Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 17:38

Διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου έφερε η συζήτηση για τις ασφαλτοστρώσεις – Καταγγελίες-φωτιά και “αιχμές” στον Αντιδήμαρχο για ελλιπείς εξηγήσεις

Εστία έντασης” προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας της Δευτέρας, με αφορμή το έργο «ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ», προϋπολογισμού 414.000 ευρώ (δείτε ΕΔΩ ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Τελικώς το θέμα “πέρασε” κατά πλειοψηφία για ακόμη μια φορά με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, δεν παρέστη στη συνεδρίαση, καθώς έπρεπε να απευθύνει χαιρετισμό σε μία εκδήλωση.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν καταγγελίες από δημοτικούς συμβούλους, ενώ οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο άφησαν... ακάλυπτους τους συμβούλους, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

Αναλυτικά η συζήτηση, όπως εκτυλίχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο:

dsaugust 7

Διονύσης Καλλίνικος (σύμβουλος Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας): “Αναφερόμαστε σε μία σειρά οδών. Από αυτές τις οδούς έχει εκτελεστεί κάποια σήμερα;”

Βαγγέλης Γιαννουλάτος (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων): “Καμία”

Καλλίνικος: “Κάθετη πάροδος Νεοχωρίου-Αγίας Τριάδας προς ιδιοκτησία Τάσση. Την επισκέφτηκα σήμερα (δείχνει φωτογραφίες από το δρόμο). Είναι αυτή η οδός;”

Τσάγκας (υπάλληλος τεχνικών υπηρεσιών) : “Ναι”

Καλλίνικος: “Είναι κατασκευασμένη;”

Τσάγκας: “Δεν αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη. Αφορά την προηγούμενη. Είναι στο 2017”.

Καλλίνικος: “Παίρνοντας το χάρτη βλέπω ότι ουσιαστικά είναι η μισή οδός...”

Τσάγκας: “Είναι 220 μέτρα που αφορούν την προηγούμενη εργολαβία, του 2017”.

Καλλίνικος: “Η προηγούμενη σε ποια ιδιοκτησία οδηγούσε;”

Τσάγκας: “Το έχετε ψηφίσει ως έργο. Δεν ξέρω. Ήταν υποχρέωση να το κάνουμε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου”

Καλλίνικος: “Κε Αντιδήμαρχε. Φαίνεται ένας μισός δρόμος στη μέση του πουθενά. Όπως αναφέρετε με τη μελέτη της υπηρεσίας... Το πρώτο τμήμα γιατί κατασκευάζεται και με ποια κριτήρια συνεχίζεται το δεύτερο;”

Γιαννουλάτος: “Είναι κριτήρια πληθυσμιακά και διασποράς. Στο συγκεκριμένο ξεκίνησε ένα κομμάτι ασφαλτικό και συνεχίζουμε... Τα ασφαλτικά είναι και αντιπυρική ζώνη. Ανοίγουμε δρόμους. Η βλάστηση είναι τεράστια”

dsaugust 8

Σήφης Σπυράκος (σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης): “Μην ανησυχείτε είναι προεκλογικά αυτά”

Δημήτρης Παππάς (επικεφαλής ΑΣΥΠ): “Κε Αντιδήμαρχε επισκεφτήκατε ένα δρόμο 100 μέτρα και ζητάω να μπει. Είναι μετά το ΚΤΕΟ. Κάθε φορά γίνεται χαλικόστρωση και είναι πολλές οικογένειες εκεί. Υπάρχει μία φωτογραφία του κου Μπαϊλη με τον κ. Ρεμπή για τα αντιπλημμυρικά. Ένα έργο 300.000 ευρώ. Πήρε 53% έκπτωση. Όταν έγινε η διάθεση των 300.000 ευρώ στην Κρυοπηγή και όταν εγώ δεν ψήφισα, αλλά μετά ψήφισα... και δώσαμε αναθέσεις 3 με 12% με το φόβο, γιατί να μη γίνει ηλεκτρονικός διαγωνισμός και να πάρουμε έκπτωση; Άρα ποιο ήταν το όφελος; Κάνατε προσκλήσεις σε 3 άτομα. Ας γίνουν 13. Τι πειράζει;”.

Κοσμάς Κορωναίος (Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου): “Τι σχέση έχει αυτό με τις ασφαλτοστρώσεις; Τι σχέση έχει η Κρυοπηγή; Εκεί ήταν ειδική χρηματοδότηση και έπρεπε να γίνει επειγόντως. Διασπείρετε λάθος πληροφορίες. Τα ασφαλτικά είναι τελείως διαφορετικό. Είναι ψηφισμένο από το Μάρτιο στο πρόγραμμα. Λέτε ψέμματα. Ήταν υποχρεωτικό από το Υπουργείο για να μη χάσουμε τα 300.000 ευρώ. Τα εσωτερικά σας οι μηχανικοί και οι εργολάβοι όχι στο δημοτικό συμβούλιο ”.

