (δείτε ΕΔΩ), που κάνει λόγο για εκφοβισμό και εκβιασμό των υπαλλήλων που είναι στην επιτροπή παρακολούθησης-παραλαβής και αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους, αναφέροντας παράλληλα πως γίνεται άθλια, απαράδεκτη και παράνομη επίθεση εις βάρος τους, σε συνδυασμό με υποκινούμενα, κατασκευασμένα και προβοκατόρικα δημοσιεύματα, θα περίμενε κάποιος πως θα δημιουργούσαν «πολιτικά αντανακλαστικά» στη δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη.

Αντιθέτως επικράτησε… σιγή ασυρμάτου, την ώρα που η τριμελής επιτροπή αρνείται να βάλει υπογραφή αν δε λάβει στα χέρια της τα παραστατικά από τον ανάδοχο τα οποία ζητάει.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ζητήσαμε και λάβαμε μία άτυπη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, για το τι συμβαίνει και αν το θέμα θα έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Μας έγινε γνωστό πως το ζήτημα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, ενώ ενημερωθήκαμε πως υπάρχει γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Δήμου Πρέβεζας, που θεωρεί πως η επιτροπή δεν είναι αρμόδια να ζητήσει κάποιο έγγραφο φορολογικών ή ασφαλιστικών εισφορών από τον ανάδοχο, ούτε τον ετήσιο πίνακα προσωπικού Ε4. Θεωρεί επίσης ότι η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να ελέγξει μόνο αν έχει επιτευχθεί η ναυαγοσωστική κάλυψη, έστω κι αν αυτή έγινε από άτομα που δεν ήταν δηλωμένα στα αρμόδια όργανα, την περίοδο που παρείχε ο ανάδοχος ναυαγοσωστική κάλυψη. Το πώς έγινε η κάλυψη είναι αρμοδιότητα άλλης υπηρεσίας.

Παράλληλα κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών επισκέφθηκε τις ακτές και έλεγξε και το κομμάτι που αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη με θετικά αποτελέσματα.

Κι εδώ προκύπτει ένα σαφές πολιτικό ζήτημα. Διαφαίνεται πως η δημοτική αρχή, στο συγκεκριμένο θέμα, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα να προστατεύει τους υπαλλήλους που στελεχώνουν την επιτροπή –όπως αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου- στην προσπάθειά τους να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους και να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χρήμα (καμία εμπλεκόμενη πλευρά, καθ’ όσον γνωρίζουμε, δεν αμφισβητεί τις προθέσεις των υπαλλήλων πάνω σε αυτό), αλλά «νίπτει τας χείρας» της, με αποτέλεσμα να παραμένουν «σκιές» γύρω από αυτή την υπόθεση.

Την ίδια ώρα δεν είναι μόνο η τριμελής επιτροπή που στέκεται στο ζήτημα των δικαιολογητικών για τις ασφαλιστικές εισφορές. Την 1η Ιουνίου (δείτε ΕΔΩ), η οικονομική επιτροπή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος προχωρά στην απευθείας ανάθεση της ναυαγοσωστικής κάλυψης, για το μήνα Ιούνιο, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτες οι πολυσύχναστες ακτές.

Στις 14 Ιουνίου 2018 (δείτε ΕΔΩ), μερικές ημέρες αργότερα, η επιτροπή διαγωνισμού έλεγξε τα δικαιολογητικά κατακύρωσης και διαπίστωσε ελλείψεις σε ένα εκ των πιστοποιητικών ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ στο ανάλογο πιστοποιητικό της εταιρείας η ημερομηνία είναι σχετικά παλαιά (30-3-2018). Τα διαπιστώνει αυτά η Επιτροπή διαγωνισμού, ωστόσο εισηγείται θετικά προς την οικονομική επιτροπή, η οποία με τη σειρά της μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα στις πολυσύχναστες ακτές έδωσε τη θετική της απόφαση.

Όσον αφορά το έντυπο Ε4, απευθυνθήκαμε σε τρία λογιστικά γραφεία της περιοχής μας και λάβαμε την ίδια απάντηση. Αν για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατή η προσκόμιση του Ε4, μπορούν να υπάρξουν συμπληρωματικοί πίνακες Ε4, που φαίνονται τα πάντα. Είναι μία ηλεκτρονική διαδικασία πλέον, ενώ όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρθηκε: «Μία εταιρεία χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και μάλιστα με όσο το δυνατόν πρόσφατη ημερομηνία δε μπορεί να κάνει ούτε βήμα…».

Και επειδή, όπως προαναφέραμε, στη συγκεκριμένη υπόθεση με την άρνηση των υπαλλήλων να υπογράψουν την παραλαβή, την ανακοίνωση των εργαζομένων και την αναβολή στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, έχουν μείνει «σκιές», δεν υπάρχει κάτι πολιτικά ορθότερο από το «ανοίξει» η συζήτηση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο. Να είναι έτσι όλα στο φως!

-Να προσκομιστεί –αν είναι δυνατόν- η αλληλογραφία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

-Να προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα

-Να είναι παρόντα τα μέλη της επιτροπής για να τοποθετηθούν, εφ’ όσον το επιθυμούν κ.ο.κ., αλλά και ο ανάδοχος.

Έτσι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μία πλήρη εικόνα, να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν αναλόγως, αλλά και η τοπική κοινωνία θα ενημερωθεί με σαφήνεια.

Και σαφώς μπαίνουν και γενικότερα πολιτικά ερωτήματα:

-Ενδιαφέρει ή όχι την εκάστοτε δημοτική αρχή αν μία εταιρεία που λαμβάνει από το Δήμο ένα έργο είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Πολιτεία, από τη στιγμή που ορίζεται ανάδοχος και δραστηριοποιείται στο Δήμο;

-Την ενδιαφέρει αν πληρώνονται και ασφαλίζονται κανονικά οι εργαζόμενοί της, έστω κι αν δε μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό;

-Θα πρέπει ή όχι να είναι «σκληρότατοι» οι έλεγχοι των επιτροπών παραλαβής, που στο τέλος-τέλος έχουν να κάνουν με το Δημόσιο Χρήμα και την προστασία του, όπως αυτή προβλέπεται με τον τελευταίο Νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε μία παρόμοια περίπτωση στη Ζάκυνθο είχε πει: «… ο νόμος θα λειτουργήσει και πρέπει να λειτουργεί έναντι όλων και όχι επιλεκτικά. Όταν λοιπόν η επιτροπή που οι ίδιοι (Δήμος) έχουν συστήσει για την παραλαβή των μηχανημάτων, αρνείται την παραλαβή διότι βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά, δε μπορεί κανένας να την υπερκεράσει και δε μπορεί κανένας να επιβάλλει παρανομίες στα μέλη αυτής της επιτροπής…».

Επομένως είναι απαραίτητη και η πολιτική κάλυψη όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα…

 

 

Π.Τ.