Καλλίνικος: “Ηρέμησε τι είναι αυτά και χτυπάτε τα χέρια στα τραπέζια;”

Καλλίνικος: “Μιλάμε για δέσμευση και της ΣΑΤΑ του 2019. Δεσμεύετε και την επόμενη δημοτική αρχή”

Κορωναίος: “Η επόμενη δημοτική αρχή ξεκινά το Σεπτέμβριο του 2019”

Γιώργος Νίτσας (ανεξάρτητος σύμβουλος): “Οι τακτικές αυτές να φεύγει ο Πρόεδρος, να παρατάει το δημοτικό συμβούλιο και να φεύγει είναι απαράδεκτες”

 

 

Διακοπή για πέντε λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα...

 

 

Νίτσας: “Ποια είναι τα κριτήρια; Καλύπτουμε όλες τις ανάγκες. Ή μπαίνουμε σε μία διαδικασία σε ένα κλειστό γραφείο, κατά δοκούν και ανάλογα αν είναι κολλητός, φίλος ή ψηφοφόρος; Θα το ψηφίσω με μία προϋπόθεση. Ότι θα δεσμευτεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ότι ελέγχθηκαν οι αιτήσεις τα τελευταία χρόνια και έγινε μία αξιολόγηση. Έχουν δικαίωμα κάποιοι να έχουν άσφαλτο στα σπίτια τους λόγω παλαιότητας, έχουν δικαίωμα κάποιοι που είναι πολλοί να ωφεληθούν. Όχι ένας δρόμος που θα πηγαίνει σε ένα ''μαντρί''”.

Αν δε δεσμευτεί ο Αντιδήμαρχος ότι έλεγξε τις περιπτώσεις καταγγέλλω ότι γίνεται προσωπική στρατηγική αυτής της δημοτικής αρχής για άγρα ψήφων και το έργο είναι προεκλογικό”.

Καλλίνικος: “Με έκπληξη διαβάζω ότι οι πιστώσεις είναι από ΣΑΤΑ του 2018 και ΣΑΤΑ του 2019, σε προϋπολογισμό 240.000 ευρώ. Αυτό δεσμεύεται. Ερχόμαστε σήμερα να δεσμεύσουμε την επόμενη δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι αυτή. Τηρήθηκαν κριτήρια;”

Σπυράκος: “Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών των αποφάσεων. Το έχουμε δει πάλι αυτό το έργο. Τα θέματα που προκύπτουν πέρα από τι είπαν οι συνάδελφοι, μας βάζουν σε κάποιες υποψίες, λόγω του προεκλογικού χρόνου. Έχουμε παλιά παραδείγματα που βλέπαμε δρόμους να... μαυρίζουν. Πριν τις εκλογές. Μετά τις εκλογές η άσφαλτος ταξίδευε. Αν πας πίσω από το Πανόραμα, ο δρόμος στρώθηκε δύο μήνες πριν τις εκλογές. Ο δρόμος τώρα δεν έχει άσφαλτο. Δεν ξέρω που πήγε;

Πρέπει να εξασφαλίσουμε τι θα κάνουν τα όμβρια. Εντολές παίρνει και η υπηρεσία. Στον Ωρωπό κάποτε ο Δήμαρχος έστρωσε δρόμο 12 μέτρων για να φαίνεται μαύρος. Ο ίδιος Δήμαρχος ήταν. Ίδια φιλοσοφία. Για να φαίνεται ότι κάτι κάνουμε”.

Παύλος Σαραμπασίνας (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας): “Λογικό είναι να λέτε ότι είναι προεκλογικό. Αλλά εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος ρίχνει άσφαλτο”.

Καλλίνικος: “Τότε δε μιλούσες καθόλου, όταν ήταν ο Ροπόκης. Έκανες αντιπολίτευση".

Σαραμπασίνας: “Αυτό είναι δική μου δουλειά”

Σταύρος Αμάραντος (επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης): “Πώς εξηγείτε κε Γιαννουλάτε ότι δεσμεύεται ένα ποσό της ΣΑΤΑ του 2019;”

dsaugust 2

Γιαννουλάτος: “Δεν είναι προεκλογικό. Κάθε χρόνο κάνουμε ασφαλτοστρώσεις. Είναι διαχειριστικά θέματα. Γιατί δεσμεύουμε ΣΑΤΑ του 2019; Το έργο αυτό ξεκινά τώρα. Μπορεί να ξεκινήσει ενδεχομένως και μετά τις εκλογές. Με μία ένσταση. Το έργο έχει διάρκειας ζωής μέχρι το τέλος του 2019. Θα αποδεσμεύσει χρήματα αν θέλει η επόμενη δημοτική αρχή. Άρα πάει και αυτό το επιχείρημα. Τα κριτήρια είναι διασποράς και πληθυσμιακά. Με την επίβλεψη της υπηρεσίας”.

Αμάραντος: “Δε το καταλαβαίνω αυτό που λέτε... ”

Καλλίνικος: “Άλλο πράγμα ρώτησα εγώ...”.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης